Neusademhaling: waarom belangrijk en hoe werkt het | Herleva
De neusademhaling: wat is dit en waarom is het belangrijk?
5 min. leestijd

De neusademhaling: wat is dit en waarom is het belangrijk?

Wist je dat het veel gezonder is om door je neus te ademen dan door je mond? Ademhalen gaat onbewust, daarom hebben we eigenlijk geen idee op welke manier we ademhalen. Toch is het belangrijk dat je hierop let, want de manier waarop je ademhaalt, heeft een grote invloed op je gezondheid. Je vergroot het risico op gezondheidsproblemen als je door je mond ademt; je mond is namelijk helemaal niet ontworpen om door te ademen.

Maar wat is een neusademhaling en hoe kun je dit aanleren? En wat zijn de gevolgen van een mondademhaling? In dit blog ga ik er dieper op in.

Neusademhaling of mondademhaling

Er zijn heel veel mensen die de hele tijd ademhalen door hun mond. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo’n groot probleem te zijn, maar de mond is hier helemaal niet geschikt voor. De mond heeft niet de functionele en fijngevoelige onderdelen die de neus wel heeft.

Je hoeft alleen maar naar de dierenwereld te kijken om je te realiseren dat door de mond ademen geen natuurlijk proces is. Dieren ademen alleen door de mond als er een probleem is met de gezondheid. Je mond dien je te gebruiken om te eten, dat is waarom we ook een tong en tanden hebben.

De neus is speciaal geschapen voor de ademhaling. Dit kun je zien aan de vorm van de neus, die alle onderdelen heeft voor een gezonde ademhaling, zoals neusslijmvlies, trilharen en reukreceptoren.

Waarom is een neusademhaling zo belangrijk?

Hoe gaat de neusademhaling?

De neusademhaling wordt via de neus uitgevoerd. De inademing en de uitademing verloopt via de neus. De mond is hierbij altijd gesloten. Het is de meest natuurlijke manier om te ademen en ook het meest bevorderlijk voor de gezondheid.

Het verschil tussen een mondademhaling en een neusademhaling is dat de in te ademen zuurstof wordt ingeademd via een andere route en dus op een andere manier je lichaam binnenkomt. Bij de neusademhaling wordt de zuurstof via de neus ingeademd en moet het langs verschillende kanalen, waardoor een neusademhaling langer duurt dan een mondademhaling.

Allereerst moet de lucht door twee relatief kleine neusgaten. De inademing is hierdoor automatisch langzamer en meer geconcentreerd. De lucht moet vervolgens langs de trilhaartjes in de neus, die als functie hebben om bacteriën tegen te houden.

Wanneer je door je mond ademt, komt de lucht langs andere kanalen en wordt het niet gefilterd. De kans om ziek te worden vergroot aanzienlijk als je door je mond ademt.

Wat zijn de nadelen van een mondademhaling?

Als je regelmatig door je mond ademhaalt, dan brengt dit enkele nadelen met zich mee:

  • Je mond heeft geen filter: je neus filtert de lucht, zodat je minder bacteriën en virussen inademt. Als je door je mond ademt, komt de lucht ongezuiverd en ongefilterd je longen binnen;
  • Je droogt sneller uit: zowel je mond, tanden en tandvlees als je lichaam droogt snel uit als je door je mond ademt;
  • De lucht wordt niet verwarmd via je mond voor deze het lichaam in komt;
  • Door de mondademhaling hoopt slijm zich op in je neus en daar kunnen bacteriën zich gaan vormen;
  • Adem je via je neus, dan slik je zo’n 150 keer per uur. Via de mond doe je dit veel minder. Slikken is nodig om vocht uit het oor af te voeren en als dit niet gebeurt, kun je last krijgen van vochtophoping in je oor;
  • Je ruikt de lucht niet zo goed en mist daardoor belangrijke informatie;
  • De mondademhaling werkt chronische hyperventilatie in de hand.

Chronische hyperventilatie

Als je op een normale manier ademt, dus een buikademhaling via de neus, krijgen je cellen alle benodigde zuurstof binnen. Adem je te snel en te diep, dan adem je te veel zuurstof in, wat terecht komt in je rode bloedcellen. Bij het uitademen stoot je ook nog eens een grotere hoeveelheid CO2 uit. Voor al die zuurstof is niet genoeg kooldioxide in je bloed. De zuurstof in de rode bloedcellen kan niet afgegeven worden.

Als je te snel en te diep ademt, ontstaat er een zuurstoftekort. Je lichaam voelt dat het meer zuurstof nodig heeft met als gevolg dat je sneller gaat ademen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Een tekort aan zuurstof kan verschillende problemen geven. Omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert, verschillen de klachten per persoon. Er zijn verschillende ziektes die verbonden zijn aan chronische hyperventilatie, zoals luchtwegproblemen, een hoge bloeddruk, slaapproblemen of eczeem. Het is daarom van belang dat je leert om op een andere manier adem te halen, namelijk via de neus.

De neusademhaling: de voordelen

De neusademhaling

Het beste voor je gezondheid is de neusademhaling; het is zelfs niet nodig om bij inspanning door je mond adem te halen. De neus heeft een belangrijke functie voor de ademhaling:

Je neus warmt de lucht op

Vooral bij kouder weer is het nodig dat de lucht opgewarmd wordt voordat het je lichaam binnenkomt. Als je koude lucht inademt raken je luchtwegen geïrriteerd en koelt je lichaam onnodig af. De lucht wordt alvast opgewarmd wanneer je door je neus ademt.

Je neus filtert de lucht

In je neus zitten kleine trilhaartjes, die niet alleen pollen, stofdeeltjes en chemicaliën tegenhouden, maar ook schimmels en bacteriën. Dit helpt om het risico te verkleinen dat je ongezonde deeltjes inademt of ziek wordt.

Je neus maakt de lucht vochtig

De neus voegt vocht toe aan de lucht, wat ervoor zorgt dat je minder uitdroogt door je ademhaling.

Je neus voegt meer stikstofoxide toe

Wanneer je inademt via je neus wordt er extra stikstofoxide aan de ingeademde lucht toegevoegd. Dit zorgt voor ondersteuning van je weerstand, het verzwakt namelijk de virussen en bacteriën die in je longen terecht kunnen komen.

Het kalmeert je ademhaling

Door een neusademhaling beperk je de hoeveelheid zuurstof die je in kunt ademen en je ademt bijna automatisch door je buik. Dit zorgt ervoor dat je ademhaling, en dus je lichaam en geest, rustiger wordt.


Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen