De borstademhaling; wat is het en waar kun je last van krijgen?
De borstademhaling; wat is het, hoe merk je het en waar kun je last van krijgen?
3 min. leestijd

De borstademhaling; wat is het, hoe merk je het en waar kun je last van krijgen?

Ademhalen doen we vanzelf. Je zou dan ook verwachten dat dit altijd hetzelfde verloopt en dat je het niet fout kunt doen. Dit is echter niet waar, je kunt op een verkeerde manier ademhalen. De borstademhaling wordt gezien als een verkeerde manier van ademhalen. Op zich is dit niet waar, in een directe gevaarlijke situatie kan de borstademhaling namelijk nuttig zijn.

Door ons stressvolle leven krijgt ons lichaam echter vaak het signaal dat we in gevaar zijn. Hierdoor gaan we vaak verkeerd ademen. We hanteren dan de borstademhaling terwijl het niet nodig is. Dit kan onze gezondheid negatief beïnvloeden.

Wat is de borstademhaling, hoe merk je het en waar kun je last van krijgen? Je leest er meer over in dit blog.

Wat is de borstademhaling?

De borstademhaling is een beweging waarbij de borst omhoog komt tijdens het ademen. Deze ademhaling zal een iemand vanzelf doen wanneer hij of zij in gevaar is. Ook als iemand te maken heeft met heftige emoties zal hij of zij de borstademhaling toepassen. Denk daarbij aan verdriet, angst of nervositeit.

De borstademhaling wordt tijdens een hoge mate van spanning en stress gebruikt. Dit heeft een tijdelijk nut om voldoende lucht te krijgen in deze situatie.

Hoe gaat de borstademhaling?

Bij een borstademhaling komt niet alleen de borst omhoog. Ook de ribben, de schouders en de rugspieren worden omhoog gebracht om voldoende lucht binnen te krijgen. Dit zijn niet de natuurlijke ademhalingsspieren, het worden daarom ook wel de hulpademhalingsspieren genoemd. De borstademhaling kost veel energie doordat al deze spieren gebruikt worden.

Bovendien is het een oppervlakkige en snelle manier van ademhalen. Je raakt er snel door buiten adem en dus vermoeid. Pas je deze ademhaling vaak en langdurig toe, dan kan dit meerdere gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld een hogere spierspanning in de gebruikte spieren.

De borstademhaling; wat is het, hoe merk je het en waar kun je last van krijgen?

Hoe merk je dat je via de borst ademhaalt?

Je kunt op verschillende manieren merken dat je via de borst ademhaalt. De belangrijkste indicatie is dat je borst op en neer gaat tijdens het ademen. Daarnaast kun de borstademhaling opmerken door verschillende lichamelijke klachten.

Voel je veel spanning? Ben je vaak gestrest? Heb je last van je spijsvertering? Voel jij je vaak moe en futloos of juist duizelig? Slaap je slecht? Heb je een hoge bloeddruk? Heb je last van harde en strakke schouderspieren? Dan zou dat kunnen komen door de borstademhaling.

Waarom wordt borstademhaling als oppervlakkig gezien?

De borstademhaling wordt gezien als oppervlakkig, omdat de ademhaling voornamelijk plaatsvindt in de keel en bovenste deel van de longen. Het is een snelle manier van ademen, waarbij de adem vaak blijft hangen in de keel. Je ziet dit soms terug bij mensen die bevangen door emoties moeite hebben met ademen.

Waar kun je last van krijgen als je via de borst ademhaalt?

Als je voor korte tijd via de borst ademhaalt in een stressvolle situatie, dan is dit geen enkel probleem. Het wordt pas problematisch wanneer je voor langere tijd en vaak op deze manier ademt. De borstademhaling zorgt er namelijk voor dat jij je duizelig en benauwd kan gaan voelen, maar het geeft ook een signaal naar de hersenen. Het geeft namelijk aan dat er gevaar is. Dit zorgt voor lichamelijke reacties, het zet het lichaam in de fight or flight modus.

Er is gevaar dus het lichaam zet zich aan om te vechten of vluchten. Hierdoor verhoogt de hartslag, de bloeddruk en de spierspanning. Langdurige borstademhaling kan daardoor voor veel problemen zorgen. De hersenen zullen het ook registeren als je kalm vanuit de buik ademhaalt. Dit zorgt weer voor een keten van positieve gevolgen voor het lichaam. Het zorgt voor ontspanning van het gehele lichaam.

Verschil borst- en buikademhaling?

De borstademhaling is een ademhaling dat het lichaam vanzelf doet in stressvolle situaties. Dit kan nut hebben, maar in de meeste gevallen is het niet nodig. De buikademhaling is de natuurlijke ademhaling in rust. Het zorgt ervoor dat we ontspannen zijn, blijven of worden. Door vanuit de buik te ademen kun je daarom weer rustiger worden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen