Fysiek ongezond leven en ademhaling | Herleva
Fysiek ongezond leven en ademhaling
4 min. leestijd

Fysiek ongezond leven en ademhaling

We leven allemaal wel eens ongezond. Af en toe een ongezonde maaltijd, iets teveel alcohol in het weekend of je dagelijkse wandeling schiet erbij in. Je lichaam kan dit allemaal prima hebben, helemaal als je een sterk en gezond lichaam hebt. 

Leef je echter altijd ongezond, dan gaat je lichaam op een gegeven moment protesteren en kun je last krijgen van allerlei vervelende klachten. 

Maar hoe merk je aan je lichaam dat je ongezond leeft? En wat heeft dit voor invloed op je ademhaling? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe merk je dat je ongezond leeft?

Als je ongezond leeft, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes en dat is niet voor niets. Je lichaam geeft heel duidelijk aan wat wel en niet goed voor je is. Het is daarom belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. 

Onderstaande klachten zijn een teken van een ongezonde leefstijl.

Stress en slapeloosheid

Stress kan ervoor zorgen dat je naar ongezond eten grijpt, maar een ongezonde leefstijl kan ook zorgen voor stress. Wanneer je veel ongezonde voeding eet, voel je je vaak niet lekker en hierdoor slaap je minder goed. 

Heb je last van stress, dan kun je ’s nacht ook wakker liggen van het piekeren.

Snel verkouden

Als je ongezond eet krijg je niet voldoende gezonde voedingsstoffen en vitamines binnen. Hierdoor gaat je weerstand omlaag, waardoor je vatbaarder bent voor een verkoudheid of griep.

Lichamelijke pijntjes

Een ongezonde leefstijl kan de oorzaak zijn van onverklaarbare pijntjes in je lichaam, zoals spierpijn of gewrichtspijn. Het wordt veroorzaakt door weinig beweging, verkeerde voeding en stress.

Moeheid en concentratieproblemen

Heb je last van concentratieproblemen en voel je je constant moe? Dit is niet zo gek als je veel ongezonde dingen eet en niet beweegt.

Emotionele klachten

Als je ongezond leeft zit je emotioneel ook niet lekker in je vel. Je bent constant boos op jezelf, je wordt snel verdrietig en je kunt maar weinig hebben. Dit zorgt er ook weer voor dat je sneller naar ongezond voedsel grijpt.

Wat is de invloed van slechte voeding op je ademhaling?

Wat is de invloed van slechte voeding op je ademhaling?

Het mag duidelijk zijn dat voeding van invloed is op hoe jij je voelt, maar wist je dat voeding ook invloed heeft op je ademhaling? Je kunt namelijk aan je ademhaling voelen of voeding goed of slecht voor je is. Het eten van bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat je ademhaling versnelt en je lichaam uit balans brengt. Door te kiezen voor gezonde voeding en een juiste ademhaling ben je in staat om je lichaam te genezen en weer in balans te brengen. 

Ademhaling en voeding beïnvloeden elkaar wederzijds. Heb je last van chronische hyperventilatie? Dan zijn je darmen beschadigd en geprikkeld. Als je eet, zal je lichaam telkens weer proberen om de schade te herstellen, met als resultaat dat je lichaam steeds gevoeliger wordt voor bepaalde voedingsstoffen.

Daarnaast is ons eetpatroon niet meer zo gezond als vroeger. We krijgen niet voldoende groenten binnen en eten in plaats daarvan teveel koolhydraten (suikers). Om koolhydraten te kunnen verteren heb je voldoende vitamine B nodig. Heb je een tekort aan vitamine B, dan kan dit leiden tot een onrustige ademhaling. Ook een tekort aan zink, calcium en magnesium kan leiden tot een te snelle en diepe ademhaling.

Wat is de invloed van slaaptekort op je ademhaling?

Een mens heeft gemiddeld 7 uur slaap nodig per nacht. Des te ouder je bent, des te minder slaap je nodig hebt. Iedereen heeft een ander slaappatroon. Sommige mensen vallen na een half uurtje in slaap en slapen de hele nacht door, anderen liggen langer wakker en worden in de nacht ook nog een paar keer wakker. 

Als je last hebt van een chronisch slaaptekort, dan heeft dit invloed op je lichamelijke gesteldheid. Het kan leiden tot gewichtstoename en het vermindert je weerstand. Als je niet goed slaapt, ben je sneller verkouden en je herstelt minder snel als je ziek bent. 

Slaaptekort heeft ook effect op je ademhaling. Als je moe bent gaat je hart sneller kloppen en versnelt je ademhaling. Je voelt je sneller chagrijnig en krijgt last van negatieve gedachten, wat kan zorgen voor stress in je lichaam. Stress gaat vaak gepaard met een slechte ademhaling.

Wat is de invloed van te weinig beweging op je ademhaling?

Stress is de grootste veroorzaker van een ongezonde ademhaling. Om stress te verminderen is het belangrijk om meer te gaan bewegen en dan met name in de buitenlucht. 

De meeste mensen hebben een zittend beroep en een druk leven met veel stress. Dit zorgt ervoor dat beweging er vaak bij inschiet, terwijl dit juist zo belangrijk is om stress tegen te gaan. Als je veel last hebt van stress ga je verkeerd ademhalen en kan er bijvoorbeeld hyperventilatie ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen