Angst blokkeert je leven
Angst blokkeert je leven

Angst blokkeert:

Angst blokkeert je leven, je doelen, je relaties, je gevoel, je emoties, je denken je zijn

Angst is van oudsher een beschermingssysteem van ons brein.

Door angst komt er adrenaline vrij en kunnen we snel reageren, de welbekende vecht/vlucht reactie van ons brein.

geen angstIn deze tijd is angst echter een relatief begrip.

Angst dat een beer je opeet is niet erg reëel.
ngst dat je collega er van doorgaat met jouw briljante idee en je daardoor je baan kwijt raakt, je huis uit moet en op straat komt te staan.
Dat zijn meer de angsten van deze tijd.
Door die angst, de hele dag te voelen komt er veel adrenaline zoveel adrenaline in je lichaam waardoor je stress ervaart en gespannen spieren krijgt.
Die gespannenheid in je lichaam maakt weer dat er een minder energie verspreid word. Je bloed kan minder goed door je hele lichaamstromen, doordat je spieren meer verkrampt zijn wanneer je spanning hebt in je lichaam.

Doordat de longen meer samen geknepen worden,vanwege de gespannen spieren, kunnen de longen minder effectief uitzetten en minder zuurstof opnemen.
Emoties zet je daardoor als het ware ‘vast’ in het lichaam. Je onderdrukt emoties op dei manier sneller in plaats van er uiting aan te geven.
Een emotie duurt maar kort, ongeveer 25 seconden, alhoewel ik laatst las dat was onder zocht dat het anderhalve minuut was. Ook nog oké toch?
Wanneer je die angst voelt, die maar kort duurt, en je ademt goed door en ontspant weer dan geeft je dat een groot voordeel.

Hoe kun je beter omgaan met de angsten van deze tijd?

Het begint met bewust te worden van je doen en laten. Bewust te worden van je gedrag en van je gedachten. Zit je angst scenario’s te maken voor de toekomst?

In het hier en nu heb je daar weinig aan. Zet die angst scenario’s om in beelden, gevoelens en gedachten van vertrouwen, rust en kalmte.

Daardoor komt je tot rust en maakt je lichaam andere hormonen aan.
Wanneer je lichaam in een opperste staat paraatheid is maakt het adrenaline aan waardoor je snel kan reageren.
Maar wanneer je weer ontspant maak je oxytocine aan en ontspan je weer.
Oxytocine geeft je en geruststellend gevoel. Wanneer een baby borstvoeding krijgt maakt de vrouw oxytocine aan waardoor ze kan ontspannen terwijl ze aan het voeden is. De natuur heeft dit mooi geregeld want daardoor is het veel makkelijker om te voeden en de tijd er voor te nemen. Maar ook zonder een baby te voeden maak je het hormoon oxytocine aan en heb je er voordeel bij.

De hartslag en ademhaling is vaak versnelt bij angst.

Hoe zorg je dat de hartslag en ademhaling tot rust komen.

Dit kun je heel gemakkelijk doen.

Ga eerst eens letten op je ademhaling.

Ga dan je uit ademing verlengen, je neemt dus meer tijd om uit te ademen.

Daarna neem je ook rustig de tijd om in te ademen.

Even pauze mag, hoeft niet perse.

Een handige manier om je ademhaling te vertragen, is dat je zes tellen de tijd neemt om uit te ademen en 6 tellen de tijd neemt om in te ademen.

Laat angst in je leven alleen toe wanneer het levensreddend is, dus door te rennen voor die beer….

Geen beer te zien, ontspan en kom tot rust.

Op die manier leef je veel langer, maar vooral veel gezonder.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen