Ademtechnieken om te ontspannen
Ademtechnieken om te ontspannen
5 min. leestijd

Ademtechnieken om te ontspannen

Zie jij ook door alle ademtechnieken, de adem niet meer?
De één zegt dat je veel moet in ademen en de ander dat het juist slecht is om veel in te ademen.

Of je moet juist weer meer uit ademen.
Of überhaupt minder ademen.
Tja, wat is waar en wat is wel goed voor jou om te doen?
Ik begrijp heel goed dat je in de war kunt raken van al die experts die iets zeggen over de ademhaling, de adem en ademtechnieken. Er is ook veel over te zeggen.
Want naast dat de ademhaling een puur fysiek iets is, kun je de adem ook als spirituele input zien.
Ik zie graag meerdere kanten. Ik geloof dat ik een spiritueel wezen ben in een fysiek lichaam.

Omdat mijn fysieke lichaam het mogelijk maakt om spirituele ervaringen te hebben ga ik voor een fit en energiek lichaam. Dus ik doe mijn best om mijn lichaam gezond en fit te houden.

De ademhaling is naast licht, voeding en beweging van levensbelang.
De ademhaling gaat onbewust, maar de adem kun je ook BEWUST gebruiken.         AdemAnalyse
Je kunt dieper of sneller in- en uitademen, daar heb jij controle over.

Die controle heb je niet zozeer over je maag toch?
Zo van: hé maag, nu ga ik je harder laten werken omdat ik erg veel gegeten heb.
Dat gaat niet bewust, maar de maag werkt onbewust wel harder als dat echt nodig is.

Het is bijzonder dat de adem bewust en onbewust is aan te sturen en we weten dat de adem veel fysieke systemen in je lichaam aanstuurt. Met de adem beïnvloed je je hart, je bloedsomloop, je hormonen, je spijsvertering en je autonome zenuwstelsel.

Maar welke ademtechniek is nu het beste om te doen?

Het kan je helpen wanneer je eerst weer even terug gaat naar je fysieke lichaam en hoe het werkt. We hebben het vaak over zuurstofopname bij ademen en hechten daar waarde aan. Onze cellen hebben die zuurstof (samen met glucose) natuurlijk ook nodig voor de verbranding.

Maar er is ook een ander zeer belangrijk iets in ons bloed en dat is CO2 (koolzuurgas)
We noemen het vaak een afvalproduct en dat is het ook wanneer je het uitademt.
Maar als het nog in je lichaam zit is het zeer van belang. Je hebt CO2 nodig om zuurstof uit je bloed op te nemen. De CO2 maakt dat de zuurstof loskomt van de rode bloedcel (hemoglobine) en zo vanuit de cel naar een orgaan zoals het hart, de lever, darmen en nieren kan gaan.

Koolzuurgas zorgt dat ons gladde spierweefsel om de aders kan ontspannen. Glad spierweefsel heb je mede rondom je bronchiën, luchtpijp en darmen. CO2 werkt als een “vaatverwijderaar”. Maar….stress en spanning kunnen zorgen dat die spiertjes rondom de aderen aangespannen zijn en dan stroomt het bloed minder goed. Wanneer je ervoor zorgt dat de CO2-waarde in je bloed gaat stijgen, dan ontspan je dus het gladde spierweefsel. Hierdoor stroomt je bloedsomloop beter door. Je krijgt het ook warmer, alles stroomt beter door. De zuurstof komt “effectiever” binnen in je weefsel.

Welke technieken helpen jou om dat nu voor elkaar te krijgen?
Er zijn er heel veel en sommige technieken heten anders maar zijn weer hetzelfde. Ik beschrijf er drie, die je allemaal kunt toepassen en die allen op hun eigen manier helpen om je beter te voelen.

Mijn drie favoriete methoden:
1. Wim Hof-ademtechniek                                                                                    hartcoherentie
2. Hartcoherentie, oftewel rustig ademen                 
3. De verbonden ademhaling

Allemaal technieken die ervoor zorgen dat de CO2 in je bloed stijgt. Zo simpel is dat 🙂

1. De Wim Hof ademtechniek doet dat op een krachtige manier.
Je ademt eerst heel veel zuurstof in, je bloed komt vol O2.
Je saturatie (het zuurstofgehalte in het bloed) schiet omhoog. Dat voel je omdat je licht kunt worden in je hoofd en tintelingen kunt krijgen in je vingers.
Dan stop je met ademen zolang als je dat vol kunt houden………………………………………………………………………en ja, dáár zit de truc.

Want dan gaat je CO2 stijgen en het zuurstof dat in je bloed zit kan veel beter bij de cellen komen.
Het blijkt dat in de cel de mitochondriën (een soort van energiecentrale in de cel) tot 19% meer activiteit kunnen hebben. Dat is bijna een vijfde meer activiteit!! Meer activiteit betekent dat je effectief meer zuurstof hebt voor de verbranding in je cel. Logisch dat je je daarna beter voelt toch?

2. Hartcoherentie
Rustiger ademen helpt. 
Adem in, adem uit en wacht. Een andere naam voor een soort van hetzelfde is Buteyko, zo zijn er nog veel meer methodieken. Maar allemaal willen ze je helpen om je CO2 te verhogen zodat je je meer ontspannen en rustiger voelt. Zodat de zuurstof effectiever zijn werk kan doen op celniveau. Omdat je fysieke systeem dan beter werkt. Rustiger ademen, kalmeert je brein.

Ik werk in mijn praktijk met de meetapparatuur van Stans van der Poel. Zij heeft een systeem ontwikkeld om te meten wat je doet met je ademhaling.  Co2ntrol heet het. Ik heb haar een aantal vragen mogen stellen toen ik bij haar was. Ze legt het kort en krachtig uit, echt super waardevol wanneer je beter wilt weten hoe het werkt.
Hierbij de video.

3. De verbonden ademhaling helpt ook om je CO2 omhoog te brengen. Maar helpt ook heel goed om oude emoties en ineffectieve manieren van ademen te verbeteren. Wanneer oude ervaringen of herinneringen zich vastzetten in je lichaam dan geeft dat onbewust spanning. En dus daalt je CO2.
“Verbonden ademen” helpt op meerdere niveaus te helen.
Fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel voel je je meer verbonden.
Ik heb met de verbondenademhaling vaak hele gave spirituele ervaringen gehad. Puur fysiek kun je dat ook uitleggen, je maakt meer DMT (hormoon) aan in je brein en dat geeft een gelukzalig gevoel.

In mijn coaching maak ik gebruik verschillende ademtechnieken, die combineer ik op een intuïtieve manier.
Of je nu af wilt van stress, spanning of onrust. (of extra kilo’s, ook dat gaat prima door de juiste ademtechniek, kijk bij de online training adem je slank)

De adem is een helende kracht.
Ik hoop dat je door dit te lezen je weer herinnert dat je ademhaling jouw gouden instrument is.
Je hebt het altijd bij je, je ademt levensenergie in en ververst het opnieuw, het gaat maar door.

Hartelijke groet,
Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen