De mondademhaling: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?
De mondademhaling: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?
5 min. leestijd

De mondademhaling: wat is het en wat zijn de voordelen en nadelen?

Ademen is een fundamenteel onderdeel van ons bestaan, maar wist je dat de manier waarop we ademen een enorme invloed kan hebben op onze gezondheid en welzijn?De natuurlijke ademhaling van de mens is door de neus. Toch zijn er veel mensen die door de mond ademen, ook wanneer ze in rust zijn. Dit wordt mondademhaling genoemd. Als je vaak door je mond ademt, dan kan dit voor problemen zorgen. In dit blog gaan we dieper in op wat mondademhaling precies is, wat de voordelen en nadelen ervan zijn en hoe het verschilt van de neusademhaling en buikademhaling.

Wat is mondademhaling en hoe werkt het?

Bij een mondademhaling adem je in en uit via de mond.Een van de voordelen van de mondademhaling is dat het de luchtstroom vergroot, waardoor er meer lucht je lichaam binnenkomt. Dit is een voordeel wanneer je aan het sporten bent en meer zuurstof nodig bent.

Tijdens de ademhaling wordt er geen gebruik gemaakt van de neus. Als je in het dagelijks leven of tijdens het slapen ademhaalt via je mond blijft je ademhaling vrij oppervlakkig, waardoor er niet voldoende lucht (en dus niet voldoende zuurstof) in de longen komt. De lucht die je inademt komt binnen via de mond. 

Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat de lucht veel sneller je lichaam binnenkomt dan wanneer je via de neus ademhaalt. Dit is nadelig, want hierdoor is de kans veel groter dat je sneller gaat ademhalen. De neus fungeert daarnaast ook nog eens als een filter die pollen of bacteriën tegenhoudt. De mond heeft deze eigenschap niet.

Mondademhaling versus buikademhaling

Als je rustig ademhaalt via de buik, dan ben je kalm en ontspannen. Als je daarentegen oppervlakkig en paniekerig ademhaalt, dan zit je ademhaling hoger in je borst en ben je sneller geneigd om door je mond adem te halen. Dit verhoogt je stressgehalte. Andersom werkt het overigens ook zo; als je veel last hebt van stress, dan ga je sneller door je mond ademhalen.

Een oppervlakkige ademhaling belet ons om de volledige capaciteit van onze longen te benutten. Dit zorgt ervoor dat je minder goed gaat ademhalen en dat er minder snel zuurstof in je lichaam wordt opgenomen. Een mondademhaling zorgt voor een hogere ademhaling in de borst, terwijl een buikademhaling (door de neus) ervoor zorgt dat je je kalm en rustig voelt.

Mondademhaling versus neusademhaling

De neusademhaling vindt plaats via de neus. De mond blijft hierbij gesloten. De neusademhaling is de meest natuurlijke manier van ademhalen en ook het beste voor je gezondheid. Het verschil tussen een mondademhaling en een neusademhaling is dat de zuurstof die je inademt via een andere route binnenkomt. Een neusademhaling duurt hierdoor langer dan een mondademhaling.

Wat is de mondademhaling en waarom is het slecht voor je?

Het verband tussen stress en je mondademhaling

Vaak wordt mondademhaling geassocieerd met een verhoogde staat van stress en angst. Dit komt doordat wanneer we gestrest zijn, onze ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt, en we meer geneigd zijn om door onze mond te ademen in plaats van door onze neus. Adem je door je mond, dan activeer je het sympatische zenuwstelsel. Dit is verantwoordelijk is voor de "vecht- of vluchtreactie" die optreedt bij stress.

Het kan zorgen voor een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en een toenemend gevoel van alertheid. Het ademen door de mond kan ook de hoeveelheid zuurstof verminderen die ons lichaam krijgt, waardoor we ons nog meer gespannen kunnen voelen.

Mondademhaling, zuurstof en koolstofdioxide

Daarnaast heeft mondademhaling invloed op de verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in ons lichaam. Door via de mond te ademen, verlies je meer koolstofdioxide, wat de pH-waarde in je bloed kan verstoren en je zenuwstelsel kan overstimuleren. Dit kan symptomen veroorzaken zoals nervositeit, prikkelbaarheid en angstgevoelens.

Waarom is het gezonder om niet via de mond te ademen?

Er zijn een aantal redenen waarom je beter niet door je mond kunt ademhalen:

Het is slecht voor je gebit

Niet alleen zorgt een mondademhaling voor vieze geurtjes, omdat er minder speeksel in je mond aanwezig is, de stand van je gebit kan ook negatief beïnvloed worden door een mondademhaling.

De kans is veel groter dat je scheve tanden krijgt als je door je mond ademhaalt. Dit komt, omdat je tong op de bodem van je mond ligt als je door je mond ademhaalt. De positionering van de tong bepaalt hoe de kaken op elkaar staan. Als je door je mond ademt staan je tanden niet recht op elkaar, waardoor je gebit zich naar deze positie gaat vormen.

Je hebt een grotere kans om ziek te worden

Als je ademhaalt via je neus, wordt de lucht eerst gefilterd via de neushaartjes. Daarnaast brengt je neus de buitenlucht ook op de juiste temperatuur en zorgt het voor een bepaalde vochtigheid die gunstig voor je lichaam is. Dit proces vindt niet plaats bij een mondademhaling, waardoor je sneller ziek wordt.

De ademhaling blijft oppervlakkig

De kans is klein dat je diep inademt via je buik als je door je mond ademhaalt. Je gebruikt hierdoor maar een klein deel van je longcapaciteit, waardoor je ademhaling oppervlakkig blijft. Dit kan op termijn zorgen voor problemen met je gezondheid.

Tips om je ademhaling te verbeteren

Adem je te veel door je mond en wil je jouw ademhaling verbeteren? Een aantal tips:

Ademhalingsoefeningen:

Probeer ademhalingsoefeningen die de neusademhaling stimuleren, zoals bewuste diepe in- en uitademingen door je neus. Yoga en meditatie kunnen ook helpen bij het bevorderen van een rustige en gebalanceerde ademhaling.

Regelmatige lichaamsbeweging:

Fysieke activiteit kan de doorbloeding verbeteren en bijdragen aan een betere ademhaling. Regelmatig sporten kan helpen om de neusopeningen vrij te maken en de luchtstroom te vergroten.

Raadpleeg een specialist:

Als je regelmatig problemen hebt met neusademhaling, kan het raadplegen van een KNO-arts (keel-, neus- en oorarts) of een ademhalingstherapeut nuttig zijn. Zij kunnen de onderliggende oorzaken identificeren en passende behandelingen aanbevelen.

Conclusie

Continu ademhalen via de mond kan op de lange termijn nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een mondademhaling zorgt voor een droge mond en vieze geurtjes. De zuurgraad stijgt, omdat er minder speeksel in je mond aanwezig is. Dit resulteert weer in gebitsproblemen; je kunt sneller last krijgen van gaatjes of tanderosie.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen