Chronische hyperventilatie: symptomen, klachten, oefeningen & tips
arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is chronische hyperventilatie: symptomen, klachten, oefeningen en tips.

Wat is chronische hyperventilatie: symptomen, klachten, oefeningen en tips.

Ik krijg veel cliënten die last hebben van chronische hyperventilatie. Niet vreemd, want heel veel mensen hebben onbewust last van hyperventilatie, zonder dat ze het weten. Zolang je geen erge klachten opmerkt, is er ook geen reden om je druk te maken of je chronische hyperventilatie hebt. Maar heb je wel allerlei vage klachten, dan is het zeker de moeite waard om in ieder geval uit te sluiten dat je, misschien onbewust, te vaak ademt (chronisch hyperventileert). Dus lees even verder.

Hyperventilatie of angstaanval?

Chronische hyperventilatie kan zich ook tonen door een echte aanval, een hyperventilatie (angst)aanval. Iedereen kent wel iemand die dat een keer heeft gehad. Er is dan echt wel even paniek in de tent. Want iemand is echt even helemaal de weg kwijt en kan zelfs flauw vallen. Het klinkt raar, maar op zich is dat ook prima, omdat het autonome zenuwstelsel het dan overneemt. Maar wanneer je zo’n aanval kunt voorkomen, is dat natuurlijk altijd beter.

Chronische hyperventilatie symptomen: waar kun je last van hebben?

Chronische hyperventilatie symptomen manifesteren zich vaak in fysieke gewaarwordingen. Symptomen die je kunt voelen als je last hebt van chronische hyperventilatie zijn:

 • naar voelen
 • vermoeid
 • zweterig
 • angstig (of erge paniek)
 • draaierig
 • licht in je hoofd
 • druk op je borst
 • tintelingen in je lichaam of je vingers
 • hoog ademen
 • benauwd, maar dan anders dan astma
 • kortademig
 • slechte spijsvertering etc.

Laat je chronische hyperventilatie-klachten onderzoeken

Chronische hyperventilatie-klachten zijn steeds licht aanwezig, soms wat meer, soms wat minder. Het kan lastig zijn om te traceren of je chronische hyperventilatie hebt, want het kan ook iets anders zijn. Onderzoek laten doen naar je chronische hyperventilatie-klachten is dan ook altijd aan te raden.

Maar je kunt wel bij jezelf meten wat je ademfrequentie is en ook zijn er oefeningen die je zelf kunt doen.

Dus lees vooral verder als je daar meer over wil weten.

Hyperventilatie is een overheersend gevoel…

De klachten die je hebt ten aanzien van te snel ademen, kunnen ineens opkomen, zo uit het niets. Zelfs terwijl je het prima naar je zin hebt. Dat angstige gevoel kan overheersend zijn, het gevoel dat alles op je af komt en er geen uitweg meer mogelijk is. Maar gelukkig is die uitweg er wel, ook als je chronisch last hebt van hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie heeft een enorme (negatieve) impact op je leven. Het is geen ziekte, ook al lijkt dat soms wel zo. Maar je kunt er wél fysiek ziek van worden.

Online training: Chronische Hyperventilatie Voorbij

Zelf je chronische hyperventilatie onder controle krijgen? Mijn online training Chronische Hyperventilatie Voorbij helpt je daarbij! Klik hier voor alle details.

Wat is chronische hyperventilatie? En wat gebeurt er bij chronische hyperventilatie?

Wat is hyperventilatie eigenlijk? Hyperventilatie is een Latijnse uitdrukking voor te snel en te diep ademhalen (letterlijk ‘te veel ademhalen’ of ‘overademen’). Het is dus eigenlijk geen naam voor een ziekte, maar een naam voor iets dat je doet: te snel en te diep ademhalen.

Door dat snelle en diepe ademhalen, adem je te veel zuurstof in. Hoe gek het ook klinkt, dat kan echt. Het is ook meetbaar in je bloed: je CO2 gaat daardoor naar beneden en daar reageert je ademcentrum weer op. Dus je gaat weer sneller in- en uitademen, het is alsof je rent terwijl je stil staat of achter je bureau of op de bank zit. Of je zit te wachten in het bushokje op de bus.

Er is niets aan de hand, maar je lichaam is toch in rep en roer.

Het ademt alsof jij keihard op het gaspedaal drukt, maar de brandstof wordt niet verbrand! Het heeft geen tijd om omgezet te worden in energie. In de uitademing vindt normaalgesproken de gaswisseling plaats, maar daar heb je amper tijd voor, want je ademt al weer in. Vervolgens gaat je hart sneller kloppen en gaat er een seintje naar je brein dat het onveilig is.

En hupsakee: er wordt een flinke lading adrenaline en noradrenaline geproduceerd en de cirkel is rond.

Door die overload aan zuurstof krijg je ook andere fysieke reacties, dat kan niet uitblijven. Je spijsvertering komt in het gedrang,  je zuurbase-evenwicht is uit balans, je krijgt tintelingen, wordt licht in je hoofd, enzovoorts, enzovoorts.

Chronische hyperventilatie medicijnen? Helaas…

Chronische hyperventilatie medicijnen
Chronische hyperventilatie medicijnen zijn er eigenlijk niet, omdat het fenomeen (chronische) hyperventilatie zelf niet met medicijnen kan worden behandeld.

Wat soms wel voorkomt, is dat medicijnen worden voorgeschreven om klachten tegen te gaan die hyperventilatie kunnen veroorzaken, zoals angst en stress. Die medicijnen zijn dan rustgevende middelen gericht op de onderliggende oorzaken van de hyperventilatie. Hoewel die medicijnen soms simpelweg nodig zijn, is het natuurlijk niet het soort medicijnen dat je vaak en langdurig wilt gebruiken.

Een meer structurele aanpak van chronische hyperventilatie zonder medicijnen kun je ook zelf inzetten, bijvoorbeeld door bepaalde oefeningen. Dat kan met hulp en onder begeleiding van een coach, maar je kunt hierin ook zelfstandig heel veel bereiken.

Wil je zelfstandig je chronische hyperventilatie beter onder controle krijgen? Kijk dan eens naar mijn online training Chronische Hyperventilatie Voorbij, die je in 5 weken grote stappen laat maken.

Video: doorbreek het proces van (chronische) hyperventilatie

In de video hieronder geef ik je een tip hoe je het proces kunt doorbreken.

Of eigenlijk zijn het twee tips:

1: Wat te doen bij een paniekaanval of angstaanval met hyperventilatie?

Bij een paniekaanval met hyperventilatie adem je veel meer dan nodig is voor de arbeid die je lichaam levert. Je staat bijvoorbeeld gewoon stil, of je zit of ligt zelfs: je bent dus in rust. Maar je lichaam ademt alsof je heel hard aan het rennen bent, je hele systeem is in een ‘vechten of vluchten’-stand geschoten… maar in werkelijkheid sta, zit of lig je stil. Een soort mismatch tussen je ademhaling en je activiteit dus, en dat is een nare en angstige ervaring. Ook fysiek gebeurt er van alles: het CO2-gehalte in je bloed daalt en het zuurstofgehalte wordt te hoog. Daar word je bibberig van, je voelt je licht in je hoofd en je wordt zelfs duizelig. Wat kun je doen als je in een paniekaanval van hyperventilatie zit, dus lichamelijk, op het moment zelf?

2: Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat het je structureel veel minder overkomt?

Handig, zo’n trucje om in te grijpen op het moment dat een paniekaanval met hyperventilatie zich voordoet, maar het liefst wil je natuurlijk dat je helemaal niet meer van die hyperventilatie- en paniekaanvallen hebt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dat is niet altijd zo eenvoudig, dat weet ik. Maar alles begint met opmerken dat het er is.

In mijn online cursus “Chronisch Hyperventileren Voorbij” is dat ook een belangrijke eerste stap, omdat het vandaaruit makkelijker wordt om aan je chronische hyperventilatie te verhelpen.

Een cliënte die zwanger was had allerlei klachten…

Haar klachten klonken zeer serieus – last van het hart, druk op borst, naar worden, angstig zijn – dus ze heeft, op aanraden van de huisarts, vele onderzoeken gehad in het ziekenhuis. Heel goed dat ze dat heeft laten doen, je wilt niet zelf ‘doktertje’ spelen en je moet erge klachten uitsluiten. Na al die onderzoeken bleek er niets aan de hand te zijn. Op zich mooi natuurlijk, ware het niet dat de klachten niet over gingen. De vervangende huisarts gaf daarom de tip om naar een ademcoach te gaan en zo kwam ze bij mij terecht.

Na twee sessies kreeg ik de volgende email:

Hoi Heleen,
Wij hebben volgende week een afspraak staan.
Maar die wil ik eigenlijk afzeggen, omdat het heel goed gaat.
Ik heb echt heel veel aan je oefeningen en merk dat het werkt.
Zo fijn!
J.

Voor mij als ademcoach super fijn om te lezen, temeer omdat ze in eerste instantie zeer sceptisch binnen kwam. Ze was analytisch en een denker puur sang. Ze kon dan ook bijna niet geloven dat beter ademen haar zou helpen, maar uit wanhoop wilde ze het toch proberen.

Gelukkig deed ze haar oefeningen tegen hyperventilatie trouw, dat is een groot compliment aan haar. Dat maakt dat je lichaam ook echt kan overschakelen naar een nieuwe manier van ademen. Dat kost tijd en geduld, maar vooral doorzettingsvermogen. Nee, je hoeft de oefeningen dus niet te ‘geloven’, maar je moet ze wel gewoon doen… en dan merk je het effect van de ademhalingsoefeningen op den duur écht.

Wel scheelt het wanneer je gelooft dat je zelf iets kunt doen om een verandering tot stand te brengen. 😉

Meet zelf je ademfrequentie met de volgende oefening

oefening chronische hyperventilatie: meet je eigen ademfrequentieIn mijn praktijk heb ik meetapparatuur om je ademfrequentie en je hartritme-variatie (HRV) te meten, maar thuis kun je ook zelf op een andere manier meten wat je ademfrequentie is.

Meetoefening:

 1. Pak potlood en papier.
 2. Zet je stopwatch op 1 minuut (je mobiele telefoon heeft waarschijnlijk wel een stopwatch-functie)
 3. Vervolgens ga je voelen wanneer je inademt: dan teken je een lijntje omhoog. Bij het uitademen teken je het lijntje naar beneden. Zo teken je een golfbeweging.
 4. Als de minuut voorbij is, tel je hoeveel golfjes je hebt. Het aantal golfjes laat zien hoe vaak je ademt per minuut.
 5. Is het vaker dan 10 keer? Dan is je ademfrequentie te hoog en is er werk aan de winkel!

Heb je een ‘hoge ademhaling’ en daardoor een hoge ademhalingsfrequentie?

Het klinkt een beetje cryptisch wat hierboven staat… zijn ‘hoge ademhaling’ en ‘hoge ademhalingsfrequentie’ niet hetzelfde?

Nee. ‘Hoog ademhalen’ betekent dat je vooral het bovenste deel van je longen gebruikt bij het ademhalen. Je laat je middenrif niet meehelpen, waardoor je niet je volledige longcapaciteit gebruikt. Je gebruikt dus een kleiner stuk van je longen en je moet vaker in- en uitademen. Ofwel: je ademhalingsfrequentie wordt hoger. Daardoor ga je sneller ademhalen dan nodig is en dat is dus in feite ook weer hyperventilatie. Een hoge ademhaling is dus een typisch symptoom van chronische hyperventilatie.

Denk je dat jij last heb van zo’n hoge ademhaling en dus hoge ademhalingsfrequentie? Bekijk dan het onderstaande filmpje waarin ik uitleg waardoor dat komt en wat je eraan kunt doen.

In rust ademen

Adem in rust niet vaker dan 10 keer per minuut. Want in rust zijn betekent dat je met minder adem toe kunt en je hoeft dan niet mega veel zuurstof binnen te krijgen, omdat je het niet verbrandt. Adem je minder dan 10 keer, dan lijkt het nu op het moment van deze meting oké.

Nu je weet hoe vaak je per minuut ademt, kun je aan de slag.
Mensen met chronische hyperventilatie ademen te vaak.
Breng het aantal keer per minuut naar beneden.

Soms iets heel simpels, maar toch niet zo makkelijk om te doen.
Geeft niets, door herhaling komt het vanzelf.

5 tips om chronische hyperventilatie te stoppen

Tip 1. Meet je ademfrequentie

Lees bovenstaande nog even door, heb je de oefening ook echt gedaan? Of meer een beetje ‘gevoeld’ hoe het is en een gokje gedaan? Neem de moeite om het echt te doen.

Tip 2. Verleng je uitademing

Het verlengen van je uitademing maakt je ademhalingsfrequentie vanzelf lager en jou dus rustig. En het is heel simpel om je uitademing te verlengen: je hoeft alleen het moment van inademen een klein beetje uit te stellen. Dus: als je voelt dat je al bijna wilt inademen, dan wacht je heel even, maar een paar tellen (2 tot 3 seconden). De inademing komt dan weer als vanzelf, daar hoef je niets bijzonders voor te doen.

Tip 3. Neem tijd voor chronische hyperventilatie oefeningen

In de drukte van alledag neemt bijna niemand meer tijd voor zichzelf. Toch wil ik je uitnodigen om die tijd wél te nemen en die te besteden aan het doen van chronische hyperventilatie oefeningen. Dat hoeft eerst niet eens veel te zijn, drie keer drie minuten per dag is al heel wat. Probeer het maar eens, en werk in die drie minuten aan het verlengen van je uitademing verlengen zoals ik hierboven heb uitgelegd. En ga dan maar eens voelen hoe je je voelt.

Neem tijd voor chronische hyperventilatie oefeningen

Neem tijd voor chronische hyperventilatie oefeningen…

Tip 4. Buikademen

Je hebt vast wel eens van een ‘buikademhaling’ gehoord. Dat betekent dat je je middenrif weer gebruikt waarvoor het bedoeld is: goed ademen. Je longen rustig en kalm uitzetten, of opblazen als een ballon. Heel relaxed. Je organen krijgen dan een kleine massage wat de stoelgang weer kan bevorderen of werkt tegen lage rugklachten.

Tip 5. Genieten

Geniet jij van de dingen die je doet? Heb je er lol in? Sta eens stil bij alle leuke positieve dingen die je vandaag hebt gehoord, gezien, gevoeld. Nederland is echt een tof land en toch mopperen wij Nederlanders enorm, zonde toch! Er is hier vrede, geen oorlog. Wanneer je strijd of stress ervaart in jezelf, kijk dan of je dat ook kunt omzetten in liefdevolle kracht en energie.

Had je wat aan dit artikel? Of heb je meer hulp nodig?

Ik hoop dat je nu iets meer kennis hebt over chronische hyperventilatie en dat het je inzicht heeft gegeven in je klachten, mocht je die hebben.

Een bezoek aan een ademcoach kan je veel opleveren, maar je kan ook zelf aan de slag met je klachten op het gebied van chronisch hyperventileren.

Met de online cursus “Chronische Hyperventilatie Voorbij” maak je in korte tijd grote stappen

Je hoeft er de deur niet voor uit en kunt vandaag nog beginnen als je wilt, want deze cursus vol oefeningen en tips kun je helemaal online en zelfstandig volgen.

Hoe kan mijn online cursus Chronische Hyperventilatie Voorbij jou helpen?

Chronische Hyperventilatie Voorbij is een online cursus van 5 weken en biedt mensen die last hebben van chronische hyperventilatie specifieke instructies om er beter mee om te gaan. Je leert om weer de gezondere versie van jezelf te zijn, meer ontspanning te voelen en vreugde en plezier in je leven. 

Je ademhaling brengt je lichaam, emoties en mind tot rust.

In mijn online programma Chronische Hyperventilatie Voorbij ga je zelfstandig met mijn gerichte oefeningen aan de slag en leer je hoe je met behulp van je ademhaling de controle terugkrijgt over je lichaam, je emoties en je leven. Je ervaart instant-ontspanning en voelt je sterker en energieker. Na afloop van de training zul je beter je grenzen kunnen aangeven en ook vaker ‘nee’ durven zeggen.

Omdat het een online training is, kun je alle oefeningen zonder hulp of begeleiding uitvoeren – als je wilt kun je vandaag al aan de slag om je klachten onder controle te krijgen.

Meer weten? Klik op de banner! 👇

Online training: Chronische Hyperventilatie Voorbij

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
J Halsema
Door

J Halsema

op 23 June 2015

Ik adem inderdaad veel meer in. Ben dagelijks bezig met ontspanningsoefeningen. Hoe vaak moet je bovenstaande oefening doen om er rendement uit te halen?

Heleen
Door

Heleen

op 29 June 2015

Goed dat je elke dag iets doet, en ik vind twee keer per dag altijd ideaal. Succes!

Stijn de prez
Door

Stijn de prez

op 30 May 2017

Beste Ik moet altijd diep in ademen Drukkend gevoel op borst Benauwdheid Wat kan ik hieraan doen

Heleen
Door

Heleen

op 8 June 2017

Beste Stijn, ik zou naar een arts gaan.

Harold
Door

Harold

op 12 February 2016

Als ik rustig ben en echt let op mn ademhaling kom ik op 18x in een minuut. Als ik bezig ben en normaal ben ik dan heel druk kom ik denk ik wel op 30 en dan ook nog es heel hoog. Om binnen die 10x te blijven moet ik echt moeite doen. Ik zit momenteel thuis met een pittige burn/out of iets wat daar op lijkt. Mijn zusje heeft hetzelfde en die tipte me. Ik ga hier zeker mee bezig!

Heleen
Door

Heleen

op 12 February 2016

Hallo Harold, Fijn dat je hebt gemeten hoe vaak je ademt en 18 keer in rust is wel veel inderdaad.. Veel succes met oefenen, vaak gaat het verbeteren vrij snel wanneer je eenmaal weet hoe of wat. Groet Heleen

Desiree
Door

Desiree

op 30 June 2015

Er zit bij mij echt een duidelijk verschil in het aantal ademhalingen per minuut. Als ik hyperventileer is het 21 ademhalingen p/m, als ik rustig adem 10 tot 12 keer p/m.

Heleen
Door

Heleen

op 2 July 2015

Mooi dat je dat verschil nu zo duidelijk hebt waargenomen. Wanneer je in rust bent, kun je vast nog wel minder ademen per minuut. Bijvoorbeeld 6/8 keer per minuut. Oefen rustig door, het veranderd vanzelf.

elin bennaars
Door

elin bennaars

op 28 August 2015

Ik heb je oefening zojuist voor het eerst gedaan. Ik weet pas sinds kort dat ik astma icm chronische hyperventilatie heb en ik vraag me af hoeveel tellen ik in moet ademen. Ik merk dat ik nadat ik de ademaling met de uitademing met 2/3tellen verleng ik vrij diep en lang inadem. Maar wat is een goede richtlijn hierin?

Heleen
Door

Heleen

op 28 August 2015

Hoi Elin, Een goede richtlijn zonder tellen is: Adem in ( rustig en kalm) adem uit ( ook rustig en kalm) en wacht eventjes. Voor sommige mensen helpt het om te tellen, ( 1,2,3 ) Je uitademing verlengen helpt, maar wat je vooral zal helpen is na de uitademing even wachten. Gewoon even niets, ongeforceerd, durven wachten tot dat je lichaam rustig opnieuw inademt. Veel succes met oefenen, neem vooral de tijd om een nieuw patroon eigen te maken.

Loek
Door

Loek

op 6 October 2015

merk zelf wel met in en uit ademen, dat de hartslag behoorlijk kan verschillen, dus met uit ademen laag, en zo af en toe een overslag waar ik me kapot van schrik, schok door m'n hele lijf :/ Dit uiteraard als ik hyper, maargoed ademoefening baart kunst

Heleen
Door

Heleen

op 10 October 2015

Een overslagje kan je inderdaad doen schrikken, en juist dan weer rustig: Adem in, adem uit en 1,2 seconden wachten. Oefening baart kunst inderdaad en vooral zekerheid dat je wel zelf de controle hebt. Succes met oefenen.

Lindsay
Door

Lindsay

op 31 August 2016

Hey Heleen , ik ben een meisje van 16 en heb onlangs een hyperventilatie aanval gekregen en door deze zit ik nu iedere dag me te focussen op mijn ademhaling . soms denk ik zelfs dat ik ga stoppen met ademen zeer beangstigend . Zouden deze oefening me kunnen helpen om terug te kunnen ademen zonder de focus erbij?

Heleen
Door

Heleen

op 17 September 2016

Hoi Lindsay, Stoppen met ademen kan niet, omdat de ademhaling altijd doorgaat. Ons onderbewustzijn zorgt daar gelukkig voor. Dus wees gerust, veel mensen zijn daar bang voor maar het kan niet. Ik zou ook niet teveel op je ademhaling focussen, maar bijvoorbeeld op iets anders. Iets wat je leuk vind om te doen, of hoe je lichaam kunt ontspannen. Een geleide meditatie kan enorm prettig zijn, op youtube zijn er heel veel te vinden. Sterkte, en blijf hulp zoeken. Groetjes Heleen

woutertje
Door

woutertje

op 22 October 2015

Hey ik heb 3 jaar heel veel last van. Hoe vaak dit per dag doen.

Heleen
Door

Heleen

op 22 October 2015

Begin met 2 keer per dag 5 minuten de tijd nemen om de oefening te doen. Succes.

Cilly
Door

Cilly

op 22 October 2015

Ben er pas mee begonnen, ben momenteel erg licht in mijn hoofd, na welke tijd begin je verschil te merken, en moet je door je neus in en uitademen.

Heleen
Door

Heleen

op 22 October 2015

Je kunt vrij snel resultaat voelen wanneer je klachten echt van hyperventileren komen. Blijf altijd waakzaam en bij twijfel altijd naar een huisarts gaan vind ik.

cilly
Door

cilly

op 25 October 2015

Moet je door je neus in en uitademen of wat is hierin het beste.

Heleen
Door

Heleen

op 27 October 2015

Wanneer je niet veel doet en rustig zit, adem dan door je neus. Maar het hangt er vanaf wat je doet, sport, ademoefening, gewoon zitten, of het beter is door je mond of neus te ademen.

Michael Geiser
Door

Michael Geiser

op 27 October 2015

Hallo, Ik ben Michael, 38 jaar, Zwitser (woon 11 jaar in NL), sportief, leuke baan, 3 mooie kinderen en ontzettend gelukkig getrouwd ! Nou, alle ingrediënten zijn blijkbaar aanwezig om gelukkig te zijn... maar, er is een maar: Dat chronisch hyperventilatie. Ik kreeg de eerste klachten 3 jaar geleden al. Na een lange weg van allerlei onderzoeken ben ik 1 jaar al bezig met een therapie te volgen bij een specialist. De klachten zijn vooral een continue duizeligheid, regelmatig depressief en onwerkelijk gevoel, angstig. Mijn ademhaling was snel (16x/min liggend) en oppervlakkig. Dit heb ik sinds mijn jeugd waarschijnlijk gedaan. Mbv buikademhalingsoefeningen is mijn ademhaling aanzienlijk beter geworden na de eerste halfjaar van de therapie, althans niet meer zo oppervlakkig. De oefeningen gingen als volgt: December t/m april 2015: 5sec inademen, 5sec uitademen => 15x staand, 15x zittend, 15x liggend => 2x per dag Mei t/m september: 5sec inademen, 5sec uitademen => 20x staand, 20x zittend, 20x liggend => 2x per dag Omdat ik me nog niet goed voel heeft mijn therapeut de oefeningen aangepast. Dit doe ik nu sinds een maand: 5sec inademen, 4sec pauze, 5sec uitademen => 25x staand, 25x zittend, 25x liggend => 2x per dag Ik merk eigenlijk geen verandering en ik vraag me af of dit de juiste aanpak is. Ik weet dat het best veel tijd kan kosten, maar mijn therapeut heeft me verteld dat het hooguit 1 jaar tijd zou kunnen duren voordat ik helemaal van het chronisch hyperventilatie af kan zijn. Is dat zo ? Denkt u dat deze oefeningen goed zijn ? Ik hoop dat u me een antwoord hierop kunt geven, Met vriendelijk groet, Michael Geiser

Heleen
Door

Heleen

op 28 October 2015

Ha Michael, Dank voor je vraag. Ik kan op dit weblog geen hele specifieke hulp bieden, daarvoor zou ik je zelf willen zien. Maar ik denk graag even met je mee. Ik denk dat teveel met de adem bezig zijn, ook een nadeel kan zijn, soms zelfs groot nadeel want je kunt er stress van krijgen en dan heb je weer een vicieuze cirkel die je niet wilt. Bij jou klachten vraag ik mij ook af: sport je, zo ja wat? Wat weet je van je hartslag na het opstaan, na het sporten? Je lichaam jaagt nu, het is druk ergens mee en dat kan van alles zijn. De adem oefening die jij krijgt zou ik zelf anders doen, maar nogmaals ik heb je niet gezien en mag geen uitspraken daarover doen hier. Maar de beste oefening om een lichaam tot rust te brengen is: ADEM IN ADEM UIT EN WACHT, NEEM 2 TELLEN PAUZE VERZIN ER EEN NAAMPJE VOOR In de uitademing vind de gaswisseling plaatst en dat kost even tijd, het heeft daarvoor vaak weinig toegevoegde waarde om na je inademing te wachten, dat geeft een ander resultaat. Dus wacht Na de uitademing en ga niet langerrrrrrr uitademen, dat doen vele mensen verkeerd helaas. Sterkte, in mijn idee zou je best snel van je klachten af kunnen wanneer het alleen maar chronische hyperventilatie is. Een lerares van mij zei altijd: wat goed is komt snel. Heleen

Michael Geiser
Door

Michael Geiser

op 31 October 2015

Hallo Heleen, dank je wel voor jouw antwoord. Ik begrijp dat je hier geen uitspraak kan doen. Ik zal in ieder geval proberen mijn uitademen korter te maken. Wat sport betreft loop ik hard, maar niet zo fanatiek hoor. 2-3 x per week en dan 5-15 km. Alleen om fit te blijven. Chronische hyperventilatie is het zeker, dus ik moet moed houden ! Groeten, Michael

Sandra
Door

Sandra

op 21 February 2016

Ikzelf vecht nu 4 jaar tegen de chronische hyperventilatie. De klachten waar ik het meeste last van heb zijn, duizeligheid, akelig voelen in hoofd, gevoel van flauwvallen, moe zijn. Ik heb een man, kind, huis.... Eigenlijk alles wat ik altijd al wilde. Dan vraag Jeje af waar het vandaan komt. Ik merk dat mijn ademhaling niet helemaal klopt. Zelf heb ik de buteyko cursus gevolgd. Helaas niets verbeterd. Dit is al 3jaar geleden. Ik ga deze methode proberen. Word er moedeloos van. Ik ben 32 jaar en werk 4 dagen. Sta op het punt om anti depressieve te gaan gebruiken. Dit zou kunnen helpen zeggen ze. Dit akelige gevoel in mijn hoofd..... Dat hou ik geen 40 jaar vol op mijn werk.

Heleen
Door

Heleen

op 23 February 2016

Ik wens je heel veel succes en hoop dat het werkt voor je. lieve groet Heleen

Linda
Door

Linda

op 26 February 2016

Hallo Helee, Mijn schoonvader is 80 jaar en heeft al een hele poos last van trillingen in zijn arm, vooral rechts. Dan wel en dan niet, het kan zomaar opeens beginnen. Nu is het bekend dat hij last heeft van hyperventilatie, maar zouden deze tremoren ook hiervan kunnen komen? Hij is de hele medische molen al doorgeweest en er is niets te vinden.Het is echt heel onaangenaam en hij weet zich geen raad meer. Zou dat door chronische hyoerventilatie kunnen komen?

Heleen
Door

Heleen

op 26 February 2016

Hoi Linda, Ik zou door de dokter laten vaststellen wat het is, wanneer jdat zeker weet kun je verder op zoek naar oplossinge. Daarbij is het in rust als goed om rustere te ademen, adem in, adem uit en en wacht. Veel succes. groet Heleen

Helga
Door

Helga

op 16 March 2016

Ik werk in de zorg.. 12-20x per minuut is mij geleerd in mijn opleiding tot specialistische verpleegkundige

Helga
Door

Helga

op 16 March 2016

Is normaal bedoel ik

Heleen
Door

Heleen

op 19 March 2016

Hoi Helga, Dank je wel voor je reactie. ik weet dat het in oudere boeken zo staat, maar de gegevens van nu zijn anders, er is ook vele meer onderzoek gedaan over de ademhaling. Minder ademen per minuut is gezonder voor een mens in rust.

Nicole
Door

Nicole

op 19 March 2016

Echt een heel goed en duidelijk verhaal! Hier heb ik heel veel aan, en ga zeker oefenen met ademhalen. Dankjewel!

Heleen
Door

Heleen

op 19 March 2016

Fijn Nicole, blij dat je er iets aan hebt :-)

MB
Door

MB

op 20 March 2016

Wat fijn om dit te lezen. Ik ga de oefeningen proberen. Waar zit jou kantoor als ik eventueel een keer langs wil komen? Of zou het ook telefonisch kunnen? Als ik goed begrijp. In ademen, dan uitademen en dan even niets. (niet langer uit ademen) Hoe zou de opbouw moeten zijn om dit te oefenen?

Heleen
Door

Heleen

op 25 March 2016

Veel succes met de oefening alvast en het klopt wat jij schrijft, adem in, adem uit en wacht :-) Mijn praktijk zit in Almere. Skype kan ook prima.

Thiemo
Door

Thiemo

op 26 March 2016

Ik heb vanaf 2 weken geleden woensdag een type burn out die ernstig begon met een hyperventilatie aanval, niet wetende wat de medische verklaring erachter was "hyperventilatie" deed enorm veel schrik. Ik ben nu al minstens een aantal weken hevig chronisch aan het hyperventileren en met alleen al de deur uit gaan slaat het al toe. Ook thuis de hele dag door symptomen, ik heb zojuist jou techniek toegepast van het 2/3 sec inhouden en het wekte zoveel energy en rust op tegelijk ;) Nu ben ik een aantal uur later alweer terug bij af, nog tips? Mvg Thiemo

Heleen
Door

Heleen

op 27 March 2016

Goed dat je nu meer te weten komt over wat je hebt. Een mens kan niet altijd meer doorrennen. Fijn dat je zo snel voelde dat de oefening je helpt, en je kunt het gewoon herhalen als je wilt. Geen probleem. Juist prima. Mijn tip voor jou is durf ook hulp te vragen en neem je tijd om te herstellen. Een burnout kan je veel opleveren voor de rest nva je elven. Onderzoek aar je stress van hebt en ontdek hoe jij kunt ontspannen. En bovenstaande oefening helpt je alvast.

Heleen
Door

Heleen

op 12 April 2016

Hoi Thiemo, wanneer je al rust ervaart dan zou ik rustig doorgaan met iets wat voor je werkt. Heb geduld om te herstellen, je lichaam heeft ook tijd nodig om een nieuwe manier aan te leren. En neem daarin ook je mentale aspect mee. Breng je gedachten tot meer rust en je lichaam zal er op reageren. Heel veel sterkte, vriendelijke groet Heleen

Elinae
Door

Elinae

op 4 April 2016

Ik heb ook last van chronische hyperventilatie, en nu ik weet dat ik altijd verkeerd geademd heb, en er op ga letten wordt het erger. Dat is natuurlijk ook wel logisch als je ergens op focust dan wordt het vaak erger. Ik probeer ook via mn buik te ademen in rust, maar als ik op de fiets zit of aan het werk ben (huishouding thuiszorg) dan kan ik dat niet en ben ik vaak buiten adem. Tijdens werk moet ik tijdens bukken etc juist mn buik inhouden (voor mn rug beter) en dan adem ik ook niet via mn buik en daarna probeer ik weer wel, maar lukt niet als ik bezig ben... ik ga dan juist erop focussen. Heeft u tips hoe ik dat kan aanpakken, en is het normaal op de fiets via je borst adem te halen? Sinds dit weekend adem ik ook via mijn neus, dat deed ik daarvoor niet, maar krijg er wel een stikkend gevoel van en de nood om af en toe heel diep door mn mond te ademen.. kan je ook rustig ademen per minuut als je door je mond ademt? Oh en nog 1 vraag? breken je spieren ook sneller af, aangezien je sneller ademtje lichaam in een 'stress situatie' zit en proteine uit je spieren nodig hebt.. zoiets had ik gehoord. Mijn lichaam heeft weinig spiermassa en redelijk wat buikvet en opgezette buik ( komt denk ik dan ook hierdoor) Hoop van u wat info en tips te mogen ontvangen. Bedankt, groetjes Elina

Heleen
Door

Heleen

op 12 April 2016

Hallo Elinae, Een heel verhaal lees ik, dank je wel voor het delen. Wanneer je flink snel moet fietsen dan ademt je lichaam als vanzelf. Dan mag je ook door je mond ademen hoor. Laat het tijdens sporten maar gaan die aandacht op de adem. Ik vind op zich wanneer en mens 2 keer per dag een oefeinig doet, dat dat wel genoeg is meestal. De hele dag met je adem bezig zijn is om gek van te worden, en dat is niet de bedoeling. Kijk of je in je gedachten stroom rust kun krijgen, mediter oefening helpend daarbij heel goed. En ga naar een coach die je kan helpen, alles alleen uitdokteren is niet fijn maar ook niet altijd effectief. Veel sterkte, lieve groet Heleen

Elina
Door

Elina

op 17 March 2017

HI Heleen, lees nu pas uw bericht haha :) heel erg bedankt voor uw berichtje, ik zal er aan proberen te werken, want mijn gedachtenstroom slaat vaak wel op hol en je adem dus ook. Ik hoop dat ik me Chronische hyperventilatie uiteindelijk onder controle kan krijgen. Ik heb wel wat aan uw tip, dat ik naar een coach moet gaan. Lieve groetjes Elina

Heleen
Door

Heleen

op 7 April 2017

Veel succes Elina :-)

Sandra
Door

Sandra

op 19 April 2016

Hallo, Ik heb sinds een half jaar als ik in bed lig een beverig trillend gevoel in mijn lichaam. Sinds kort ook weleens in mijn gezicht. Ook overdag. Mijn huisarts zegt dat het hyperventilatie is. Kan je daar ook zulke klachten van hebben? Ik wil de oefening graag gaan proberen. Nu is mijn vraag moet je ook een aantal seconde inademen? Of gewoon inademen, uitademen en even vasthouden (niks doen) en dan weer hetzelfde? Groetjes Sandra

snoop
Door

snoop

op 22 April 2016

Ik heb 21x ademhalen in 1 minuut en ben 16

Heleen
Door

Heleen

op 30 April 2016

Hoi Joanneke, Dat is best veel in rust. Kijk of je het op een ontspannen manier kunt verminderen. Succes.

Carry
Door

Carry

op 20 May 2016

Ik heb last van hartkloppingen ook als ik in rust ben zijn ze er ineens .verder ook last van mijn spieren, en kan niet goed tegen koude en hitte dan wordt het erger. Ik merk dat ik vrij oppervlakkig ademhaal. Kan dit chronische hyperventilatie zijn ? Cardioloog zegt dat ik geen hartziekte heb .

Willeke
Door

Willeke

op 24 May 2016

Hoi, ik heb ook last van chronische hyperventilatie maar ik houd mijn adem in en zet hem als het ware vast en krijg het dan doorlopend benauwd. Er wordt vaak tegen me gezegd als ik me moet ontspannen: adem rustig in en uit terwijl men vervolgens zegt: 'je moet wel door blijven ademen hoor!'. Het lijkt erop dat daar het probleem zit, namelijk dat ik niet door adem. Mijn buik en borst zijn dan strak gespannen. Wat zou ik daar voor oefeningen voor moeten doen en wat is er met me aan de hand? Als ik rustig probeer te ademen zit ik aan zo'n 16 keer per minuut. Het is me opgevallen bij andere mensen, als je daar eens op gaat letten, dat veel mensen rond de 16 keer per minuut ademhalen en zelfs veel mensen rond de 20 per minuut. Hebben die allemaal hyperventilatie? Groetjes, Willeke

Ingrid
Door

Ingrid

op 30 May 2016

Ik ben op dit moment aan het re-integreren/herstellen van een burn-out. Naast de burn-out heb ik ook last van chronische hyperventilatie. Het wordt wel beter, maar het beheerst soms wel mijn dag. Ik merk dat ik veel zucht etc. en dat ik soms ineens heel licht in mijn hoofd wordt. Draaierig en het gevoel om flauw te vallen. Ik raak in een vicieuze cirkel door er aan te denken en het me blijft bezig houden. Als ik dit onder controle zou hebben, zou ik al een hele stap verder zijn. Ik merk ook dat ik meer een buikje heb gekregen sinds de klachten. Volgens mij beginnen mijn klachten doordat ik te diep adem en daarna waarschijnlijk te snel adem. Wat is handig om voor mij te doen ? (is het aanschaffen van een hartslagmeter ook aan te bevelen?)

Heleen
Door

Heleen

op 22 June 2016

Ten eerste heel veel gezondheid wens ik je toe. Te snel ademen doen de meeste mensen met stress, of ze ademen te diep in en uit. Je verliest teveel koolzuur en daar heb je last van, het geeft veel fysieke klachten. Rustiger ademen helpt om je lichaam weer tot rust te laten komen, want via de ademhaling heb je invloed op je hart en daarmee ook je brein. De adem is een brug als het ware tussen je lichaam en je geest. Dus wanneer iemand in zijn hoofd meer tot rust komt, dan is ook de ademhaling rustiger en de hartslag iets lager. Jou aantal ademhalingen per minuut zijn procentueel te veel, het voordeel kan zijn dat je je snel beter kunt voelen door meer rust in je ademhaling te brengen. Veel succes.

Martine
Door

Martine

op 22 June 2016

Hallo Heleen, Sinds drie maanden heftige aanvallen van angst/hyperventilatie met daarbij alle verschijnselen. Steeds het idee dat ik een hartaanval kreeg. Inmiddels zijn angst en hyperventilatie zo goed als weg maar er blijft een gejaagd gevoel en steeds spanning in mijn lijf. Zou dit chronische hyperventilatie kunnen zijn? Net de oefening gedaan en ik kom op 11 keer per minuut ademen. Wat zou u advies zijn. Groetjes Martine

Heleen
Door

Heleen

op 30 June 2016

Hoi Martine, Ik zou bij twijfel altijd langs de huisarts gaan, want je kunt geen risico lopen. Wanneer het gejaagde gevoel blijft zou het wel chronische hyperventilatie kunnen zijn. 11 keer per minuut in rust is niet schrikbarend veel hoor, maar 8 zou je wellicht nog meer rust kunnen geven. Kijk alleen ook of je niet te diep ademt ;-) Veel sterkte en ga gewoon door met je onderzoek of zoek hulp wat je kunt doen om je beter te voelen.

Manon
Door

Manon

op 7 July 2016

Hallo Heleen. Ik heb regelmatig hyper aanvallen maar voornamelijk 's nachts. Soms meerdere malen per nacht. Ik wil dan zo graag slapen maar lukt niet meer. Waardoor er nog meer stress komt. Heb jij tips voor mij?

Heleen
Door

Heleen

op 8 July 2016

Hallo Manon, Even je bed uitgaan en wat water drinken. Daarna kun je in je bed een bodyscan doen, dat betekend dat je je hele lichaam langsgaat om te ontspannen. Succes!

Paulien
Door

Paulien

op 20 July 2016

Hallo, ik heb periodes van chronische hyperventilatie. Ik gaap veel, wat gedurende de dag steeds minder lukt, en ga dan naar adem happen met het gevoel dat ik steeds minder diep kom. Toch adem ik niet te veel per minuut. Ik weet dat t altijd weer over gaat maar dat kan een paar mnd duren en is heel vermoeiend. Ik kan daardoor ook vaak niet in slaap komen. Ik wil er sneller van af. Ademhalingsoefeningen helpen niet. Toch maar gewoon afwachten dan?

Heleen
Door

Heleen

op 30 August 2016

Hoi Paulien, Sommige mensen ademen niet te veel per minuut maar wel te diep. Ik weet niet of je beweegt of sport, maar ik zou echt meer sporten en na het sporten de tijd nemen om tot rust te komen. Succes

Richelle
Door

Richelle

op 26 July 2016

Hoi Heleen, Ik heb nu sinds 3 maanden last van hyperventilatie. Dit is begonnen sinds ik op mezelf ben gaan wonen en veel alleen ben. Ik heb zelfs bij de huisartsenpost gezeten snachts omdat ik dacht een hartaanval te krijgen. Ik heb op internet therapiën gezocht die allemaal heel duur blijken te zijn. Mijn hyperventilatie weerhouden mij heel erg om van het leven te genieten. Ik ben heel erg met mijn lichaam bezig, als ik een pijntje voel dan focus ik me daar de hele dag op. Ik heb hier echt last van. Ik ben er vorige week achter gekomen dat ik zwanger ben en wil echt heeel graag van mijn hyperventilatie af zodat ik kan genieten van het wondertje in mijn buik. Ik hoop dat je mij wat tips zou kunnen geven.

Heleen
Door

Heleen

op 30 August 2016

Op mijn site staan verschillende tips, en probeer wat goed werkt voor jou. Rustigere ademen helpt altijd, maar vaak ook door een wandeling te maken kom je al meer tot rust. Ik wens je alle geluk en gezondheid toe, en voor de baby

Marjan
Door

Marjan

op 27 July 2016

Hoi! Bij mij is het nog niet defenitief vastgesteld maar alles wijst er wel op. Echtee heb ik ook een lichte hartritme stoornis waardoor ik ool wat benauwd kan zijn. Los van dat hyper ik de hele dag door. Ben de hele dag benauwd, pijn in mn kaken en snel buiten adem. Probeer heel vaak te gapen dit lukt niet altijd waardoor ik naar adem begin te happen als het ware. Ik.word er heel erg down van. Soms zijn er dagen dat is het er minder, man man dat ben ik toch blij. Tips?

Heleen
Door

Heleen

op 30 August 2016

Hoi Marjan, ik zou eerst afwachten wat de huisarts zegt. En het goed laten uitzoeken wat er is. Succes

Janice
Door

Janice

op 7 August 2016

Hallo, Ik heb sinds 1,5 maand last van een wazig en dromerig gevoel en ben ik erg veel moe in mijn hoofd. Alsof ik niet alles meemaakt. Nu heb ik voor die tijd altijd last gehad van paniekaanvallen. Daar ben ik nu gelukkig vanaf. Maar dit vind ik ook erg lastig om te hebben. Nu ben ik rond wezen kijken en kwam ik chronische hyperventilatie tegen. Zou dit de oorzaak bij mij kunnen zijn? En heeft u er tip voor om het te verhelpen?

Heleen
Door

Heleen

op 30 August 2016

Wanneer je niet weet wat er echt aan de hand is, ga dan eerst voor een check naar de huisarts. groetjes Heleen

Loek Tegelaers
Door

Loek Tegelaers

op 10 September 2016

Vraagje; Door de oefeningen ben je juist bewust met ademhalen bezig. Is bewust bezig zijn met je ademhaling niet juist wat het probleem veroorzaakt?

Heleen
Door

Heleen

op 10 September 2016

Dat is een punt wat ik zelf ook wel vind, teveel bezig zijn met de adem vind ik geen goed plan. Maar door het bewustzijn goed in te zetten kun je dingen wel veranderen.

Heleen
Door

Heleen

op 17 September 2016

Hoi Loek, ja dat kan inderdaad zo zijn. Kip en ei verhaal, maar ja daar komen we niet uit ;-) Dus zoek naar iets waardoor er wel een verandering kan komen. Voor de een is het dit en voor een ander dat, Groet Heleen

Anno
Door

Anno

op 12 September 2016

Dag Heleen, Na een periode van veel emotie en rouw kwam mijn vrouw al zoekende tot de conclusie dat de meeste van mijn klachten het gevolg zijn van een chronische hyperventilatie. Bij de huisarts kom ik niet verder dan verwijzing naar de Cardioloog en vervolgens een allergietest die ik niet wilde. Als ik een paar keer per dag wat ademhalings oefeningen doe gaat het meestal wat beter maar over het algemeen ben ik de hele dag ontzettend moe en zou steeds wel willen slapen. Dit las ik hierboven nog niet. Weet je of die slaapbehoefte direct gelinkt kan zijn aan chronische hyperventilatie. Ook las ik niet over een uitwerking op de tong. Bij mij gaat bij oppervlakkig ademhalen de tong tintelen. Soms zo erg dat het voelt of er een zware batterij aan zit. Kan jij dit ook verklaren? Heb je ook nog een extra tip in mijn geval? Hartelijke groet, Anno

Heleen
Door

Heleen

op 17 September 2016

Hoi Anno, Een verwijzing en een ellergie test kan altijd de moeite waard zijn en ik zou zeker naar de huisarts luisteren. Een allergie kan ook hyperventilatie achtige klachten geven, vandaar. Het kan het lichaam opjagen. Vermoeidheid is inderdaad een veel gehoorde klacht. Sporten kan je ook heel goed helpen. Eerst sporten, actief bewegen en dan tot rust komen. Wanneer je je hartslag meet dan zie je ook meteen dat het goed is wat je doet. Zoek wat bij je past, vele succes.

Sven
Door

Sven

op 26 December 2016

Hoi Heleen, Ik ben een jongen van 24 jaar, ik sport veel, heb niet per see veel stress (denk ik) in mijn leven, maar mijn dokter heeft chronisch hyperventilatie geconstateerd. Mijn probleem is dat ik om alles loop te piekeren. Ook heb ik een beetje last van me keel, dan denk ik gelijk dat ik keelkanker heb. Zo is dat met meerder pijntjes dat ik van alles loop op te zoeken waar het aan kan liggen. Mijn vraag is hoe ik weer balans kan vinden in mijn leven. De ademhalingsoefeningen doe ik allemaal, maar hebben geen effect op mij. Het is allemaal begonnen begin van 2016 met pfeiffer. Sindsdien ben ik nooit meer dezelfde.. gr, Sven

Heleen
Door

Heleen

op 8 March 2017

Hoi Sven, ik zou op zoek gaan naar iemand in je buurt die je kan begeleiden en helpen om je beter te voelen. Veel succes.

Cindy
Door

Cindy

op 28 December 2016

Hai, Ik heb last van chronische hyperventilatie, ben meerdere keren naar de dokter geweest en heb een hartfilmpje laten maken. Deze was goed. Toch komt het gevoel bij mijn borst vaak terug en word ik er bang van. Ondanks dat het hartfilmpje goed is blijf ik met angst zitten om iets met mijn hart te krijgen. Ik weet dat het niet reeel is, maar kan dit niet uit mijn hoofd zetten. In rust adem is 10x in en uit. Zelf heb ik het gevoel te rustig te ademen ( kan dit eigenlijk?) Ik slaap door deze angst ook slecht. Heeft u misschien tips? Of geruststelling?

Heleen
Door

Heleen

op 8 February 2017

Fijn dat er met je hart niets ergs aan de hand is. Focus op ontspanning en vooral focus op dat jij VEILIG bent. Er loopt geen beer achter je aan, en je kunt jezelf geruststellen door in jezelf te zeggen: Ik voel mij rustig en kalm, want ik ben veilig.

Heleen
Door

Heleen

op 8 March 2017

Ook als je rustig ademt kun je veel te diepe teugen doen waardoor je teveel zuurstof inneemt zonder dat het nodig is. Ik zou op zoek gaan in je buurt om te leren ontspannen.

Angelique
Door

Angelique

op 9 January 2017

Hallo. Al jarenlang heb ik last van hyperventileren en angst/paniek aanvallen..mijn hele sociale leven gaat hieraan onderdoor, ga niet graag ergens heen, vermijd drukke ruimtes.als ik in de stad loop of boodschappen doe, of uit ga. Dan ben ik angstig duizelig ..en weet ik niet hoe snel ik weer naar huis moet gaan..mijn man begrijpt t niet, en hebben wel ruzie erom, omdat hij graag dingen onderneemt, en ik wil niks.. uit eten wil ik nieteens..ik heb 3 kinderen, die weleens voorstellingen op school hebben, ..als ik daar heen moet, word ik al angstig bij het idee, ik wil hier van af...maar hoe??? Ik heb altijd het idee alsof ik een hart aanval krijg.. benauwd pijn op borst.. hart doe overslaat...en dit ELKE dag..kunt u mij helpen?

Heleen
Door

Heleen

op 8 February 2017

Op mijn site en youtube kanaal staat vele tips voor je. Maar ik zou ook hulp in je eigen buurt zoeken. Een ademcoach kan goed helpen. Het is vaak zo moeilijk om er alleen uit te komen en hulp is er wel, aan jou om het te vragen en op te zoeken.

Heleen
Door

Heleen

op 8 March 2017

Ik zou op zoek gaan naar iemand in je buurt de je kan helpen ontspannen en je leven weer op de rit te krijgen. Veel sterkte.

Michael
Door

Michael

op 26 January 2017

Beste Heleen, ik heb sinds een half jaar weer klachten door hyperventilatie. Hoe belangrijk is sporten? Zoals bijvoorbeeld een paar keer per week hardlopen? Ik doe de laatste maanden namelijk niks meer aan sport. Groet, Michael

Heleen
Door

Heleen

op 8 February 2017

Sporten is mega belangrijk om je beter te voelen ook of juist wanneer je hyperventilatie hebt. Waar je vooral op mag letten is dat je NA het sporten goed tot rust komt. Dat is waar je herstel zit. Neem dan bijvoorbeeld 10 minuten de tijd om rustig te ademen en meet of je hartslag naar beneden gaat. Dan heb je het goed gedaan.

I.Berg
Door

I.Berg

op 11 February 2017

Beste Heleen Mijn zoon van 18 heeft sinds eind december last van hyperventilatie. Hij heeft PDDnos en een verstandelijke beperking. Teveel focussen op zijn ademhaling zoals oefeningen verergert alleen maar, afleiding wordt aanbevolen door behandelaars. Heb jij nog tips ? Hij voelt ook een stopgevoel in zijn lijf ik denk van spanning . Hij heeft de laatste tijd veel meegemaakt waardoor hij is gaan hyperventileren eerder nog nooit last gehad. Mvg familie Berg

Heleen
Door

Heleen

op 8 March 2017

De aandacht van de ademhaling naar het lichaam brengen kan ook goed helpen. Dus de spieren ontspannen. Gan sporten en daarna tot rust komen. Sterkte, vriendelijke groet, Heleen

Liza
Door

Liza

op 23 February 2017

Hi Heleen, al vanaf dat ik 11 jaar oud was, ademde ik verkeerd. Ik ben toen een tijd maar een logopedist geweest voor ademhalingsoefeningen waar ik op den duur mee ben gestopt. Sindsdien heb ik met vlagen last van mijn chronische hyperventilatie: soms maanden niet, dan ineens weken wel. Ik heb dan aanvallen dat ik het ontzettend benauwd ben en ik heb voor mezelf een soort trucje ontwikkeld om dan héél diep adem te halen (een soort geeuwen) en dan is het benauwde gevoel weer weg. Het duurt vaak erg lang voor dit is gelukt, en vaak is het benauwde gevoel dan ook weer na een paar minuten terug - waarna ik dit herhaal. Waarschijnlijk is het niet goed, maar als ik dit niet doe heb ik echt het gevoel dat ik stik. Ademhalingsoefeningen lijken niet te helpen. Ik heb de test hierboven gedaan en toen ik na een halve minuut al op 9x zat, ben ik gestopt. Ik ben benieuwd of je advies hebt

Heleen
Door

Heleen

op 8 March 2017

Ik wens je veel ontspannen toe :-) en blijf ontdekken en zoeken wat werkt voor jou.

Leroy
Door

Leroy

op 9 March 2017

Beste Heleen, Ook ik kom uit rond de tien keer ademen per minuut. Ik had eigenlijk een hele simpele vraag: Tijdens de ademhalingsoefening die benoemd wordt in de video, wordt er daar bedoeld dat je 3 seconden in ademt en dan direct weer uit? Zo nee, hoe lang houd je je adem vast op dat moment?

Heleen
Door

Heleen

op 10 March 2017

Het tellen is op zich niet waar het omgaat, wel kan dat een goed hulpmiddel zijn. Je kunt bv 4 seconden in, 4 seconden uit en 2 sec. wachten. Maar vooral let op dat het een soort als vanzelf gaat, vertraag hoe het goed voelt voor je.

Leroy
Door

Leroy

op 9 March 2017

Beste Heleen, Ik had eigenlijk een hele korte vraag; In de video wordt er een adem-oefening benoemd. Zelf probeer ik tijdens een aanval mijn ademhaling inderdaad te vertragen, maar ik ben er nog steeds niet helemaal uit wat nou de beste manier is. Is het de bedoeling dat je na die drie seconden in ademt de adem even vasthoud of moet je direct weer uitademen?

Heleen
Door

Heleen

op 10 March 2017

Je kunt zowel na de inademing even vasthouden ( bv 1 sec) en na de uitademing bij voorkeur langner omdat dna de gaswisseling plaatsvind. Tijdens een aanval zou ik gaan bewegen als het kan.

Anna
Door

Anna

op 21 March 2017

Dag Heleen, Ik ben al eventjes aan het worstelen met hyperventilatie. Tintelingen in handen en voeten, hartkloppingen, noem maar op. Sinds kort heb ik ook last van mijn slokdarm. Als ik adem, voel ik kribbels in de keel. Ik heb me laten onderzoeken en het blijkt dat lijn slokdarm van boven lichtjes geïrriteerd is. Kan het ook gevolg van HV zijn? Ik maak me daar wel zorgen over en voor een hyperventilant zijn zorgen niet zo goed :). Bedankt voor uw reactie!

Heleen
Door

Heleen

op 7 April 2017

Dag Anna, bij chronische hyperventilatie zie je dat de spijsvertering vaak ook niet meer zo optimaal is. De ertering van de eiwitten in de maag zijn minder omdat er minder maagzuur aangemaakt wordt. Dus het zou wel kunnen, maar blijf vooral het onderzoeken bij een arts en ga wel rustiger en kalmer ademen. Zodat je in je rust komt. Succes!

Lisa
Door

Lisa

op 13 April 2017

Beste heleen, Ik heb sinds 2 weken dus last van hyperventilatie zonder dat ik dit in de gaten had. ik werd op werk niet meer lekker en sinds dien heb ik het. Kom net van de neuroloog en die vertelde dat het hyperventilatie is, terwijl ik zelf helemaal niet het idee heb dat ik anders adem als normaal. Ik ga zeker weten al je oefeningen proberen.

Heleen
Door

Heleen

op 13 April 2017

Heel veel succes Lisa en neem je tijd ervoor. En probeer uit wat het beste voor jou persoonlijk werkt. Groetjes, Heleen

Bas
Door

Bas

op 5 August 2017

Hoi, Ik heb last van tintelingen in mijn lijf en met name gezicht en ledematen. Arts denkt aan CH. Als ik ademhalingsoefeningen doe lijken de tintelingen juist toe te nemen. Als ik door de dag heen geen aandacht besteed aan de ademhaling juist minder. Heb je daar een verklaring voor?

Heleen
Door

Heleen

op 14 November 2017

Hoi Bas, het lijkt dat je niet de juiste ademoefeningen doet en teveel ademt in rust met als gevolg meer tintelingen als je een ademoefening doet. Teveel ademen voor de inspanning die je doet geeft een disbalans in het bloed en dat geeft fysieke reacties.

Heleen
Door

Heleen

op 10 February 2018

Hoi Bas, ik weet niet hoe je de oefeningen doet, maar wanneer je tintelingen krijgt tijdens de oefening dan doe je iets niet goed. Je ademt dan toch nog teveel

Syl
Door

Syl

op 21 August 2017

Hallo,ik ben na diverse klachten en diverse keren bij de huisarts geweest onderzoeken gehad in verband met hartoverslagen niets met mijn hart toen kwamen er ook andere klachten bij. Een vervelende onderbuik gevoel,het zweet uit breken terwijl er niets aan de hand is,tintelingen in vingers en voeten,hartkloppingen alsof je een marathon hebt gelopen in rust,pijn in gewrichten,moeheid,prikkelbaar kort lontje hebben,maagzuur, diarree of moeilijke ontlasting, veel zuchten,hartoverslagen,draaierig,gevoel van angst dat me wat gebeurt, steken in borst, kortademig en denken dat je dood gaat! Zelfs bij de huisarts bloedtest gehad die was goed. Geen aanwijzingen dat ik iets aan mijn hart heb maar door die klachten voelt het wel zo! Echt heel naar!!

Stefanie
Door

Stefanie

op 14 November 2017

Hallo ik herken veel Symptomen uit jou blog en ook door verscheidene artsen ben ik gediagnosticeerd met chronische hyperventilatie. Het is een aantal weken begonnen met een aanval zoals u beschreef, in rust na een zeer stress volle dag. Ik heb het erg moeilijk de diagnose te ervaren omdat ik echt continue duizelig ben. Geen minuut op de dag gaat dit over en daarom zit ik steeds naar fysische oorzaken te zoeken die tot op heden niet te vinden zijn. Is dit mogelijk bij chronische hyperventilatie? Echt continue duizeligheid?

Heleen
Door

Heleen

op 14 November 2017

Hallo Stefanie, ik zou vertrouwen op de artsen dat het klopt. En het is niets ernstigs wat je hebt, het kan nu misschien lastig zijn voor je maar wanneer je dit om hebt gezet is het over, en dat is goed nieuws lijkt mij. Duizeligheid is een hele normale reactie bij chronische hyperventilatie.

Suzy
Door

Suzy

op 21 November 2017

Hallo Heleen ik ben 34 jaar en heb sinds 5 maanden last van duizeligheid, hoofdpijn, tintelingen enz. Teveel om op te noemen. Sinds vorige week weet ik dat het CH is. Volgende week begin ik bij de Fysio. Zou dit kunnen helpen met mijn klachten wil graag mijn oude leven terug. Grtjes Suzy

Heleen
Door

Heleen

op 6 December 2017

Hou Suzy, wanneer je Fysio ervaren is met CH dan kun je daar zeker baat bij hebben. Veel succes groetjes, Heleen

Daan
Door

Daan

op 10 January 2018

Beste Heleen, Uit een admehalingstest bij de dokter (voor asma) kwam.eruit dat ik verkeerd (uit)adem. Ik ben naar een fysio gegaan en heb ademhalingsoefeningen gehad. Het ging een tijd goed, maar nadat ik lang niet naar de fysio was geweest, geen oefeningen meer deed werd het erger in mijn vakantie. Ik merk dat ik met oefeningen nog steeds de neiging heb diep te ademen na een paar keer de rust te pakken. Heb je tips hoe ik hiermee om kan gaan? Is dit normaal? Moet ik gewoon doorzetten? Ik moet wel zeggen dat ik oefeningen niet frequent doe. De ene week 3 keer en De andere 1 en dan weer 6. Groetjes Daan

Aida
Door

Aida

op 21 February 2018

Beste Heleen, Ik heb vorige week een hyperventilatietest gedaan en hier kwam chronische hyperventilatie naar voren. Ik loop al jaren met o.a. duizeligheidsklachten en nu lijkt het daar vandaan te komen, maar niemand heeft ooit gekeken naar hyperventilatie. Ik heb jouw testje gedaan en ik adem ongeveer 20x per minuut. Het dubbele en te veel dus ;-) Ik ga jouw oefeningen zeker proberen. Klopt het dat het in het begin juist wat benauwend voelt? Je geeft het volgende aan: "Voel als je al bijna wilt inademen, echter je wacht nog een paar (2/3) tellen." Als ik dat doe dan voelt het alsof ik mijn adem inhoud. Klopt dat? :-) Is dat omdat ik het niet gewend ben? Alvast bedankt voor je reactie en bedankt voor je duidelijke informatie op je website! Groeten, Aida

Heleen
Door

Heleen

op 22 May 2018

Hoi Aida, Ietsje minder ademen zal je goed doen :-) En als 2 of 3 tellen te lang duurt als adempauze, doe dan minder. Ook dat is prima. Het gaat erom dat jij voor jezelf een ritme vind en dat kan zelfs per dag verschillen ook. Forceer nooit, neem je tijd ervoor en mooi dat je ermee bezig bent. Ga zo door en ik hoop dat je je beter gaat voelen erdoor. Gr Heleen

Debbie
Door

Debbie

op 6 March 2018

Als ik na de in- uit adem 2 tellen rust wil nemen raak ik juist buiten adem ervan en wil ik juist nog meer gaan ademen, maar dat is en kwestie van oefenen zeker? Mijn test was 14x ademen in rust.

Heleen
Door

Heleen

op 22 May 2018

Hoi Debbie, Ik zou dan 1 tel rust nemen, want het is voor ieder mens anders en altijd wennen. Neme je tijd daarvoor, en elke halve seconde is al top! Veel succes, Gr Heleen

Natasja H
Door

Natasja H

op 27 April 2018

Beste, Ik heb (denkelijk) ook last van chronische hyperventilatie. Ik ben al heel vaak naar de huisarts geweest ivm zorgen over kortademigheid, pijn op de borst, maagpijn etc. Steeds wordt er gezegd dat het door hyperventilatie komt. Ik merk dat heel vaak als ik kortademig ben, dat ik helemaal geen snelle hartslag heb. Is dit dan wel ook hyperventilatie? Ik heb ook heel veel dat als ik in of uit adem dat mijn adem ‘stokt’, alsof mijn hart even stopt. Ik weet niet of dit ook bij hyperventilatie hoort .. misschien dat u mij dit kan verklaren en of uitleggen? Het beïnvloedt mijn leven ook enorm. Mijn school en sociale leven worden er ook door beïnvloed. Ik heb al 3 psyschologen gehad en een fysiotherapeut, dit wil allemaal niet helpen. De ene maand gaat het beter en de andere weer enorm slecht. Ik heb overigens soms ook het idee dat mijn tong opzwelt en heb ik ook echt tandafdrukken op de zijkant van mijn tong. Heeft u enig idee of dit allemaal samen inderdaad klinkt als hyperventilatie of niet? En eventueel een mogelijkheid om dit te verhelpen? Mvg Natasja

Heleen
Door

Heleen

op 22 May 2018

Hoi Natasja, Goed ademen is goed leven, heel simpel klinkt dat maar wonderlijk genoeg is het zo. Als je adem stokt en niet lekker loopt, dan merk je dat.Je zou naar een ademcoach kunnen gaan zodat je vrijer en opener ademt en meer voelt. Want het maakt mega veel uit. wbt je klachten, ik ben geen arts dus blijf altijd checken wat het is. Veel succes, gr Heleen

Floor
Door

Floor

op 22 May 2018

Hoi Heleen, Ik heb last van benauwdheid en mijn buik lijkt al twee weken op een grote balloon. Knoerthard maar verder niet pijnlijk of last van darmen. Ik heb een verleden met chronische hyperventilatie die ik dacht onder controle te hebben. Kan dit ook een verschijnsel zijn van hyperventilatie? Bedankt. gr. Floor

Heleen
Door

Heleen

op 22 May 2018

Hoi Floor, ik zou meteen naar je huisarts gaan voor controle. Groetjes, Heleen

Floor
Door

Floor

op 22 May 2018

Hi Heleen, Bedankt voor je snelle reactie. Daar ben ik al geweest en in het ziekenhuis uitgebreid onderzocht. Daar kwam niets uit. Vandaar dat ik nu verder zoek en bij hyperventilatie uitkwam. gr. Floor

Lotte
Door

Lotte

op 7 June 2018

Hi Heleen, Al een tijdje heb ik last van een druk op mijn borst, soms steken en af en toe een hartklopping. Ook voel ik me erg snel vermoeid. De huisarts heeft me verteld dat ik waarschijnlijk last heb van CH. Zijn dit inderdaad de symptomen? Ik maak me snel druk en word angstig als ik dit voel. Ik ga in ieder geval je oefeningen proberen, dankjewel!

Hanne
Door

Hanne

op 17 June 2018

Het is door informatie op internet te lezen dat ik dacht dat ik zware bijnieruitputting had. Maar de endicrinoloog verzekerde mij dat het eigenlijk chronische hyperventilatie is. En jawel, ik heb meer synptomen van hyperventilatie. Ik zou bij een kinesitherapeut moeten gaan maar ik geraak maar niet aan een goede arts. In de tussentijd lees ik weer vanalle tegenstrijdige zaken op internet. Sommigen schrijven dat je net veel meer kort moeten ademhalen, jij schrijft dat je minder moet ademhalen... bizar...

V
Door

V

op 19 June 2018

Sinds 3 maanden last van Chronische hyperventilatie en ben er helemaal klaar mee. Zowel de ademtherapeut als psycholoog zeggen dat ik een goede ademhaling heb en gewoon 10x per minuut maar toch blijf ik maar zuchten of gapen en alles doet zeer. Ook onderzocht en ja kwam niks uit. Doe al 2 maanden oefeningen en let niet eens op mijn ademhaling maar niks helpt. Ik ben nog maar 22, ik kan nergens van genieten door dat zuchten of gapen constant. Ik lees hier mensen die kunnen sporten, hoe dan? Ik snak steeds naar adem dus dat gaat amper.. Of moet ik dat wel doen? Ik ben ten einde raad.. Ik wil weer normaal ademen ): Gaat dit ooit nog over? Help.. Mvg

Nina
Door

Nina

op 28 July 2018

Ik heb last van Chrinische hyperventilatie zegt de huisarts. Soms geloof ik het gewoon niet. Ik heb al 2 keer een volledig bloedonderzoek gehad, 2 hartfilmpjes en hart en longen klinken goed. Ook zuurstof in bloed is goed 98% denk je dat ik me er dan toch maar bij neer moet leggen?

Thijs
Door

Thijs

op 18 September 2018

Ik heb sinds 2 maanden last van hyper ventilatie althans dat denk ik. Dit is 3 weken weg geweest en toen in vliegtuig terug gekomen (spanning). Sinds 4 dagen heb ik 4 dagen non stop last van soms een uurtje niet en dan uurtje wel. Ik heb al contact met mijn huisarts. Maar zoveel mogelijk tips zou ik fijn vinden en gerustellend. Is het überhaupt mogelijk dat je 4 dagen lang last hebt

Jona
Door

Jona

op 5 October 2018

Ik heb helemaal het zelfde symptomen.dat lijkt dat mijn uitadem is gestopt end ik moet de moiete doen om terug inademen.de huisdokter heeft gezegt cronische hyperventilatie😢😢

linda
Door

linda

op 13 October 2018

Mijn probleem is dat ik te enthousiast ben en daardoor automatisch sneller ga ademhalen.Als ik rustig ontspannen zit adem ik keurig 8x per minuut maar als ik ga praten vliegt het omhoog. Resultaat -pijn op de borst ,wazig zien ,middenrif strak waardoor je denkt dat er een hard aanval aankomt.gelukkig weet ik beter maar het is zo moeilijk om rustig te blijven met praten.Daar ligt echt mijn probleem . Ik heb dit al jaren en krijg het niet voor elkaar . Met stress ben ik ook de pineut . Probeer alles te ontlopen wat stress geeft . Wat dat slaat echt op mijn borst.fijn dat er dit soort sites bestaan om info op te doen .

Esmee
Door

Esmee

op 2 November 2018

Goedemiddag, ik heb ernstig astma i.c.m chronische hyperventilatie en airtrapping. Ik kom bij een cesartherapeute en bij de longarts, het gaat langzaam beter, maar na elke vorm van (lichte) inspanning ben ik beroerd buiten adem of benauwd en het blijft zoeken en puzzelen naar hoe ik de dag het beste doorkom. Kunt u mij nog een tip geven? Uw ademhalingstechnieken pas ik al toe. Evenals oefeningen met een fitnessbal. Groet!

Anna
Door

Anna

op 20 November 2018

Beste Heleen, Ik snap de ´truc´ voor het langzamer ademhalen, ik adem 8x per minuut als ik er op let. Ook probeer ik te letten op mijn buikademhaling. Echter, ik ben geneigd om één keer om de zoveel tijd (op sommige dagen helaas een keer per minuut) heel diep in te ademen. Als ik probeer dit tegen te houden, dan ga ik gapen (soort van) of ik doe het alsnog, dan wordt de druk/drang echt te groot. Ik mediteer veel en heb tijdens de oefening vaak veel steun aan rustig in en uit-ademen. Is de oefening klaar, dan heb ik direct de neiging weer en ´moet´ ik diep inademen. Ook als ik in actie-modus ga gebeurt dit. Heb je hier ook specifieke tips voor? Hoe kan ik dit weer rechtzetten om de balans O2-CO2 weer recht te krijgen? Verder doe ik veel cardio sport op hoge intensiteit en afwisselend. Ik merk dat ik dan soms dubbelgevouwen sta op het eind. Het is erg lastig op dat moment te letten op een goede ademhaling, ik probeer mijn buik als het ware los te laten, maar heb hier niet altijd tijd of aandacht voor. Heb je hier ook een specifieke tip voor? Alvast heel erg bedankt! Anna

Heleen
Door

Heleen

op 6 February 2019

Na het sporten is ontspannen heel belangrijk voor je herstel en dan doe je de ontspan oefeningen. Tijdens het sporten lekker laten gana die adem, daarna in de ontspanning heel langzaam je lichaam dieper tot rust laten komen. Het is nooit alleen de adem, maar al je spieren ontspannen. Je hele lijf relaxter maken, succes

Reactie plaatsen

COOKIES