Energie bij jezelf houden en de kracht van ademhaling | Herleva
Energie bij jezelf houden en de kracht van ademhaling
4 min. leestijd

Energie bij jezelf houden en de kracht van ademhaling

Veel mensen die hoogsensitief zijn, ook wel HSP (hoog sensitieve personen) genoemd, hebben het gevoel dat ze leeglopen. Dit komt doordat HSP’ers veel gevoeliger zijn voor energie dan ‘normale’ mensen. Voor HSP’ers is het belangrijk om de energie bij zichzelf te houden. Als HSP’er ben jij de baas over je eigen energie.

Sta dus niet toe dat een ander persoon je helemaal leegzuigt, hou de energie bij jezelf. Wanneer jij je beseft dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je energie, dan besef je je ook dat jij de enige bent die dit kan veranderen. Met behulp van de juiste ademhaling kun je ervoor zorgen dat je jouw energie bij jezelf houdt.

Hoe werkt energie bij een HSP’er?

Iedereen heeft te maken met verschillende energieën en hun trillingen, frequenties en vibraties. Je hebt allereerst te maken met je eigen energie, daarnaast met de energie van andere personen en tot slot met de collectieve energie om ons heen. We hebben dus te maken met drie verschillende frequenties waarop deze energieën trillen.

Alles is energie en energie trilt op een bepaalde frequentie. Iedereen heeft hiermee te maken, maar bij een hoogsensitief persoon komen prikkels ten eerste harder binnen en ten tweede hebben ze meer tijd nodig om al deze prikkels te verwerken. Dit kunnen prikkels zijn van andere mensen, opmerkingen bijvoorbeeld, maar ook prikkels uit de collectieve energie, bijvoorbeeld slecht nieuws op tv.

Als je als HSP’er niet voldoende tijd neemt om prikkels te verwerken, dan gaat dit ten koste van je energie en kunnen naar verloop van tijd tal van vervelende klachten ontstaan, waaronder burn-out.

Energie bij jezelf houden en de kracht van ademhaling

Waar ontstaan de energielekken?

Soms neem je dingen waar die niet met je fysieke zintuigen waar te nemen zijn. Je voelt bijvoorbeeld dat iemand achter je staat zonder dat je diegene ziet. Of je denkt aan je beste vriend en op dat moment gaat de telefoon en belt die vriend. Dit heeft alles te maken met energie. Om je energielevel optimaal te houden, moet je leren omgaan met je eigen energiepeil en die van anderen.

Energielekken ontstaan bijvoorbeeld wanneer je in een drukke ruimte bent; je voelt dat alle energie uit je stroomt. Het kan ook gebeuren als je een gesprek met iemand hebt; diegene trekt je helemaal leeg. Probeer op zo’n moment eens diep adem te halen; je zult merken dat je rustiger wordt en op dat moment lukt het je ook om je energie bij je te houden. Het heeft allemaal te maken met bewustwording.

Hoe zorg je dat je de energie bij jezelf houdt?

Het is belangrijk dat je leert om je energie bij jezelf te houden. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen. Welke personen en situaties kosten je energie en welke leveren je energie op? Maak dagelijks een notitie in je agenda. Zodra je bewust bent van de energievreters om je heen, lukt het je ook beter om je hiervan af te schermen en de energie bij jezelf te houden. Plan iedere dag een aantal mini pauzes in, waarin je je bewust wordt van je ademhaling.

Zit je ademhaling hoog? Dan is de kans groot dat je je gespannen voelt. Haal tijdens deze pauzes bewust adem en probeer te voelen hoe het staat met je energiepeil. Voel je dat je energiepeil laag is? Probeer dan aan dingen te denken die je blij maken, zodat je je energiepeil weer een beetje kunt opladen. Ga vaker mediteren. Dit helpt je om bewuster met je ademhaling om te gaan, waardoor je meer controle hebt over je energie. Je hoeft niet in lotushouding op een yogamatje te zitten; mediteren is ook vijf minuten kijken naar de wolken, of een korte wandeling door de natuur.

Je bent in staat om je energie te beïnvloeden met beelden, gevoelens en gedachten. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je energieveld dichter naar je toe trekt. Als je energieveld dichter bij jou is, is het voor een ander een stuk lastiger om energie bij je weg te nemen.

De kracht van ademhaling

Je kunt je ademhaling inzetten om je energie dichtbij jezelf te houden. Dit klinkt lastiger dan dat het is, maar zodra je je bewust bent van je ademhaling, dan kun je je ademhaling inzetten om jezelf beter te voelen. Bijvoorbeeld: Voel je je gespannen en gestrest, dan kun je jezelf rustiger maken door langzamer adem te halen. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je het gevoel hebt dat je leeggetrokken wordt.

Ben je in gesprek met iemand en merk je dat je energiepeil in een sneltreinvaart keldert? Adem dan een paar keer diep in en uit. Adem in door je neus in vier tellen, hou je adem een seconde vast en adem weer langzaam uit door je neus. Herhaal dit een paar keer en probeer om je uitademing langer te laten duren dan je inademing. Je voelt direct dat je rustiger wordt en dat je indaalt in je eigen lijf. Dit helpt je om je energie bij je te houden. Dat is de kracht van ademhaling.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen