Bang om overweldigd te raken door emoties als je ademt?
Durf je niet diep te ademen omdat je bang bent overweldigd te raken door emoties?
4 min. leestijd

Durf je niet diep te ademen omdat je bang bent overweldigd te raken door emoties?

Jouw lichaam is een machtig instrument. Het helpt je namelijk om bewust te worden van negatieve emoties. Niet veel mensen voelen zich comfortabel bij het voelen van negatieve emoties en doen er alles aan om deze emoties te vermijden. Door op een juiste manier te ademen voel je je emoties, die worden waargenomen in het buikgebied.

Als jij je emoties wilt vermijden, ga je hoog ademen. Ben jij je er bewust van dat je jouw emoties niet wilt voelen en daardoor niet durft te ademen? Voel je dat ademhalingsoefeningen weerstand oproepen? Hoe merk je dat je niet durft te ademen? En wat is het belang van een goede ademhaling? In dit blog leg ik er meer over uit.

Hoe merk je dat je niet durft te ademen?

Dat je hoog en snel ademt, gaat vaak ongemerkt, maar toch ontstaan er enkele klachten als gevolg hiervan. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan klachten als zweten, wazig zien, een versnelde hartslag, oorsuizen, tintelingen in het gezicht of op de armen of een misselijk gevoel. Adem je gedurende een lange tijd hoog, dan kan er chronische hyperventilatie ontstaan.

Het kan zijn dat je niet goed durft te ademen, omdat je bang bent voor emoties die loskomen. Toch is het belangrijk om goed en diep te ademen en de emoties die hierbij loskomen te voelen en te erkennen. Dit schept ruimte om de oorzaak van de emoties te vinden. Je wordt je er bewust van dat je nog iets te verwerken hebt.

Buikademhaling en emoties

We worden geboren met een natuurlijke buikademhaling. Kijk maar eens naar hoe baby’s en dieren ademhalen; dit gaat altijd vanuit de buik en nooit vanuit de borst. In onze buik zitten onze emoties. Wanneer je ademhaalt vanuit je buik, blijf je in contact staan met je gevoel. Adem en emoties staan dus altijd in verbinding met elkaar.

Je bent als kind volledig op je omgeving aangewezen. Omdat je nog niet zelfstandig kunt overleven, moet je zorgen dat je deel uitmaakt van de groep, dat je erbij hoort. Cultureel is bepaald dat bepaalde emoties niet gewenst zijn; als kind leer je dat emoties beheerst moeten worden. Deze emoties worden vastgezet in het lichaam, waardoor het niet meer op een natuurlijke manier kan stromen. Als gevolg hiervan zal het een onnatuurlijke uitweg gaan zoeken.

Traumatische ervaringen

Als kind pas je je dus aan als het gaat om het uiten van emoties, waardoor deze vast gaan zitten in je lichaam. Daarnaast zijn er ook nog vormen van misbruik (emotioneel, fysiek of seksueel). Dit brengt sterke emoties met zich mee die je niet kwijt kunt. Hoe sterker de emotie is die onderdrukt moet worden, des te sterker het vastgezet wordt in je psychische en fysieke systeem.

Overweldigd door emoties? Blijf ademen!

Hoe worden emoties vastgezet?

De ademhaling en de emoties zijn met elkaar verbonden. Een buikademhaling brengt je in contact met je emoties, aangezien emoties in de buik zitten. Je brengt emoties tot leven door er naar toe te ademen.

Zijn er ongewenste emoties? Of wordt er van je verlangd dat je bepaalde emoties onderdrukt? Dan zul je jouw adem hierbij weg moeten halen. Als je je adem weghaalt bij je emoties haal je het leven erbij weg. Omdat de emoties in je buik zitten, zal je je adem van je buik weg moeten halen om deze emoties niet te voelen. Je gaat dan automatisch hoog (vanuit de borst) ademhalen. Dit heeft als gevolg dat je middenrifspier niet meer ontspant en een chronische staat van gespannenheid krijgt. Het is niet voor niets dat spanning zich vastzet rond het middenrif.

Wat is het belang van een goede buikademhaling en neusademhaling?

Niet alleen zorgt een hoge ademhaling vanuit de borst voor een gestrest lichaam, dit gebeurt ook wanneer je regelmatig door je mond ademt. Het lichaam kan niet optimaal functioneren als je niet door je neus ademt. Een mondademhaling is kort en oppervlakkig en zit hoog in je lichaam. Door op deze manier te ademen gebruik je maar een fractie van je volledige longcapaciteit.

Als je helemaal relaxt bent zal je nooit door je mond ademhalen. Wanneer je ziek bent of last hebt van stress adem je juist wel door je mond. Als je jouw adem vastzet in je borst, wordt het stresssysteem geactiveerd.

Het is daarom altijd beter om vanuit je buik adem te halen. Een neusademhaling stimuleert de buikademhaling. Als je door je mond ademt, adem je veel hoger dan wanneer je door je neus ademt.

Tips om je ademhaling te verbeteren

Check regelmatig hoe je ademt, het is een kwestie van bewustwording. Heb je door dat je door je mond ademt, breng je adem dan terug naar je neus. Als je bewust bent van je ademhaling en regelmatig een neusademhaling toepast, zul je zien dat je rustiger wordt. Je stressniveau gaat omlaag en je zit lekkerder in je vel.

Is je ademhaling nog steeds onregelmatig en onrustig terwijl je door je neus ademt? Probeer dan onderstaande oefening:

  1. Ga zitten met een rechte rug;
  2. Plaats je handen naast je navel en sluit je ogen;
  3. Breng je aandacht naar je ademhaling en adem door je neus;
  4. Stuur de adem op de eerstvolgende inademing richting je navel en de plek waar je handen op je buik liggen. Je navel zal een stukje van de ruggengraat af bewegen;
  5. Op de uitademing voel je de navel en je handen weer terug richting de ruggengraat bewegen en voel je de adem uiteindelijk via de neusgaten weer het lichaam verlaten;
  6. Kijk of je de inademing even lang kunt maken als de uitademing. Bijvoorbeeld vijf tellen in en vijf tellen uit;
  7. Ga hier een aantal minuten mee door op de neusademhaling te oefenen en te verbeteren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen