Het belang van goede ademhaling en het verband met zelfzorg
Het belang van goede ademhaling en het verband met zelfzorg
4 min. leestijd

Het belang van goede ademhaling en het verband met zelfzorg

In Nederland wordt er enorm geleund op de gezondheidszorg om mensen zo gezond mogelijk oud te laten worden. Door middel van medicijnen en zorg worden kwalen en ziektes in toom gehouden zodat we een redelijk lang leven kunnen leiden. We maken ons hiermee grotendeels afhankelijk van middelen en sociale voorzieningen.

Je gezondheid heb je voor een groot deel zelf in de hand door goed voor jezelf te zorgen. Zelfzorg wordt dat genoemd. De ademhaling heeft daar een groot deel in, ook al wordt daar niet veel aandacht aan besteed. Wat is het belang van een goede ademhaling en wat is het verband met zelfzorg? Je leest er alles over in dit blog!

Wat is een goede ademhaling?

De ademhaling is een proces dat je lichaam automatisch doet, het wordt dan ook geregeld door het autonome zenuwstelsel. Toch ademen veel mensen niet op een goede manier. Er wordt vaak te oppervlakkig en snel geademd. Dit kan voor bepaalde problemen zorgen, zoals stress, hyperventilatie en vermoeidheid. Een goede ademhaling in rust verloopt langzaam en diep. Dit wordt ook wel de buikademhaling genoemd.

Wil je bij jezelf controleren of je op de juiste manier ademt? Ga dan zitten of liggen en leg je handen op je buik. Bij het inademen komt de buik naar voren, adem je daarna uit dan trekt de buik weer in. Merk je dat vooral je borst naar voren komt? Dan adem je te hoog en oppervlakkig. Verloopt je ademhaling schokkerig en onregelmatig? Dan is de kans groot dat je veel stress hebt in je lichaam. Bewust goed ademhalen is daarom heel belangrijk en een essentieel onderdeel van zelfzorg.

Het fysieke aspect

Ons lichaam is opgebouwd door cellen, je huid , de spieren en alle organen. Om deze cellen te laten groeien is zuurstof nodig, dit wordt door de longen geleverd aan het bloed in je lichaam. Als je echter niet op een juiste manier ademt, dan zul je niet voor een optimale levering van zuurstof zorgen.

Heb je wel een goede ademhaling, dan zorg je ervoor dat je lichaam genoeg zuurstof ontvangt om alle processen in je lijf goed te laten verlopen. Je organen krijgen voldoende zuurstof om te functioneren, je huid heeft een goede doorbloeding en alle cellen krijgen voldoende voeding om zich te vernieuwen en groeien. Met andere woorden: Een goede ademhaling draagt bij aan fysiek welzijn!

Het belang van goede ademhaling en het verband met zelfzorg

Het mentale aspect

Het belang van een goede ademhaling is ook groot op mentaal gebied. Stress en angst zijn triggers waardoor onze ademhaling vaak verandert. Dit heeft een bepaalde functie: Het bereid het lichaam voor om te gaan vechten of vluchten. In de hedendaagse maatschappij is deze functie echter vrijwel nooit nodig. Toch hebben we enorm veel last van stress en angsten door de hoge verwachtingen waaraan we moeten voldoen.

Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je in stressvolle situaties de rust weer in je lichaam krijgt. Ervaar je een moment van stress? Wees er dan van bewust en let goed op je ademhaling voor een aantal minuten. Je zult zien dat je hierdoor rustiger wordt. Heb je veel stress in je leven? Neem dan de tijd om enkele keren per dag bewust, goed en rustig te gaan ademen. Stress en angsten hou je vaak vast in je lichaam, deze kun je loslaten door goed te ademen.

Wat is het verband met zelfzorg?

Als we het over zelfzorg hebben, dan zullen de meeste mensen denken aan gezond leven door gezond te eten en door te gaan bewegen of sporten. De laatste jaren wordt daarbij ook steeds vaker mindfulness genoemd. Weinigen zullen echter aan de ademhaling denken. Je hebt hierboven echter kunnen lezen dat een goede ademhaling enorm belangrijk is, sterker nog: Het zou eigenlijk bovenaan moeten staan.

Een fundamentele goede zelfzorg bestaat uit:

  • Een goede ademhaling;
  • Een gezond dieet;
  • Enige vorm van beweging of sport;
  • Mindfulness;
  • Sociale connectie.

Conclusie

Een goede ademhaling is van groot belang voor onze gezondheid. Het zorgt er namelijk voor dat alle processen in ons lichaam goed kunnen verlopen. Door goed te ademen houden we onszelf fysiek en mentaal sterk en gezond. Een goede ademhaling is daarom een belangrijk onderdeel van zelfzorg. Een goede ademhaling verloopt via de buik. Haal rustig in voor een aantal seconden, de buik komt dan naar voren, houd de adem dan even vast en adem weer langzaam uit, de buik trekt zich dan weer in.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen