Verbonden ademhaling
Verbonden ademhaling

De verbonden ademhaling betekent dat je de Inademing verbind aan de Uitademing.  Ademen doe je onbewust en dat is fijn. Het bijzondere aan je ademhaling ten opzichte van je organen, zoals bijvoorbeeld je lever, hart of darmen  is dat je ademen ook bewust kunt doen. Het kan alle twee. Zowel bewust als onbewust kun je ademen.

Onze ademhaling laat zien wie we zijn, zeggen ademcoaches en dat is ook mijn ervaring. Ik sta er vaak van versteld wat ik zie aan de manier van ademen. Adem je veel of weinig, snel of langzaam wacht je met inademen of wacht je juist met uitademen? Interessante vragen, waar ik iets over zeggen kan. Dat is geen wetenschap, maar 30 jaar ervaring van dr. Judith Kravits, ademcoach.

Als je wacht met inademen dan stop je als het ware even met het leven innemen. Je wacht en er is even niets. Geen echte activiteit. Waarom wacht je met het goede van het leven in te nemen? Zuurstof is wat je nodig hebt en ademen staat vooral ook voor het innemen van levensenergie, waarom zou je daar steeds even opwachten?

Adem door en vooral adem in!

Wachten met Uitademen betekend dat je wacht met loslaten. Vasthoud aan negativiteit. Mensen die bang zijn om los te laten doen dit vaak. Bij astma zie je dit patroon veel. Waarom zou je vasthouden aan je ellende?
Uitademen is loslaten. Als je wilt vasthouden, dan verkrampt je lichaam.  Je lichaam wil zuurstof uitademen om weer verse lucht in te ademen.
Angst belemmerd dit. Door rustig en ontspannen te leren uit te ademen ontdek je dat je angst kun laten gaan en dat het sneller weg is.

Verbonden ademen is een techniek die ik toepas in een ademsessie. Als je verbonden ademt dan gaat je lichaam mee in een natuurlijke flow. Je kunt het niet meer vasthouden en of uitstellen. Als je levensmoe bent en amper ademt, dan ontdek je tijdens een ademsessie wat het met je doet als je wel het leven aandurft te gaan. Adem maar meer in dan je deed, durf dat mar.
Als je te laat uitademt dan zul je ervaren dat je vertrouwen krijgt in jezelf ook als je loslaat. Je voelt dat je het kunt en dat loslaten enger is als gedachte dan het daadwerkelijke doen.
Je hoeft er geen verhalen bij te halen, geen psycho analyse, alleen maar je ademhaling die in een flow door je lijf gaat.

Stap uit je comfortzone en adem weer goed!

Verbondenademhalen is iets wat kleine kinderen van nature doen. Mijn jongste dochter Tosca is op een zeer natuurlijke manier ter wereld gekomen. Vol vertrouwen was ik als moeder, ondanks dat er geen hulp was van iemand. Geen man, of verloskundige die zij wat ik moest doen. Ik kon alleen op mijzelf als bevallende moeder vertrouwen en op mijn ongeboren kind.
Tijdens de bevalling ben ik ook heel bewust de verbonden ademhaling gaan gebruiken. Ik wilde de flow toe staan, ook als ik pijn had. Ik voelde de pijn, maar ademde heel bewust door. Dat heeft me enorm geholpen om vertrouwen te hebben in het proces van alleen bevallen.

Ik vertrouwde erop dat het goed ging. Welke keus had anders? Mijn hoofd zei wel even, jeetje wat als het mis gaat, maar als ik dat dacht dan voelde ik dat de adem die zich vast zetten in mijn lichaam en koos ik ervoor om verbonden te ademen en mee te gaan met de flow.
Mijn dochter is een zeer levenslustig kind, wat fantastisch verbonden kan ademen als ze slaapt. Heerlijk om naar te kijken vind ik als moeder en ademcoach..

Je lichaam wil je echt beschermen. Echter de manier waarop is voor ons mensen niet altijd handig voor de lange duur. Je adem inhouden wil ook zeggen, ik voel het even niet. Best leuk voor even, maar wat voegt het toe? Uiteindelijk ga je toch weer voelen, ook het onprettige. Natuurlijk kun je het proces van onderdrukken jaren volhouden, maar je doet jezelf weinig goeds kado is mijn idee.

Leer weer te vertrouwen op jezelf door middel van je ademhaling.

De verbonden ademhaling kun je het beste leren in een ademcoach sessie. Thuis experimenteren raad ik ten zeerste af. Beter is het om eerst een aantal ademsessie te ervaren zodat je dan goed weet wat je kunt doen. Zo werk je aan jezelf, je ontwikkelt je intuïtie verder en groeit als mens innerlijk.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande dan hoor ik het graag. Je kunt me altijd mailen op heleen@herleva.nl

Wil je alvast een begin maken met ontspanning bestel dan mijn Ontspanning CD mail naar heleen@herleva.nl

Vriendelijke groet van Heleen

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen