Het gevoel dat je niet goed genoeg bent
Het gevoel dat je niet goed genoeg bent
2 min. leestijd

Het gevoel dat je niet goed genoeg bent

Ken je het gevoel dat je nooit goed genoeg bent?
Je doet, bedenkt of zegt iets, maar je breekt het meteen af, zelfs als anderen zeggen dat het goed is. 

Het brengt onzekerheid met zich mee en een cirkel van ‘gedoe’ zou je kunnen zeggen.

Want die onzekerheid voedt op zijn beurt weer het gevoel van ontoereikend zijn en voordat je het weet, ben je nog harder aan het werk om jezelf te bewijzen dat je 'goed genoeg' bent.

Ik ken deze cirkel maar al te goed, zelfinzicht heeft me geholpen om eruit te stappen. Uiteraard heb ik het nog steeds. En ik zeg met opzet 'uiteraard', niet omdat ik negatief denk, maar omdat patronen en neigingen zo hardnekkig zijn. Overtuigingen zitten zo op onbewust nieveau dat we het al doen voordat we het door hebben. 

En toch kun je er iets aan doen.

Wat mij enorm heeft geholpen, is zelfobservatie. Het mooie is dat iedereen dit kan leren. Je bekijkt jezelf van een afstandje, observeert je gedachten, gevoelens en acties. Op deze manier kun je objectiever naar jezelf kijken en beseffen dat het oude, misschien zinloze gedachten zijn waar je last van hebt. En dan kun je eruit stappen! Want je bent niet je gedachten, je kunt ze observeren dus bent ze niet. 

Hoe vaker je dit patroon herkent en eruit stapt, hoe beter je erin wordt. Het is eigenlijk best eenvoudig. Maar... in de praktijk merk ik dat mensen verwachten dat als ze dit eenmaal doorhebben, ze denken dat ze nooit meer in dezelfde valkuil zullen trappen.
En als ze dat toch doen, voelen ze zich ineens weer niet goed genoeg. 

Ik wil graag duidelijk maken dat, zodra je weer in die valkuil stapt, je jezelf een aai over je bol geeft. Want chapeau dat je het opmerkt!
Van harte gefeliciteerd, je hebt het waargenomen.
Vervolgens hupsakee verder met een positiever denkproces.
Keer terug naar het gevoel van "ik ben goed genoeg, ik ben het waard, ik ben licht en liefde."

Hierbij een mooie Oefening Om jezelf Waar Te Nemen:

Zet de wekker op 3 minuten, pak pen en papier en ga rechtop zitten.
Ga zitten in een waardige houding, want je bent het waard om deze oefening te doen ;-)

Dan observeer je je ademhaling. Als je voelt dat je inademt, gaat je pen omhoog en bij je uitademing gaat die naar beneden. Zo ontstaan er boogjes en na 3 minuten heb je er heel wat.

Ben je ontspannen, dan zul je niet meer dan 24 boogjes hebben. Zijn het er meer dan is er spanning in je lichaam en het is goed om dit waar te nemen. Want dan kun je ermee aan de slag.

Deze oefening kun je een week lang drie keer per dag doen: meteen na het opstaan, voor de lunch en 's avonds op een moment dat het jou uitkomt. Na een week heb je mega veel over jezelf geleerd.

Elke keer weer als ik deze oefening aan mensen geef en ze DOEN het ook... dan krijg ik berichten wat een verandering het heeft opgeleverd.
Ze hebben leren waarnemen en dat voelt goed.

Heel veel plezier met de teken oefening!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen