Het verband tussen ademhaling en controleverlies | Herleva
Uitademen en controle verliezen: wat is het verband?
4 min. leestijd

Uitademen en controle verliezen: wat is het verband?

Heb je regelmatig last van angsten? Vind je het moeilijk om controle los te laten? Dit kan je leven voor een groot deel gaan bepalen. Loslaten is een ware superpower, maar hoe doe je dat? Hoe kun je meer vertrouwen op de flow van het leven en rust vinden in alles wat je niet in de hand hebt? 

Het antwoord ligt in onze ademhaling, er bestaat namelijk een duidelijke relatie tussen de ademhaling en angst. Hoe dit precies zit lees je in dit blog.

Wat is de angst om controle te verliezen?

Bang zijn om de controle te verliezen komt bij 1 op de 16 Nederlanders voor, je bent dus niet alleen. Het gevoel dat je de controle kwijt bent kan op verschillende momenten opspelen. Het gebeurt vaak in periodes van drukte en stress, of op een moment waarop je overdonderd wordt. 

De angst om controle te verliezen komt vaker voor bij onzekere personen en perfectionisten. De onzekerheid zorgt voor een behoefte aan houvast, wetende dat zekerheid eigenlijk niet bestaat in het leven. Bang zijn voor controleverlies kan voorkomen op het werk, je kunt angstig zijn om de controle over je emoties te verliezen of het kan zijn dat het lijkt dat je houvast en richting in je leven kwijt dreigt te raken.

Relatie tussen ademhaling en angst

Er bestaat een directe relatie tussen ademhaling en angst. Angst bouwt zich in het lichaam op als spanning. Het zet zich als je ware vast in je lichaam. Misschien herken je het wel dat je lichaam verkrampt op het moment dat je je angstig voelt. Niet alleen de spieren in je lichaam zetten zich vast en staan onder spanning, ook je ademhaling stokt of verkrampt. 

Bij veel mensen zorgt angst ervoor dat ze de adem inhouden in plaats van door te ademen. Angst is een emotie, emoties zijn energieën. Deze kunnen alleen door ons lichaam heen gaan als we ze laten stromen. Als je echter bang bent om de controle te verliezen, dan zoek je houvast, zelfs in emoties als angst. De angst blijft daardoor in je zitten.

Uitademen en controle verliezen

De kracht van uitademen in verband met parasympathicus

Ons zenuwstelsel heeft twee delen: het sympathicus en het parasympaticus. Als ons lichaam in inspanning is of onder stress staat, dan wordt het sympathicus aangesproken. Zijn we ontspannen, dan heeft het parasympathicus de overhand. 

Dit systeem staat in direct verband met de ademhaling. Inademen hoort bij het sympathische zenuwstelsel, uitademen bij het parasympathisch. Uitademen staat daarom voor loslaten, je lichaam ontspant onmiddellijk als je uitademt. 

Als je bijvoorbeeld je elleboog stoot, dan gaat daar alle aandacht naartoe. Adem je op dat moment bewust uit, dan zal de pijn minder worden of verdwijnen. Dat komt doordat je het parasympaticus activeert, je ontspant. Dit werkt ook als je piekert, heel druk bent in je hoofd of angstig bent om controle te verliezen. Even 3x uitademen en de rust keert terug.

Ademhalingstechniek om goed uit te ademen

Het klinkt heel tegenstrijdig: Je bent bang om de controle te verliezen, daarom hou je aan gevoelens en emoties vast waardoor je eigenlijk nog meer de controle over jezelf kwijt raakt. 

Ben je regelmatig bang om de controle te verliezen? Let dan goed op je ademhaling. De kans is groot dat je te snel ademhaalt, te veel inademt (hyperventilatie) of je adem vasthoudt. Je hebt het zelf in de hand om weer tot rust te komen door bewust uit te ademen. De volgende ademhalingstechnieken kunnen je daarbij helpen:

Buikademhaling

De buikademhaling is de manier waarop je constant zou moeten ademen. Dit kan echter veranderen op momenten van stress of tijdens inspanning. Je gaat dan vanuit de borst ademhalen, waardoor je oppervlakkig en snel ademt. 

De buikademhaling gaat rustig en constant. Adem in vanuit de buik, je buik zet dan uit. Hou de adem even vast en adem dan weer rustig uit waardoor de buik weer intrekt. Heb je een moment van paniek en gevoel van controleverlies? Zorg er dan voor dat je wat langer uitademt dan inademt. Adem bijvoorbeeld 3 seconden in, hou dan je adem 3 seconden vast en adem in 6 seconden uit.

Bewust aantal momenten per dag uitademen

Heb je vaak last van controledwang, vind je het moeilijk om los te laten en ben je bang voor controleverlies? Je doet er dan goed aan om dagelijks een aantal keer bewust op je ademhaling te letten. 

Pas de buikademhaling toe, haal rustig in en wees bewust van de uitademing. Probeer je voor te stellen dat je de last die je voelt bewust uitademt.

Conclusie

Mensen zoeken vaak houvast en controle in zaken waar ze geen controle over hebben. Hierdoor kan de angst ontstaan om controle te verliezen. Je kunt dit tegengaan door bewust uit te ademen, dit zet het parasympaticus in werking waardoor het lichaam tot rust komt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen