Hoe kan ik mijn ademhaling trainen? | Herleva
Hoe kan ik mijn ademhaling trainen?
4 min. leestijd

Hoe kan ik mijn ademhaling trainen?

In een wereld waarin je constant wordt blootgesteld aan prikkels en de hectiek van het dagelijkse leven, is het gemakkelijk om de kracht van een van je meest basale levensfuncties over het hoofd te zien: ademen. Hoewel je dit automatisch doet, elke seconde van de dag, besef je niet altijd hoe groot de kracht is van bewuste ademhalingstraining. Ademen is niet alleen een fysieke actie; het is ook de sleutel tot mentale helderheid, emotionele balans en zelfs spirituele diepgang. Stel je voor: een tool die je altijd bij je hebt, die kan helpen om stress te verminderen, je concentratie te verbeteren en je beter doet voelen. Klinkt ongelofelijk, toch? Maar dat is precies wat jouw ademhaling voor je kan doen, als je leert hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

In deze blog duik ik dieper in de wereld van ademhalingstraining. Hoe kun je jouw ademhaling trainen? Dit hoeft niet zo moeilijk te zijn. Alles wat je nodig hebt is een rustige ruimte waar je aandacht kunt besteden aan jouw ademhaling.

Waarom je ademhaling trainen?

De ademhaling is één van de natuurlijke processen in het lichaam. Het gaat vanzelf, maar de manier waarop we ademhalen zegt alles over het ritme waarin we leven en de staat van ons welzijn. Hoe jij je ook voelt, zelfverzekerd, gelukkig, verdrietig of angstig; al deze emoties zullen veranderen wanneer we onze ademhaling aanpassen. Dit komt doordat er twee manieren zijn van ademhalen: Oppervlakkig ademhalen via de neus, de mond of de borst en de gecontroleerde buikademhaling

Een oppervlakkige ademhaling zorgt voor een snelle en ongecontroleerde ademhaling. De verhouding tussen verse zuurstof en de afvoer van CO2 is dan niet meer optimaal. Dit heeft negatieve lichamelijke en geestelijke gevolgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en angsten. 

Een gecontroleerde ademhaling werkt via het diafragma of het middenrif. Dit zorgt ervoor dat je rustig en diep ademhaalt. CO2 wordt goed afgevoerd en verse zuurstof wordt diep in de longen opgenomen. Dit heeft positieve lichamelijke en geestelijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om jouw ademhaling te trainen!

Hoe train je jouw ademhaling?

Hoe kan ik mijn ademhaling trainen? Als jij jezelf deze vraag stelt, dan is de kans groot dat je er bewust van bent dat je niet op de juiste manier ademhaalt. Misschien heb je regelmatig last van lichamelijke klachten, zoals duizeligheid of vermoeidheid. Het kan ook dat je soms aan het hyperventileren bent of dat je het benauwd hebt. Ook geestelijke klachten, zoals angsten, kunnen indicaties zijn van een foutieve ademhaling. 

Om goed te leren ademen is het allereerst belangrijk om na te gaan hoe je op dit moment eigenlijk ademt. Hoe verloopt jouw ademhaling? Hier kun je achter komen door bewuster op je ademhaling te letten. Haal je adem via je buik of blijft de ademhaling oppervlakkig via de borst? Gebruik jij jouw mond om te ademen of je neus? 

Door goed op je ademhaling te letten kom je er misschien wel achter dat je zelfs je adem soms inhoudt op bepaalde momenten. Ga op een rustige plek zitten of liggen en let goed op de manier waarop je ademhaalt. Als je dit regelmatig doet zul je er attenter op worden als je niet goed ademt, ook op drukkere momenten.

Voordeel van het trainen van je ademhaling

Voordeel van het trainen van je ademhaling

Je kunt jouw ademhaling trainen door het doen van ademhalingsoefeningen. Het trainen van je ademhaling zorgt ervoor dat je bewust op een goede manier gaat ademen. Dit biedt de volgende voordelen:

Het verwijdert gifstoffen uit het lichaam

Door de hoge mate van stress in ons leven en door de manier waarop we leven, wordt ons lichaam dagelijks gevoed met gifstoffen. Een goede ademhaling helpt om jezelf te detoxen van deze gifstoffen. Het niveau van koolstofdioxide wordt genormaliseerd en de bloedcirculatie wordt verbeterd waardoor deze stoffen kunnen worden afgevoerd.

Het versterkt het immuunsysteem

Ons lichaam bestaat uit cellen, deze hebben zuurstof nodig om goed te kunnen groeien. Sterke cellen kunnen zich beter verweren tegen bacteriën en virussen. Je weerstand wordt daarom verbeterd door een goede ademhaling.

Stress en angsten verminderen

Als je rustig en diep ademhaalt, dan zorg je voor kalmte in je hele lichaam. Dit geeft een signaal aan je hersenen dat er geen gevaar dreigt. Hierdoor zal stress en angst verminderen.

De kwaliteit van slaap wordt verbeterd

Het rustgevende effect van een goede ademhaling zorgt ook voor een betere slaap. Daarnaast zullen biologische processen die ’s nachts het lichaam herstellen beter werken. Hierdoor word je ’s morgens meer uitgerust wakker.

Beter kunnen concentreren

Ademhalingsoefeningen werken ongeveer hetzelfde als meditatie; je geest wordt er rustiger van. Focussen op één taak wordt daardoor makkelijker.

Een grotere longcapaciteit

Ademhalingsoefeningen helpen om je longcapaciteit te vergroten. Dit is vooral praktisch voor mensen die sporten.

Goed voor het hart en de bloeddruk

Hoe snel ons hart klopt staat in rechtstreeks verband met onze ademhaling. Een snelle ademhaling zorgt voor een snelle hartslag en daardoor meer stress en onrust in het lichaam. Oefeningen helpen om je hartslag te verlagen en direct stress te verminderen.

Conclusie

Hoe kan ik mijn ademhaling trainen? Steeds meer mensen worden er bewust van hoe belangrijk de ademhaling is en wat de gevolgen zijn voor ons welzijn. De wens om de ademhaling te trainen wordt dan ook steeds groter. Je kunt dit zelf doen door thuis ademhalingsoefeningen te gaan doen, maar je kunt ook ervoor kiezen om dit onder begeleiding te doen bij een ademcoach. Een ademcoach is getraind om jou ademhalingstechnieken op een veilige en bewuste manier aan te leren.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen