Wat is het verband tussen angst en je ademhaling? | Herleva
Angst en ademhaling: wat is de invloed van angst?
4 min. leestijd

Angst en ademhaling: wat is de invloed van angst?

Angst en de ademhaling staan direct met elkaar verbonden. Dit kan nadelig zijn als je geen controle hebt over je ademhaling, maar het biedt je ook mogelijkheden om je angsten te verminderen of helemaal van je angsten af te komen.

In dit blog kun je lezen wat er in je lichaam gebeurt als je angstig bent, wat voor invloed dit heeft op je ademhaling, maar ook hoe jij je lichaam rustig kunt krijgen in tijden van spanningen en angst.

Wat gebeurt er in je lijf bij angst?

Angst is een natuurlijk verschijnsel, het komt over ons als een emotie wanneer we het gevoel hebben dat we in gevaar zijn. Wanneer we angstig zijn wordt het autonome zenuwstelsel aangesproken. Dit deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor alle automatische processen in het lijf, zoals de hartslag en de ademhaling.

Door angst wordt het zogenaamde sympatische deel van het zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in actie kan komen, het bereidt je voor om te vechten of vluchten. Dit systeem was heel lang essentieel voor mensen om te overleven. Tegenwoordig zijn we echter zelden of nooit in levensgevaar. De dagelijkse stress zorgt nu voor angst waardoor het sympathicus wordt aangesproken.

Wat doet je ademhaling als je angst voelt?

Als je angst voelt, zal je ademhaling versnellen. Het lichaam maakt hormonen aan zoals adrenaline waardoor het hart sneller klopt. Dit doet het om ervoor te zorgen dat je in actie kunt komen.

De spieren spannen zich aan om te kunnen vechten of vluchten, hierdoor verbruiken de spieren meer energie waardoor ze ook meer zuurstof nodig hebben. Het resultaat is dat je anders gaat ademhalen om meer lucht binnen te krijgen.

Hoe haal je adem als je angstig bent?

Door invloed van hormonen en een versnelde hartslag ga je anders ademen als je angstig bent. De ademhaling verloopt dan oppervlakkig vanuit de borst en je ademt kort en snel. Dit zou geen probleem zijn als de angsten waarheid zijn, wanneer je dus in gevaar bent.

Komt de angst door stress en ben je niet in levensgevaar, dan houdt de angst en deze ademhaling langer aan zonder een reden. Hierdoor kun je gaan hyperventileren, je haalt dan te snel adem waardoor je meer CO2 uitademt dan nodig is. Dit heeft bepaalde nare effecten op het lichaam waardoor je nog angstiger zou kunnen worden.

Angst en ademhaling

Vaak houd je de adem in, je vergeet dus uit te ademen

Veel mensen gaan sneller en oppervlakkig ademen door angsten en stress, sommigen houden juist hun adem in. Ze vergeten op dat moment uit te ademen en houden de adem vast. Soms zeggen mensen het zelfs tijdens een spannend moment: Mijn adem stokte even of ik hield m’n adem in. Het resultaat hiervan heeft echter een contra-effect: je wordt er juist angstiger van!

Het belang van uitademen bij angst

Als je angstig bent wordt het sympatische deel van het autonome zenuwstelsel geactiveerd. Hierdoor ga je op een oppervlakkige en snelle manier ademen. Als je rustig wilt worden is het zaak om bewust uit te gaan ademen. Door uit te ademen wordt het parasympathische deel aangesproken, je laat los en het lichaam komt tot rust. Hierdoor kan de emotie angst door je heen gaan zonder dat het controle over je neemt.

Tips om beter om te gaan met angst en te reguleren

Heb je regelmatig last van angsten? Dit kan heel vervelend zijn en je leven voor een groot deel beheersen. Je kunt er gelukkig zelf iets aan doen. De volgende 3 tips helpen je om beter om te gaan met angst. Door deze toe te passen kun je zelf de angsten reguleren en in de hand houden.

Tip 1: Pas de buikademhaling toe

De naam zegt het al: Als je de buikademhaling toepast, voel je de buik uitzetten bij het inademen en intrekken bij het uitademen. Deze manier van ademen is hoe het eigenlijk zou moeten gaan. Adem rustig in via de neus, de buik zet dan uit, hou even vast en adem daarna kalm uit via de neus, de buik trekt dan weer in.

Tip 2: Maak gebruik van de verbonden ademhaling

De verbonden ademhaling gaat constant door zonder een pauze. Na een inademing zit vaak een moment dat je de adem vasthoudt. Ook tussen het uitademen en de volgende inademing zit vaak een rustmoment. De verbonden ademhaling is een techniek zonder deze breaks.

Tip 3: Per dag aantal keren bewust uitademen

Uitademen werkt enorm goed om tot rust te komen. Maak er gebruik van door het dagelijks een aantal keer bewust te doen. Neem een rustmoment tijdens je werk of activiteit en let goed op je ademhaling. Adem rustig in en adem daarna bewust uit. Het uitademen moet langer zijn dan de inademing.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen