Wat is een bodyscan en waar helpt dit bij?
Wat is een bodyscan en waar helpt dit bij?
4 min. leestijd

Wat is een bodyscan en waar helpt dit bij?

Je lichaam is een belangrijk meetinstrument. Het vertelt je precies wat er mentaal of fysiek speelt en wat je nodig hebt. Belangrijk hierbij is dat je leert om naar je lichaam te luisteren en bewust te voelen wat er in je lichaam omgaat. Alleen op deze manier kun je de boodschappen, die je lichaam jou geeft, ontvangen.

Maar hoe vaak sta jij bewust stil bij wat er zich in je lichaam afspeelt? De meeste mensen zitten vooral in hun hoofd en ervaren hierdoor een disconnectie met hun lichaam. Dit kun je doorbreken door regelmatig een bodyscan uit te voeren. Maar wat is een bodyscan precies en wat zijn de voordelen hiervan? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is een bodyscan?

Bij een bodyscan loop je elke plek in je lichaam bewust na en voel je wat er speelt. Je besteedt aandacht aan alle delen van je lichaam en gewaarwordingen in je lichaam. Je doet dit in een geleidelijke volgorde van voeten naar hoofd. Het is als het ware een mentale scan van je lichaam, waardoor je bewustzijn brengt naar elk deel van je lichaam.

Zo ben je in staat om pijn, spanning of algemeen ongemak op te merken. Het doel van een bodyscan is niet om de pijn volledig te verlichten, maar wel om meer in contact te komen met je lichaam, zodat je beter met pijn of ongemak leert om te gaan.

Wat zijn de voordelen van een bodyscan?

Het regelmatig uitvoeren van een bodyscan kan een hoop voordelen met zich meebrengen. Je kunt dit het beste één keer per dag doen. Uit onderzoek blijkt dat stressvermindering één van de belangrijkste voordelen is van het regelmatig uitvoeren van een bodyscan. Een vermindering van stress zorgt daarnaast dan weer voor minder ontstekingen, minder vermoeidheid en minder slapeloosheid.

Als je last hebt van fysieke klachten, dan is dit jouw lichaam die je probeert iets te vertellen. Leef je echter teveel in je hoofd, dan zul je dit niet zo gemakkelijk opmerken. Door bewust elk plekje van je lichaam te voelen, leer je je lichaam steeds beter kennen en wat weet je op een gegeven moment wat het nodig heeft.

Door regelmatig een bodyscan uit te voeren herken je sneller wanneer je behoefte hebt aan gezonde voeding, meer rust of juist meer beweging. Dit zorgt ervoor dat je vervelende kwaaltjes sneller voor bent en dat je lichaam zich steeds fitter en gezonder gaat voelen. Des te vaker je een bodyscan doet, des te meer je deze voordelen zal ervaren.

Hoe werkt een bodyscan?

Hoe werkt een bodyscan?

Ben je overtuigd geraakt van de voordelen van een bodyscan? Het uitvoeren van een bodyscan is zeer eenvoudig; onderstaande instructies helpen je op weg.

Een ontspannen houding

Ga in een gemakkelijke positie liggen. Je kunt de bodyscan ook zittend uitvoeren, maar het is heerlijk om te doen voordat je gaat slapen.

Diep in- en uit ademen

Adem een paar keer diep in en uit. Laat je ademhaling steeds langzamer worden en zorg ervoor dat je vanuit je buik ademt in plaats vanuit je borst. Leg je handen op je buik en voel hoe deze uitzet en samentrekt bij elke in-, en uitademing. Merk je dat je schouders tijdens het ademhalen omhoog en omlaag gaan, focus je dan meer op het ademen vanuit je buik.

Focus je op je voeten

Vervolgens focus je je heel bewust op je voeten. Wat voel je in je voeten? Voel je pijn of ongemak? Erken dit dan en adem er doorheen. Wat doet het gevoel met je emoties en gedachten? Erken dit ook.

Richt je aandacht op ongemakkelijke sensaties

Merk je ongemakkelijke sensaties op? Richt je aandacht hier dan op. Adem het in en voel wat er gebeurt. Blijf rustig doorademen en beeld je in dat je de spanning kunt oplossen door je ademhaling. Ga verder als je hier klaar voor bent.

Scan het hele lichaam door

Vervolgens focus je je op je enkels en zo scan je jouw hele lichaam. Ga door met deze oefening en ga langs elk deel van je lichaam totdat je bij je hoofd terecht bent gekomen. Hoe voel je je en waar hou jij stress vast? Als er sprake is van beklemming, pijn of druk, blijf dan ademen in elke beklemming, pijn of druk die je voelt. Dit helpt je om spanning in je lichaam los te laten en je er in de toekomst meer bewust van te zijn.

Conclusie

Vaak zitten we teveel in ons hoofd in plaats van in ons lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat we veel stress ervaren en last krijgen van fysieke klachten. Door het regelmatig uitvoeren van een bodyscan leer je meer in contact te komen met je lichaam, waardoor vervelende klachten voorkomen kunnen worden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen