Wat is de middenrifademhaling? | Herleva
De middenrifademhaling: wat is dit en hoe werkt het?
3 min. leestijd

De middenrifademhaling: wat is dit en hoe werkt het?

De ademhaling is van levensbelang. Toch doen we het meestal onbewust. Veel mensen hebben zelfs geen idee dat er verschillende manieren bestaan om adem te halen. In rust zou je via de buik moeten ademen, we noemen dit ook wel eens een middenrifademhaling.

Wat is de middenrifademhaling en wat is het verschil met de borstademhaling? In dit blog kun je er meer over lezen.

Wat is een middenrifademhaling?

Voor een goede ademhaling wordt het middenrif gebruikt. De ademhaling zal dan ontspannen, rustig en diep verlopen. Bij de middenrifademhaling stuur je de ademhaling naar de buik. Het ademen gaat daardoor beter en efficiënter. Bovendien blijft het middenrif ontspannen. De mens blijft leven dankzij de ademhaling, dit wordt gedaan door een spier dat het middenrif heet. Dit wordt ook wel het diafragma genoemd.

Het diafragma ziet eruit als een koepelvormige spier. Het vormt een scheiding tussen de borst- en buikholte. De spier trekt naar beneden als je inademt. Om ruimte te maken voor de spier zet de buik uit, daarom wordt een middenrifademhaling vaak de buikademhaling genoemd.

Waar zit je middenrif?

Je kunt het diafragma of je middenrif zien als het centrum van jouw bovenlichaam. De grote koepelvormige spier zit tussen de borst en de buik. De longen en het hart liggen boven het middenrif. Andere organen zoals lever, de maag, de milt en de darmen liggen eronder. De middenrifspier zit vast aan een aantal ribben, bovendien aan de onderkant van het borstbeen en aan enkele wervels.

Wat als er sprake is van stress en het middenrif verkrampt?

Welke rol speelt het middenrif bij de ademhaling?

De ademhaling is de functie van het middenrif. Door het middenrif goed te gebruiken kunnen we de longen goed voorzien van lucht. Het diafragma zorgt er daarbij voor dat de buik omhoog komt. De middenrifademhaling of buikademhaling is de beste manier van ademen. Veel mensen ademen echter verkeerd, bijvoorbeeld als ze stress hebben.

Als je een gezond middenrif hebt, dan kunnen de longen optimaal functioneren. Het middenrif spant samen en zakt naar beneden. Dit zorgt ervoor dat er ruimte in de borst ontstaat. Hierdoor kunnen de longen gevuld worden met lucht. Bij de uitademing ontspant het middenrif weer, hierdoor gaat het terug naar boven.

Verschil tussen middenrif- en borstademhaling

Adem je hoog vanuit de borst? Dan maak je geen goed gebruik van het middenrif. De borstademhaling wordt vaak onbewust toegepast door mensen die veel last hebben van stress. Een gespannen gevoel zorgt ervoor dat je hoger gaat ademen. Een gevolg is dat het zenuwstelsel onbewust geactiveerd wordt. Je kunt hierdoor directe klachten krijgen, maar je kunt ook andere fysieke aandoeningen ontwikkelen.

De middenrifademhaling zou je ook kunnen kennen als de buikademhaling. Bij deze ademhaling lijkt het alsof de beweging vanuit de buik komt. Je kunt het verschil testen door één hand op de borst te leggen en één op de buik. Gebruik je neus om langzaam te ademen. Als het goed is voel je jouw buik uitzetten als je inademt. Je borst zou tijdens de ademhaling niet moeten bewegen.

Wat als er sprake is van stress en het middenrif verkrampt?

Door stress kun je de middenrifademhaling minder goed toepassen. Hierdoor ga je vanzelf de borstademhaling toepassen, je zit dan hoog in de ademhaling en je ademt snel en gejaagd. Het is niet erg als dit voor korte tijd plaatsvindt, maar als je langdurig last hebt van stress, dan kun door de borstademhaling het middenrif vast gaan zitten. Je kunt dit zelf oplossen door het middenrif te masseren of door goed op je ademhaling te letten.

Wees bewust van de manier waarop je ademt. Als je de middenrifademhaling toepast, dan zet de buik zich uit. De organen komen dan iets naar buiten en het middenrif beweegt naar beneden. Tijdens de uitademing gaat het middenrif omhoog en ontspant. Deze beweging zorgt ervoor dat de verkramping van het middenrif vermindert.

Conclusie

Het middenrif is een ander woord voor diafragma. Dit onderdeel van ons lichaam bevindt zich in het centrum van ons bovenlichaam. Eén van zijn functies is de ademhaling. De middenrifademhaling is de juiste manier van ademen. Dit wordt ook wel de buikademhaling genoemd.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen