Ervaar je veel stress? In onze drukke maatschappij is het vaak moeilijk om rustig te blijven. Vaak hebben we het niet eens in de gaten dat we stress ervaren. Het is bijna een deel van ons leven geworden. Toch is het belangrijk om ervan bewust te zijn, langdurig last hebben van een hoge mate van stress kan namelijk voor veel lichamelijke klachten zorgen.
Er bestaan verschillende manieren om stress tegen te gaan, maar wist je dat stress kunt loslaten door middel van je ademhaling? Ademhalen is iets wat we vanzelf doen, maar we kunnen veel meer van een goede ademhaling profiteren als we er bewuster mee om gaan.
Wat doet stress met je lijf?
Stress is een methode van het lichaam om onszelf te beschermen. Dit was heel nuttig toen de mens in de oertijd tussen allerlei wilde en gevaarlijke dieren leefde. Stress activeert het lichaam tegen een dreiging. Bepaalde hormonen worden aangemaakt waardoor de hartslag hoger wordt, de hersenen, het hart en de spieren krijgen meer zuurstof en er worden meer suikers aangemaakt voor energie. Hierdoor kunnen we vluchten of vechten.
In ons huidige leven hebben we deze mate van activatie van de stresshormonen echter bijna nooit nodig. Toch ervaren we veel stress, dit komt meestal doordat we te veel van onszelf eisen. Daarnaast nemen veel mensen niet genoeg tijd om te onthaasten en tot rust te komen.
Wat is de rol van de ademhaling bij stress?
Een bijkomend gevolg van stress is dat de ademhaling versnelt. De hartslag verhoogt om meer suikers en zuurstof naar de spieren te pompen, daarom hebben we meer lucht nodig. Een gevolg is dat veel mensen niet goed gaan ademhalen. Dit zal helaas het gevoel van spanning alleen maar vergroten.
Buikademhaling
Als je goed ademt dan pas je de buikademhaling toe. Bij de buikademhaling wordt het middenrif gebruikt om rustig en diep te kunnen ademen. Het middenrif is een spier die de longen als het ware stuurt. Adem je in dan trekt het middenrif samen en beweegt naar onder, hierdoor ontstaat ruimte voor de longen om zich met lucht te vullen.
Mondademhaling
Als je in rust bent, dan adem je door de neus. Ben je intensief aan het bewegen, dan zul je tegelijk door de neus en mond ademen. Hierdoor kun je voldoende zuurstof krijgen om de spieren te voeden. De mondademhaling is niet bedoeld als je in lichte beweging of in rust bent. Adem je wel veel door de mond, dan heeft dit bepaalde nadelen. Zo wordt de lucht niet goed gefilterd en verwarmd en de ademhaling is vaak oppervlakkiger.
Neusademhaling
De naam zegt het al, de neusademhaling wordt via de neus gedaan. Dat geldt voor zowel het inademen als het uitademen. De mond moet tijdens de neusademhaling gesloten blijven. Dit wordt gezien als de natuurlijke wijze van ademen.
Het is het best voor onze gezondheid, de lucht wordt optimaal gefilterd, de lucht wordt diep in de longen verwerkt en het houdt de hartslag rustig.
Adem jezelf rustig
Als je stress ervaart, dan ga je vanzelf op een oppervlakkige manier ademhalen, vaak via mond en de borst. Een gevolg hiervan is dat het gespannen gevoel juist wordt verergerd. Een onjuiste ademhaling kan zelfs stress aanwakkeren, ook al heb je geen enkele reden voor een gespannen gevoel. Dat betekent ook dat je stress kunt loslaten door middel van je ademhaling. Hiervoor pas je de buikademhaling toe.
Dit werkt als volgt:
- Ga op een ontspannen manier zitten, liggen of staan;
- Leg een hand op de borst, de andere hand plaats je op je buik. Haal adem via de neus, als het goed is voel je jouw buik naar buiten bewegen. Dat betekent dat de longen zich vullen;
- Adem op een kalme manier uit via de neus. Jouw buik trekt zich weer in;
- Zet deze ademhaling voort. Zorg ervoor dat je iets langer uitademt dan je inademt. Je kunt bijvoorbeeld rustig tot 5 tellen tijdens het inademen en tot 8 bij het uitademen.
Conclusie
De hartslag versnelt op een natuurlijke manier als we inademen en vertraagt als we uitademen. Daarom kunnen we stress loslaten door middel van onze ademhaling. Een goede ademhaling via de neus en buik moet hierbij gebruikt worden.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:
- Adem inhouden bij stress: waarom doe je het en wat zijn de gevolgen?
- Energie bij jezelf houden en de kracht van ademhaling
- Hoe kun je je ademhaling beter leren kennen?
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl