Alles wat je moet weten over een onregelmatige ademhaling
Alles wat je moet weten over een onregelmatige ademhaling
4 min. leestijd

Alles wat je moet weten over een onregelmatige ademhaling

Wist je dat heel veel mensen een onregelmatige ademhaling hebben? Een verkeerde ademhaling is de oorzaak van fysieke en mentale problemen en wordt vaak veroorzaakt door stress. Maar hoe herken je een onregelmatige ademhaling? En wat kun je eraan doen om je ademhaling te verbeteren?

In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe herken je een onregelmatige ademhaling?

De manier waarop je ademhaalt, heeft een grote invloed op je leven. Adem je rustig en langzaam, dan is de kans heel groot dat je je ook rustig voelt. Is jouw ademhaling snel, gejaagd en onregelmatig, dan kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van stress.

Andersom kan stress ook zorgen voor een onregelmatige ademhaling. Je kunt een onregelmatige ademhaling makkelijk herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je ademt oppervlakkig;
  • Je ademt vaak en snel;
  • Je ademt regelmatig door je mond;
  • Je ademt vanuit je borst In plaats van uit je buik;
  • Je zucht of gaapt regelmatig;
  • Je ademt onregelmatig en houdt soms je adem in;
  • Je voelt je soms duizelig of licht in je hoofd.

Waardoor ga je onregelmatig ademhalen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een onregelmatige ademhaling. Hoewel ademen heel vanzelfsprekend is, kunnen mensen last krijgen van ademhalingsproblemen door bijvoorbeeld astma, een allergie of een ziekte. Dit kan ervoor zorgen dat mensen onregelmatig gaan ademhalen.

In dit geval is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. In de meeste gevallen ontstaat een onregelmatige ademhaling door stress. Als je onrustig bent en niet meer helder kunt nadenken voel je dit in je ademhaling. Vaak zorgt het ervoor dat je niet meer door kan ademen. De drukte in je hoofd zorgt dan voor een hoge ademhaling.

Waarom is het belangrijk dat je jouw ademhaling leert kennen?

Het is erg belangrijk om goed adem te halen. Jouw ademhaling heeft namelijk invloed op alle processen in je lichaam. Als je niet op een goede manier ademhaalt, dan kun je last krijgen van allerlei vervelende klachten. Heb je veel last van stress? Dan ga je sneller en oppervlakkiger ademhalen, waardoor de zuurstof/CO2 balans in je lichaam verstoord raakt. Dit leidt vervolgens tot een disbalans in je lichaam.

Je kunt door een onregelmatige ademhaling last krijgen van vermoeidheid, maar er kunnen ook andere problemen ontstaan, zoals een verstoord zenuwstelsel of luchtwegproblemen. Bewust zijn van je eigen ademhaling is dus erg belangrijk.

Zie ook: hoe je je ademhaling kunt leren kennen.

Tips om regelmatig te ademen

Tips om regelmatig te ademen

Wil jij je ademhaling verbeteren? De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Adem door je neus

Hoewel jouw mond niet gemaakt is voor je ademhaling, zijn er toch heel veel mensen die door hun mond ademen. Dit is het eerste waar je je op moet focussen; adem vanaf nu alleen maar door je neus.

Adem vanuit je buik

Een onregelmatige ademhaling zal voornamelijk vanuit je borst komen. Het is daarom belangrijk om meer vanuit je buik te gaan ademhalen. Elke keer dat je inademt hoort je navel een stukje omhoog te komen. Je ademhaling wordt direct een stuk rustiger als je vanuit je buik ademt.

Adem op een ontspannen manier

Heb je last van een onregelmatige ademhaling? Dan is het allereerst belangrijk dat je je ademhaling goed leert kennen. Voel je je gespannen? Let dan eens op de manier waarop je ademhaalt. Door alleen al te focussen op je ademhaling word je direct rustiger en zal je ademhaling regelmatiger worden.

Adem rustig in en uit. Adem drie seconden in via je buik, hou je adem een paar seconden vast en adem rustig weer uit. Adem pas weer rustig in als je voelt dat het weer tijd is om adem te halen. Zo kun je je ademhaling gebruiken om rustig en kalm te blijven.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is om op een juiste manier adem te halen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van vervelende fysieke problemen. Een onregelmatige ademhaling kan veroorzaakt worden door een ziekte; in dat geval dien je altijd een arts te raadplegen. In de meeste gevallen heeft een onregelmatige ademhaling echter te maken met stress.

Stress kan een onregelmatige ademhaling veroorzaken, maar een onregelmatige ademhaling kan er ook voor zorgen dat je juist last krijgt van stress. Het veranderen van je ademhaling lukt je niet van de ene op de andere dag. Neem elke dag de tijd om op je adem te focussen. Je zult zien dat je na verloop van tijd rustiger zult gaan ademhalen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen