Oppervlakkige ademhaling: wat is het en hoe verander je het?
Oppervlakkige ademhaling: wat is het en hoe verander je het?
4 min. leestijd

Oppervlakkige ademhaling: wat is het en hoe verander je het?

De oppervlakkige ademhaling; denk jij dat je op deze manier ademt? De ademhaling is een lichamelijk proces dat voor een groot deel automatisch en onbewust verloopt. Toch kun je op een goede of verschillende manieren verkeerd ademen. Oppervlakkig ademen is niet de juiste manier, het kan er op den duur zelfs voor zorgen dat je lichamelijke klachten krijgt.

Het is daarom belangrijk om aan te leren op de juiste manier adem te halen. In dit blog kun je lezen wat de oppervlakkige ademhaling precies is en hoe je het kunt veranderen.

Hoe herken je een oppervlakkige ademhaling?

De oppervlakkige ademhaling is een manier van ademen waarbij een minimale hoeveelheid adem in de longen wordt gezogen. De meeste mensen die oppervlakkig ademen zuigen lucht in de borstkas met behulp van de tussenribspieren.

Als je goed ademt wordt het middenrif gebruikt om lucht in de longen te zuigen. Oppervlakkig ademen kan ervoor zorgen dat je altijd snel ademt of zelfs regelmatig hyperventileert. Veel mensen die oppervlakkig ademen, doen het de hele dag door en zijn zich meestal niet bewust van de aandoening.

Een oppervlakkige ademhaling kun je herkennen aan de volgende signalen:

  • De ademhalingsfrequentie ligt hoog, vaak meer dan 20 ademhalingen per minuut;
  • Tijdens het ademen bewegen de borst en schouders meer dan de buik;
  • Het ademen voelt zwak, oppervlakkig en onbevredigend;
  • Ademen voelt als een inspanning;
  • Je kunt het gevoel hebben dat je niet op ademt kunt komen;
  • Je hebt last van angsten of voelt je gestrest.

De gevolgen van een oppervlakkige ademhaling

De oppervlakkige ademhaling kan invloed hebben op je gezondheid. Als je oppervlakkig ademt, gebruik je de spieren in je schouders, nek en borst om je longen uit te zetten. Dit kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn en een verhoogd risico op letsel. Je schouders zakken naar voren waardoor ook je houding verandert.

Als je langdurig oppervlakkig ademt kan dit je gezondheid ernstig aantasten. De chronische stress die gepaard gaat met de oppervlakkige ademhaling resulteert in lagere hoeveelheden lymfocyten, een type witte bloedcel dat het lichaam verdedigt tegen binnendringende organismen. Bovendien verlaagt de hoeveelheid eiwitten die andere immuuncellen signaleren. Het lichaam wordt dan vatbaarder voor het oplopen van ziekten.

Ook kan het reeds bestaande medische aandoeningen verergeren en genezingstijd verlengen.

De gevolgen van een oppervlakkige ademhaling

De oorzaken van een oppervlakkige ademhaling

Bij een oppervlakkige ademhaling haalt een persoon in een minuut meer adem dan normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Oppervlakkig ademen kan veroorzaakt worden door onderliggende ziekten en aandoeningen, zoals infecties, astma en bloedstolsels. Het kan echter ook komen door zware lichamelijke activiteit of door angsten en stress.

Denk je dat je op een oppervlakkige manier ademt? Dan is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Met een snelle behandeling kun je complicaties voorkomen. De behandeling van de oppervlakkige ademhaling hangt af van de aandoening.

Een oppervlakkige ademhaling veranderen: hoe doe je dit?

Het is dus zaak om eerst medische hulp te zoeken als je denkt last te hebben van een oppervlakkige ademhaling. Liggen angsten en stress aan de basis van de problemen? Ook dan kan hulp belangrijk zijn, maar je zou er zelf ook iets aan kunnen doen, namelijk de oppervlakkige ademhaling veranderen.

Om de oppervlakkige ademhaling te veranderen kun je de volgende methoden proberen:

  • Oefen dagelijks een aantal keer om een evenwichtige ademhaling te krijgen. Adem diep in voor 4 seconden en uit voor een gelijk aantal seconden. Leg je hand op je buik om de beweging van je middenrif te voelen. Doe dit 5 minuten lang, een aantal keer per dag;
  • Verdiep je in de kracht van goede ademhaling, zoals de buikademhaling.
  • Verander je houding waardoor je meer ruimte hebt om goed te ademen. Zit en sta rechtop en trek je schouders naar achteren. Let er ook goed op dat je in een goede positie slaapt;
  • Ga sporten of bewegen! Door te bewegen ga je meestal vanzelf op een goede manier ademen. Dit doet het lichaam om CO2 op een effectieve manier uit het lichaam te krijgen;
  • Zorg voor ontspanning. Heb je veel last van stress? Dit heeft vaak een grote weerslag op de manier waarop je ademt. Ademhalingsoefeningen helpen ook om stress tegen te gaan. Daarnaast kun je aan mindfulness doen, ga mediteren, ontspan en onthaast, ga leuke dingen doen en praat met mensen die je graag om je heen hebt.

Conclusie

De oppervlakkige ademhaling is een ademhaling waarbij snel geademd wordt en lucht niet verder dan de borstholte komt voordat het weer uitgeblazen wordt. Het is een foutieve manier van ademen dat voor lichamelijke problemen kan zorgen. Er zijn verschillende oorzaken van deze manier van ademen.

Soms gaat het om fysieke aandoeningen of onderliggende ziekten, maar in veel gevallen is stress of angst de oorzaak. Je kunt de oppervlakkige ademhaling veranderen door bewust te leren om op een goede manier te ademen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen