Denk jij vaak bij jezelf ‘ik haal op een verkeerde manier adem’? Dan is dit blog voor jou! Ook al eet je nog zo gezond, beweeg je elke dag en zorg je voor voldoende ontspanning; als je een verkeerde ademhaling hebt kan je lichaam nooit op een optimale manier functioneren.
Maar wat is een verkeerde ademhaling precies? Hoe herken je het? En wat kun je eraan doen om je ademhaling te verbeteren? In dit blog vertel ik je er alles over.
Wat verstaan we onder een verkeerde ademhaling?
Er zijn ontzettend veel mensen die op een verkeerde manier ademhalen. Als je niet op een goede manier ademhaalt, dan kan dit gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid. Met een verkeerde ademhaling wordt een oppervlakkige en gestreste ademhaling bedoeld.
Als je verkeerd ademhaalt dan adem je te snel, te kort en te hoog in je borst. Vaak heb je het niet eens door dat je niet goed ademhaalt, waardoor het patroon moeilijk te doorbreken is. De meeste ademhalingen doe je compleet onbewust en dit zijn er zo’n 21.000 per dag!
Hoe herken je een verkeerde ademhaling?
Ieder mens is uniek en heeft een uniek adempatroon. Toch kun je aan verschillende soorten ademhaling herkennen dat deze verkeerd is. Hieronder beschrijf ik acht verkeerde manieren van ademhalen. Herken jij jezelf hierin?
1. De borstademhaling
Als je vanuit je borst ademhaalt, dan herken je dit aan je schouders die meebewegen wanneer je ademt. Het is een gestreste ademhaling, waardoor je lichaam constant onder hoogspanning staat. Het gevolg hiervan is dat je veel spanning op je bovenrug en nek zet met als gevolg hoofdpijn, spierpijn en in sommige gevallen zelfs migraine.
2. De omgekeerde ademhaling
Als je op een gezonde manier ademhaalt, dan zet je buik uit op de inademing. Bij de uitademing trekt je buik naar binnen. Dit gebeurt precies andersom bij de omgekeerde ademhaling. Als gevolg hiervan verkrampt je middenrif en zal het je moeite kosten om je buikstreek te ontspannen. Daarnaast zal het ook onnodig veel spanning zetten op je schouders en borst.
3. De samengevouwen ademhaling
Bij de samengevouwen ademhaling maak je je letterlijk klein en bewegingsloos. Vaak is dit het resultaat van trauma, onzekerheid of schaamte. Je lichaam is in elkaar gezakt en je borst beweegt bijna niet. Bij deze manier van ademhalen kunnen je longen op geen enkele manier optimaal functioneren. Je lichaam krijgt niet de energie die het nodig heeft.
4. Te veel ademhalen (hyperventilatie)
Als je last hebt van hyperventilatie dan adem je te veel. Als gevolg van angst of stress ontstaat er een paniekreactie in je lichaam, waardoor je sneller en meer gaat ademen. Omdat dit niet goed is voor je lichaam ontstaan er allerlei klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en onrust.
5. Ademstops (apneu)
Een ademstop, ook wel apneu genoemd, is een verstoring in je adempatroon. Veel mensen hebben hier vooral ’s nachts last van – ze stoppen dan voor een paar seconden met ademen en schrikken wakker met ademnood. Wat ook veel voorkomt is emailapneu; je stopt dan met ademen tijdens je (drukke) werk.
6. Keelspanning
Heb je teveel spanning op je keel, dan wordt ademhalen moeilijker. Dit komt vaak voor bij overweldigende of intense emoties. Je keelspieren trekken dan samen en je krijgt een brok in je keel.
7. Ademhappen
Een andere vorm van een verkeerde ademhaling is ademhappen; je hapt steeds naar adem en laat pauzes tussen de in-, en uitademing weg. Je ademhaling voelt de hele tijd gehaast, je bent steeds op zoek naar de volgende teug adem.
8. Bevroren ademhaling
Bij een bevroren ademhaling beweegt je lichaam niet als je ademt. Dit gebeurt met name wanneer je niet durft te bewegen of wanneer je je angstig voelt. Je lichaam kan op deze manier geen volledige ademhaling maken.
Een gezonde ademhaling: hoe ziet deze eruit?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verkeerde manieren van ademhalen. Maar wat is dan een gezonde ademhaling? Een gezonde ademhaling ligt onder de 10 keer per minuut en een optimale ademhaling is 5,5 keer per minuut. Dat is waarschijnlijk een stuk trager dan dat je nu ademt.
Een gezonde ademhaling komt vanuit je buik en is rustig en ontspannen. Daarbij adem je door je neus en niet door je mond.
Tips voor een gezonde ademhaling
Om je ademhaling gezond te houden hoef je je alleen maar aan een paar basisprincipes te houden. Als je regelmatig stilstaat bij je ademhaling dan zul je zien dat je vanzelf op een goede manier gaat ademhalen. Uiteraard moet je dit wel regelmatig oefenen om de positieve effecten ervan te ervaren. De drie basisprincipes van een goede, gezonde ademhaling zijn:
1. Adem bewust
Als je je bewust bent van je ademhaling, dan ben je steeds beter in staat om je ademhaling te sturen. Sta een paar keer per dag stil bij je ademhaling. Waar voel je je ademhaling? In je borst of in je buik? Is je ademhaling rustig en ontspannen, of gejaagd en snel?
2. Adem traag
Als je je ademhaling kunt ontspannen, dan kun je ook je lichaam en je gedachten ontspannen. Je zult nog meer kunnen ontspannen als je je uitademing nog meer vertraagt dan je inademing. Adem bijvoorbeeld in in 4 tellen en adem uit in 6 tellen. Je merkt direct dat je lichaam ontspant.
3. Adem door je neus en vanuit je buik
Een gezonde ademhaling is door je neus en vanuit je buik. Je neus is speciaal gemaakt om mee te ademen. Een verkeerde ademhaling zal voornamelijk vanuit je borst komen; het is daarom belangrijk om meer vanuit je buik te gaan ademhalen. Elke keer dat je inademt, hoort je navel een stukje omhoog te komen. Je ademhaling wordt direct een stuk rustiger als je vanuit je buik ademt.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:
- Heb jij moeite met ademhalen?
- Hoe kan ik mijn ademhaling leren kennen?
- Word jij duizelig bij ademhalingsoefeningen?
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl