Verbonden ademhaling: wat is het en hoe werkt het?
Verbonden ademhaling: wat is het en hoe werkt het?
5 min. leestijd

Verbonden ademhaling: wat is het en hoe werkt het?

Ben je benieuwd naar wat de verbonden ademhaling is en hoe je verbonden ademhaling doet? In dit blog gaan we hier op in. De verbonden ademhaling betekent dat je de inademing verbindt aan de uitademing.  Ademen doe je onbewust en dat is fijn. Het bijzondere aan je ademhaling ten opzichte van je organen, zoals bijvoorbeeld je lever, hart of darmen is dat je ademen ook bewust kunt doen. Het kan alle twee. Zowel bewust als onbewust kun je ademen.

Onze ademhaling laat zien wie we zijn, zeggen ademcoaches en dat is ook mijn ervaring. Ik sta er vaak van verstelt wat ik zie aan de manier van ademen. Adem je veel of weinig, snel of langzaam wacht je met inademen of wacht je juist met uitademen? Interessante vragen, waar ik iets over zeggen kan. Dat is geen wetenschap, maar 30 jaar ervaring van dr. Judith Kravits, ademcoach.

Als je wacht met inademen dan stop je als het ware even met het leven innemen. Je wacht en er is even niets. Geen echte activiteit. Waarom wacht je met het goede van het leven in te nemen? Zuurstof is wat je nodig hebt en ademen staat vooral ook voor het innemen van levensenergie, waarom zou je daar steeds even opwachten?

Adem door en vooral adem in!

Wachten met uitademen betekent dat je wacht met loslaten. Vasthoud aan negativiteit. Mensen die bang zijn om los te laten doen dit vaak. Bij astma zie je dit patroon veel. Waarom zou je vasthouden aan je ellende? Uitademen is loslaten. Als je wilt vasthouden, dan verkrampt je lichaam.  Je lichaam wil zuurstof uitademen om weer verse lucht in te ademen. Angst belemmert dit. Door rustig en ontspannen te leren uit te ademen ontdek je dat je angst kun laten gaan en dat het sneller weg is.

Hoe werkt de verbonden ademhaling?

Maar wat is de verbonden ademhaling precies? Met een verbonden ademhaling laat je de pauze die er normaal tussen een in- en uitademing is weg. Je verbindt de inademing en uitademing dus met elkaar en bent continu aan het ademen. Met inademen, adem je zuurstof, oftewel levensenergie, in. Waarom zou je daar steeds even op wachten? Uitademen staat voor loslaten. Als je wacht met uitademen, houd je vast aan negativiteit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam verkrampt. Als je die pauzes weglaat, gebeurt er iets bijzonders.

Wat gebeurt er als je verbonden ademhaalt? 

Met een verbonden ademhaling open je als het ware je ademhalingssysteem. Je krijgt meer zuurstof binnen dan normaal, wat van alles losmaakt in je hoofd en lijf. Er kunnen emoties, angst of oud zeer loskomen. De truc is dat je deze accepteert door er simpelweg doorheen te ademen. 

Zo ontdek je dat er niets gebeurt tijdens het emoties toelaten. Emoties duren maar 25-90 seconden. Ze zijn er en ebben ook weer weg. Net zoals een golf het strand opspoelt en even later weer verdwijnt.

Meer vreugde, plezier en ruimte. 

Verbonden ademhalen zorgt ervoor dat je fysiek, mentaal en emotioneel in je kracht kunt staan. Hierdoor ervaar je meer plezier, blijheid en ruimte in jezelf. Ik vind de verbonden ademhaling een prachtige oefening die je dieper in contact met jezelf brengt zonder er veel woorden aan vuil te maken. Je ruimt letterlijk de opgekropte emoties zoals angst, woede of verdriet op. Je zult merken dat die nare lichamelijke klachten daardoor ook verminderen of zelfs verdwijnen. 

Je lijf kan weer ontspannen. En minder ‘kramp’ in je lijf betekent ook weer minder kramp in je gedachten en denken. Je kunt ook heel fijne emoties ervaren tijdens deze oefening. Bijvoorbeeld gevoelens van liefde, voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Verbonden ademen

Verbonden ademen is een techniek die ik toepas in een ademsessie. Als je verbonden ademt dan gaat je lichaam mee in een natuurlijke flow. Je kunt het niet meer vasthouden en/of uitstellen. Als je levensmoe bent en amper ademt, dan ontdek je tijdens een ademsessie wat het met je doet als je wel het leven aandurft te gaan. Adem maar meer in dan je deed, durf dat maar. 

Als je te laat uitademt dan zul je ervaren dat je vertrouwen krijgt in jezelf ook als je loslaat. Je voelt dat je het kunt en dat loslaten enger is als gedachte dan het daadwerkelijke doen. Je hoeft er geen verhalen bij te halen, geen psycho analyse, alleen maar je ademhaling die in een flow door je lijf gaat.

Stap uit je comfortzone en adem weer goed!

Verbonden ademhalen is iets wat kleine kinderen van nature doen. Mijn jongste dochter Tosca is op een zeer natuurlijke manier ter wereld gekomen. Vol vertrouwen was ik als moeder, ondanks dat er geen hulp was van iemand. Geen man, of verloskundige die zij wat ik moest doen. Ik kon alleen op mijzelf als bevallende moeder vertrouwen en op mijn ongeboren kind. 

Tijdens de bevalling ben ik ook heel bewust de verbonden ademhaling gaan gebruiken. Ik wilde de flow toe staan, ook als ik pijn had. Ik voelde de pijn, maar ademde heel bewust door. Dat heeft me enorm geholpen om vertrouwen te hebben in het proces van alleen bevallen.

Ik vertrouwde erop dat het goed ging. Welke keus had anders? 

Mijn hoofd zei wel even, jeetje wat als het mis gaat, maar als ik dat dacht dan voelde ik dat de adem die zich vast zetten in mijn lichaam en koos ik ervoor om verbonden te ademen en mee te gaan met de flow.

Mijn dochter is een zeer levenslustig kind, wat fantastisch verbonden kan ademen als ze slaapt. Heerlijk om naar te kijken vind ik als moeder en ademcoach..

Je lichaam wil je echt beschermen. Echter, de manier waarop is voor ons mensen niet altijd handig voor de lange duur. Je adem inhouden, wil ook zeggen, ik voel het even niet. Best leuk voor even, maar wat voegt het toe? Uiteindelijk ga je toch weer voelen, ook het onprettige. Natuurlijk kun je het proces van onderdrukken jaren volhouden, maar je doet jezelf weinig goeds kado is mijn idee.

Leer weer te vertrouwen op jezelf door middel van je ademhaling.

De verbonden ademhaling kun je het beste leren in een ademcoach sessie. Thuis experimenteren raad ik ten zeerste af. Beter is het om eerst een aantal ademsessie te ervaren zodat je dan goed weet wat je kunt doen. Zo werk je aan jezelf, je ontwikkelt je intuïtie verder en groeit als mens innerlijk.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen