Uit je hoofd door ademhaling; hoe doe je dat? | Herleva
Uit je hoofd door ademhaling; hoe doe je dat?
3 min. leestijd

Uit je hoofd door ademhaling; hoe doe je dat?

‘Veel in je hoofd zitten’. Het klinkt misschien vreemd, maar toch zitten veel mensen de hele dag in hun hoofd. Denk maar eens aan mensen die voor hun werk veel moeten vergaderen, die zitten vaak in hun hoofd. Maar ook mensen die veel piekeren of zich snel zorgen maken kunnen vele uren van de dag in hun hoofd doorbrengen.

Hoe merk je aan je lichaam dat je veel in je hoofd zit? Hoe zorgt dit ervoor dat je de connectie met je lichaam verliest? En hoe kun je door middel van ademhaling die connectie weer terugvinden? In dit blog vertel ik je er alles over.

Hoe merk je dat je teveel in je hoofd zit?

Vaak zijn we ons er niet eens van bewust dat we in ons hoofd zitten, het gaat als het ware automatisch. Als je wilt weten hoe vaak je in je hoofd zit, hoef je alleen maar bij te houden hoe vaak je aan een andere tijd denkt dan het nu, of aan een andere plek dan waar je je op dit moment bevindt.

Wanneer je niet geconcentreerd met iets bezig bent, dan zit je vaak in je hoofd. Denk maar eens aan alle dingen die je op een dag vanuit automatisme doet; autorijden, tanden poetsen of douchen; op deze momenten denk je in de meeste gevallen aan iets anders en zit je dus in je hoofd.

Zit jij veel in je hoofd? Je herkent het aan onderstaande symptomen:

  • Je beseft plotseling dat je al uren denkt aan een probleem of situatie;
  • Je botst ergens tegenop of laat iets uit je handen vallen;
  • Je hoort anderen wel praten, maar luistert niet echt;
  • Je bent je totaal niet bewust van je omgeving;
  • Je voelt spanning in je hoofd en in je lichaam;
  • Je maakt je zorgen en vervalt in piekeren.
  • Je gaat sneller en korter ademhalen

Als je veel in je hoofd zit, verlies je automatisch de connectie met je lijf. Het is dan ook belangrijk om hier een balans in te vinden. Je kunt meer connectie met je lichaam krijgen door bijvoorbeeld wat vaker te bewegen, vooral als je een baan hebt waarbij je veel in je hoofd zit. Een andere manier om weer connectie te krijgen met je lijf is de natuur ingaan.

Uit je hoofd door ademhaling

Terug in je lijf met ademhaling

Ieder proces in het lichaam is afhankelijk van je ademhaling. Door te focussen op je ademhaling kom je als het ware terug in je lijf; wanneer je focust op je ademhaling kun je niet in je hoofd zitten. Wordt eens bewust van je ademhaling terwijl je achter de computer zit, of wanneer je wandelt.

Vooral in periodes van stress is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan je ademhaling; je zult merken dat je er direct rustiger van wordt. Onderstaande tips helpen je om bewust met je ademhaling om te gaan, waardoor je beter leert ademen.

Adem traag

Als je langzamer gaat ademen zul je zien dat je lichaam automatisch meer gaat ontspannen. Niet alleen je lijf ontspant, maar je gedachten worden ook een stuk rustiger. Wanneer je je uitademing nog meer vertraagt, zul je nog meer ontspannen. Probeer maar eens om in vier tellen in te ademen en in acht tellen uit te ademen; je voelt je hele systeem ineens een stuk rustiger worden.

Adem door je neus

Eigenlijk zou je altijd door je neus moeten ademen. Je neus is gemaakt om door te ademen, je mond om mee te eten. Je zult enorm veel voordelen ervaren wanneer je overdag zoveel mogelijk door je neus

Adem vanuit je buik

Een buikademhaling helpt bij het reguleren en verminderen van stress en klachten die kunnen ontstaan door stress. Een hoge ademhaling komt vaak vanuit je borst in plaats vanuit je buik. Het zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen.

Als je gedurende een lange tijd vanuit je borst ademhaalt, dan kan dit verschillende klachten veroorzaken, zoals meer kans op stress, een te hoge bloeddruk, benauwdheid, gebrek aan energie, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en hyperventilatie.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Uit je hoofd door ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen