Faalangst en de kracht van ademhaling | Herleva
Faalangst en de kracht van ademhaling: ontdek het verband!
4 min. leestijd

Faalangst en de kracht van ademhaling: ontdek het verband!

Faalangst, heb jij daar regelmatig last van? Deze angst ontstaat meestal in de jeugd, maar liefst 10 tot 13% van jongeren tussen 12 en 14 jaar blijken hier last van te hebben. Dit percentage neemt af naarmate ze ouder worden. Toch zijn er nog best veel volwassenen die er vaak mee te maken hebben. Dit kan je flink in de weg zitten in het dagelijks leven. 

De ademhaling is een belangrijk aspect in alle facetten van ons leven. Op een goede manier ademen kan enorm veel helpen om angsten tegen te gaan, zoals faalangst. Faalangst en de kracht van de ademhaling; in dit blog ga ik hier dieper op in.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om fouten te maken. Fouten maken is iets heel normaal, zonder dat zullen we niet leren. In onze jeugd worden fouten echter vaak afgestraft, hierdoor lijkt het alsof we falen. Faalangst komt op momenten op wanneer we een prestatie moeten leveren. Je wilt iets goed doen, maar je twijfelt aan je kunnen en/of bent bang om fouten te maken. 

Willen presteren of iets goeds willen doen is iets positiefs. Het kan je motiveren om jezelf voor te bereiden op iets wat belangrijk is voor je. De wil om te presteren kan echter ook doorslaan in angst om te falen. Als faalangst groeit, dan kan het ervoor zorgen dat je minder presteert dan je zou kunnen, je bevriest tijdens een moment waarop je zou moeten presteren of je gaat bepaalde situaties geheel uit de weg. 

Veel mensen hebben last van faalangst, in welke mate dan ook. Vaak komt de angst voor samen met andere angststoornissen.

Hoe herken je faalangst in je dagelijks leven?

Faalangst kan op verschillende momenten opkomen in je dagelijks leven. Doe je een opleiding of studeer je? Dan komt de angst vaak op als je een examen moet doen of een spreekbeurt moet houden. Ook tijdens het werk kun je last hebben van faalangst, bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie of als je leidinggevende je een belangrijke taak geeft. Er kunnen dan twijfels opkomen of je het wel aankan. 

Veel mensen krijgen ook  last van faalangst bij het sporten. Als er geen druk op staat, zoals tijdens een training, wordt er optimaal naar zijn of haar kunnen gepresteerd. Maar als er gepresteerd moet worden tijdens een wedstrijd slaat de angst in het lichaam. Onder het eigen kunnen presteren is dan het gevolg.

Hoe herken je faalangst in je dagelijks leven?

Hoe beïnvloedt faalangst ademhaling?

Faalangst is een soort angst. Voor alle angsten geldt dat het een oerinstinct is die ons lichaam paraat maakt om te vechten, vluchten of bevriezen; een overlevingsmechanisme dus. Er starten bepaalde processen in ons lichaam op die ons hiertoe in staat stellen. Het resultaat is een versnelde hartslag en verhoogde alertheid. 

Mentaal weet je echter dat je niet echt in gevaar bent, hierdoor raak je nog meer van slag door de lichamelijke sensaties. Mogelijke gevolgen zijn dat je kunt gaan trillen, zweten, oppervlakkig gaan ademen en zelfs hyperventileren.

De kracht van de buikademhaling

Een oppervlakkige ademhaling is dus een gevolg van angst, maar de sensaties worden er ook door versterkt. Dat betekent dat de oppervlakkige ademhaling de gevoelens en sensaties van de angst alleen maar erger maken. Gelukkig werkt het andersom ook: Als je op zo’n moment goed gaat ademen, dan worden de sensaties én de angsten minder. Dat is de kracht van de buikademhaling! De juiste manier van ademen werkt namelijk via de buik.

Terug naar een diepe ademhaling zodat je weer contact maakt met jezelf

Op het moment dat faalangst opkomt verlies je contact met jezelf. Misschien herken je het wel: Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt als jij je niet goed voelt op het moment dat de angst opkomt. Je denkt dat anderen je onzekerheden zien en tegelijk oordelen over je. Je angsten, gedachten, lichamelijke gevoelens en emoties nemen je dan geheel over. 

Het is logisch dat je op zo’n moment niet meer kunt presteren als al die sensaties door je heen gaan. Herken jij jezelf in deze beschrijving? Als je dit weer eens meemaakt, probeer dan goed op je ademhaling te letten zodra de eerste angstige gedachte opkomt. Focus je op de diepe buikademhaling en op niets anders. Wat nog beter werkt is om het gevoel voor te zijn. Voordat je moet presteren bij een wedstrijd, toets of presentatie zonder je je voor een tijdje af. Adem rustig en diep via de buik.

Conclusie

Veel mensen hebben last van faalangst. Het is een angst die flink in de weg kan zitten om in het dagelijks leven te kunnen presteren of zelfs functioneren. Een goede manier van ademen kan je daar zeker bij helpen. Start er vandaag nog mee zodat je in spannende situaties weet wat je moet doen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen