Klemmen met de kaken en het verband met ademhaling
Kaakklemmen: het verband met stress en de kracht van ademhaling
5 min. leestijd

Kaakklemmen: het verband met stress en de kracht van ademhaling

In ons dagelijks leven worden we regelmatig geconfronteerd met stressvolle situaties en uitdagende emoties. Wanneer je nooit geleerd heb om je te uiten of te laten zien wat je voelt heb je de neiging om deze emoties in te houden. Een van de manieren waarop ons lichaam op deze ingehouden emoties kan reageren, is door het klemmen van de kaken.

In dit blog zullen we ingaan op de relatie tussen kaakklemmen, ingehouden emoties zoals woede en irritatie, en een gevoel van onveiligheid. Het klemmen van je kaken gebeurt voornamelijk tijdens je slaap.

Spanning en klemmen met kaken

Kaakklemmen, ook wel bekend als bruxisme, vindt vaak plaats wanneer je slaapt. Het kan ook optreden als we gespannen zijn. Het is een onbewuste gewoonte waarbij we onze kaken krachtig op elkaar klemmen zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Het kan resulteren in pijnlijke kaken en kan schadelijk zijn voor ons tandglazuur en kaakgewrichten.

Het is lastig om de oorzaak van kaakklemmen te achterhalen. Bepaalde ziektes, zoals de ziekte van Parkinson, kunnen hier invloed op hebben, maar ook slaapstoornissen of stress kunnen de oorzaak zijn van kaakklemmen.

Onbewust spanning opslaan

Het lichaam slaat vaak onbewust spanningen op, en dit gebeurt niet zonder reden. Ongeveer 95% van onze gedachten en gedragingen worden gestuurd door ons onderbewustzijn. Wanneer je je kaken klemt als gevolg van stress, dan is het  belangrijk om de oorzaak van de stress weg te nemen. 

Als je veel last hebt van stress, dan heb je vaak ook andere klachten, zoals hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen. Je kaken zijn vaker gespannen dan je denkt; probeer nu maar eens je kaken te ontspannen, je zult direct merken dat je je kaken aangespannen houdt zonder dat je het doorhebt.

Onderdrukken van boosheid en irritatie

Het klemmen van de kaken kent ook zeker een verband met het onderdrukken van woede en irritatie. Wanneer we gevoelens van boosheid of frustratie ervaren, maar deze niet volledig uiten, kan ons lichaam deze emoties opslaan. Dit zie je dan terug in gespannen kaakspieren.

Een gevoel van onveiligheid

Naast het onderdrukken van emoties kan het klemmen van de kaken ook te maken hebben met een gevoel van onveiligheid. Wanneer jij je bedreigd of onveilig voelen, gaat je lijf in de beschermingsstand. Het klemmen van de kaken kan samenhangen met gevoelens van onveiligheid en onmacht. Dit vanuit het gevoel dat je het gevoel hebt dat je iets in moet houden uit angst voor de gevolgen.

Wat is het verband tussen ademhaling en kaakklemmen?

Het klemmen van de kaken is een kenmerk van chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie is er sprake van veel zuchten en gapen. Vooral tijdens het praten worden er diepe teugen lucht genomen, waardoor je op een gespannen manier gaat ademhalen. Je ademt dan hoog vanuit je borst en in de meeste gevallen ook nog eens door de mond.

Dit zorgt voor spanning in je lichaam, maar het kan ook een gevolg zijn van spanning in je lichaam. De spanning trekt zich op naar het borstgebied en de tussenribspieren en vervolgens naar je nek en kaken. Wil je kaakklemmen aanpakken, dan is het belangrijk om goed te leren ademhalen. Met behulp van ademwerk kun je de spanningen die horen bij het kaakklemmen loslaten en vrijmaken.. Een goede ademhaling komt vanuit je buik en gaat door je neus, niet door je mond.

Klemmen met de kaken en het verband met ademhaling

Spanning in je hele lijf

Het verband tussen kaakklemmen en het gevoel van onveiligheid wordt versterkt door het feit dat ons kaakgewricht nauw verbonden is met andere delen van ons lichaam, zoals het bekken en het middenrif. Spanning in de kaak gaat dus samen met spanning in andere delen van je lijf. Het is een cyclus waarbij het klemmen van de kaken een fysieke reactie is op het gevoel van onveiligheid, en tegelijkertijd deze spanning het gevoel van onveiligheid versterkt.

Wat zijn de gevolgen van klemmen met kaken?

Veel mensen klemmen hun kaken op elkaar in stressvolle situaties, bijvoorbeeld als je een fysieke inspanning verricht of wanneer je je intens op iets moet concentreren. Je hebt in dit geval niet door dat je je kaken zo hard op elkaar klemt. Hierdoor komt er grote druk te staan op de tanden, waardoor je tandglazuur slijt of dat er glazuur van je tanden afspringt of afbreekt.

Klemmen met de kaken kan de volgende consequenties hebben:

  • Spanning en pijn van de kaakspieren;
  • Pijnlijke kaakgewrichten;
  • Beschadigde wangslijmvliezen;
  • Pijn in nek en schouders;
  • Hoofdpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Een slechte nachtrust.

Tips

Wil je van het kaakklemmen af? Dan is het allereerst belangrijk om te achterhalen waarom jij last hebt van kaakklemmen. In de meeste gevallen is stress de oorzaak. Wanneer je je bewust bent van de oorzaak, dan is het makkelijker om dit aan te pakken. Zit je in een drukke periode, ben je zenuwachtig of gespannen? Let dan eens op je kaken. Span je je kaken onbewust aan? Zet je je kiezen onbewust stevig op elkaar?

Je kunt een dagboek bijhouden om te achterhalen wanneer je meer last hebt van kaakklemmen. Dit zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van de momenten waarop je het doet. Zodra je dit weet kun je er ook bewuster mee stoppen. In periodes dat je veel last hebt van stress kun je ook meer last hebben van kaakklemmen. Neem in stressvolle periodes wat meer tijd voor jezelf. Maak een lange wandeling of stop een keertje eerder met werken. Luister goed naar je lichaam!

Wanneer de stress in je lichaam afneemt zul je zien dat het klemmen van je kaken ook afneemt. Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om meer te ontspannen. Voel je dat je gestrest bent? Focus je dan eens op je ademhaling. Ontspan je hele gezicht, inclusief kaken, en adem diep in via je neus en buik. Voel hoe je buik een stukje naar voren komt terwijl je dit doet. Adem vervolgens rustig uit via je neus. Herhaal dit een paar keer. Je zult zien dat je je direct een stuk rustiger voelt en dat je kaken ontspannen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen