In contact komen met je gevoel door je ademhaling | Herleva
In contact komen met je gevoel door je ademhaling
4 min. leestijd

In contact komen met je gevoel door je ademhaling

Hoe weet je wat goed voelt? Hoe maak je onderscheid tussen de stemmen van je hoofd en je hart? Met andere woorden; hoe maak je contact met jezelf, met je gevoel? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe merk je dat je uit contact bent met je gevoel?

Ben jij iemand die het moeilijk vindt om te voelen? Dan is de kans aanwezig dat je moeilijker beslissingen neemt. Of dat je over je eigen grenzen heen gaat. Als je niet lekker in je vel zit en je hebt veel last van opgekropte gevoelens die je niet uit, dan kan dit leiden tot stress en fysieke problemen.

In contact met jezelf

Als je goed in contact bent met jezelf, dan weet je diep vanbinnen wel wat je voelt en wilt. Maar als je niet goed bij je gevoel kunt komen, dan is het ook een stuk moeilijker om aan te geven wat je wilt.

Opgekropte gevoelens

Als jij je emoties niet goed kunt uiten, dan heeft dit tot gevolg dat je gevoelens opgekropt worden. Al die opgekropte emoties worden op een gegeven moment zo groot, dat het zich op een fysieke manier gaat uiten. Je gaat op een verkeerde manier ademhalen, krijgt last van stress en andere fysieke problemen.

In contact komen met je gevoel door je ademhaling

Hoe herstel je het contact met je gevoel?

Als je niet goed in contact staat met je eigen gevoel, dan zit je meer in je hoofd dan in je lichaam. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om meer in contact te komen met je eigen gevoel.

Mediteer regelmatig

Het kan heel erg lastig zijn om onderscheid te maken tussen je gedachten en gevoel. Dit komt doordat je hoofd en hart niet altijd op dezelfde lijn zitten. In veel gevallen zijn je gedachten dominant aanwezig en overschreeuwen ze je gevoel. Door regelmatig te mediteren kun je je gedachten tot rust brengen. Wanneer jouw gedachten rustiger zijn, is het makkelijker om in contact te komen met je gevoel.

Maak contact met je lichaam door een bodyscan

Als je bewust contact maakt met je lichaam ben je beter in staat om de subtiele signalen van je lichaam op te pikken. Onbewust reageer je fysiek op alle emoties. Probeer eens op een rustig moment alle fysieke sensaties van je lichaam te voelen.

Dit doe je door een bodyscan uit te voeren; je scant als het ware al je lichaamsdelen. Doe hetzelfde vervolgens in een situatie waarin je je niet prettig voelt, bijvoorbeeld als je veel last hebt van stress. Door dit regelmatig te oefenen krijg je meer inzicht in de signalen van je lichaam en kom je meer in contact met je eigen gevoel.

Wees niet bang om te voelen

We zijn er als mens heel erg goed in om vervelende gevoelens te negeren, om afleiding te zoeken als er nare gevoelens opkomen. Het is geen onwil, ergens weten we dat het goed is om in contact te zijn met ons gevoel. En anderzijds is dit ook spannend. Dit zorgt ervoor dat je in de war raakt; je zit niet lekker in je vel, maar je hebt geen idee waar het vandaan komt.

Daarom is het zo belangrijk dat je durft te voelen. Het is niet altijd prettig, maar het helpt je wel om beter in contact te komen met jezelf.

Let op je ademhaling

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun ademhaling. Zit je niet lekker in je vel, dan is je ademhaling hoog (in de borst in plaats van buik) en oppervlakkig. Sta je in goed contact met je gevoel, dan zal je ademhaling vanuit je buik komen en ontspannen zijn. Het is heel belangrijk om stil te staan bij hoe je ademhaalt, want het heeft een grote impact op je gestel.

Om meer in contact te komen met je gevoel hoef je je alleen maar te focussen op je ademhaling. Adem je snel en oppervlakkig en zit je ademhaling hoog in je borst? Adem je door je mond of door je neus? Voel je je vaak benauwd of ben je veel bezig met je ademhaling? Sta hier regelmatig bij stil. Voor een ontspannen staat van je lichaam is een rustige, diepe, kalme buikademing van belang.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen wat je eraan kunt doen om meer in contact te komen met je gevoel. Het belangrijkste is dat je uit je hoofd komt en meer gaat voelen in je lichaam. Een juiste ademhaling is hierbij erg belangrijk. Andere manieren om meer in contact te komen met je gevoel zijn mediteren, het doen van een bodyscan en niet langer weglopen van je (negatieve) gevoelens.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen