Vastzittende emoties in je lijf: de kracht van ademhaling | Herleva
Vastzittende emoties in je lijf: de kracht van ademhaling
5 min. leestijd

Vastzittende emoties in je lijf: de kracht van ademhaling

Emoties kunnen zich vastzetten in je lijf. Als je iets heftigs meemaakt beschermt jouw systeem je door te zorgen dat je niet totaal overspoeld wordt door heftige gevoelens. Alleen: wanneer dit lang aanhoudt en je niet leert hoe je emoties uit kunnen deze zich vastzetten in je lichaam. Je kunt je voorstellen dat dit geen gezond mechanisme is, uiteindelijk kan dit leiden tot fysieke klachten.

De ademhaling speelt een sleutelrol in onze fysieke en mentale gezondheid. Vastzittende emoties in je lijf kunnen door de kracht van ademhaling opgelost worden. In dit artikel lees je hier meer over.

Waarom slaan emoties zich op in je lijf?

Alles is energie; wijzelf, de natuur om ons heen, onze huisdieren: alles! Dat geldt ook voor emoties. Je kunt dat zelfs voelen. Emoties zoals verdriet, rouw of angst voelen zwaar. Door andere emoties zoals geluk, vrolijkheid of enthousiasme voel je je juist heel licht. Energie moet stromen. Net als de ademhaling is het iets dat constant in beweging is.

Mensen houden echter vaak vast aan emoties, we laten het niet stromen. Dat gebeurt vrijwel nooit bij lichte emoties, daar gaan we onbewust in mee. Zware emoties stoppen we vaak weg, we ontkennen het, willen ons niet verdrietig, ongelukkig of angstig voelen. Hierdoor stopt de stroom van energie en slaat de emotie van dat moment zich op.

Oorzaken van vastzittende emoties

De oorzaken van vastzittende emoties zijn verschillend. In alle gevallen geldt dat er iets gebeurt waardoor je systeem een stressreactie geeft. Dat is vaak de vecht, vlucht of bevries reactie.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn:

Onderdrukking van emoties: Als je geneigd bent om je emoties te negeren of te verbergen, kunnen ze binnen in je 'vast komen te zitten'. Dit kan gebeuren als je het gevoel hebt dat het niet veilig of gepast is om je ware gevoelens te uiten.

Traumatische ervaringen: Grote trauma's, zoals een ongeluk, misbruik of het verlies van een dierbare, kunnen sterke emoties veroorzaken die moeilijk te verwerken zijn. Deze emoties kunnen zich vastzetten in je lichaam als ze niet volledig worden verwerkt.

Dagelijkse stress: Zelfs de dagelijkse druk en stress van het leven, zoals werkstress, financiële zorgen of relatieproblemen, kunnen leiden tot vastzittende emoties als je niet genoeg tijd neemt om te ontspannen en je gevoelens te verwerken.

Negatieve denkpatronen: Als je vaak negatief denkt over jezelf of de wereld om je heen, kan dit leiden tot vastzittende emoties. Negatieve gedachten kunnen leiden tot gevoelens van angst, verdriet of boosheid..

Emoties worden 'vastgezet' in je lichaam wanneer je ze niet volledig kunt of wilt voelen of uiten. Dit kan gebeuren wanneer je een emotie als te overweldigend of bedreigend ervaart, of als je geleerd hebt dat het uiten van bepaalde emoties (zoals woede of verdriet) niet acceptabel of veilig is.

Wanneer je een emotie niet volledig voelt kan de energie van die emotie in het lichaam blijven hangen. Dit kan leiden tot spanning, ongemak, of zelfs pijn in verschillende delen van het lichaam, afhankelijk van waar je de emotie voelt.

Vastzittende emoties in je lijf: de kracht van ademhaling

Gevolgen van vastzittende emoties

Vastzittende emoties kunnen negatieve gevolgen hebben. Deze hoeven niet altijd naar de oppervlakte te komen. Je kunt jarenlang leven zonder iets te merken, totdat er iets gebeurt dat het trauma naar boven brengt. Je kunt de gevolgen onderverdelen in fysieke en mentale gevolgen.

Fysiek

  • Kortademigheid;
  • Hoofdpijn;
  • Zware vermoeidheid;
  • Spierzwakte;
  • Vaak ziek zijn of je zwak voelen.

Mentaal

  • Angsten;
  • Depressies;
  • Stemmingswisselingen;
  • Je minder voelen dan anderen;
  • Agressief gedrag;
  • Nachtmerries.

De impact van ademhaling

De ademhaling heeft een grote impact op vastzittende emoties in je lijf. Energie moet stromen, dat geldt ook voor de emoties waar we dagelijks mee te maken hebben. Kijk eens naar je eigen ademhaling als jij je gestrest of angstig voelt. Veel mensen ademen op emotionele momenten niet goed. Vaak halen ze te snel en oppervlakkig adem, er zijn ook mensen die hun ademhaling in houden op zo’n moment.

Snel ademen of je adem inhouden op een spannend of angstig moment is niet erg. De emoties die later terugkomen om het moment te verwerken kunnen er echter voor zorgen dat je weer slecht gaat ademhalen. Hierdoor kun je de emoties niet goed verwerken. Komt er een moeilijke emotie op, kijk dan eens goed naar je ademhaling. Hoe adem je nu? Maak je gebruik van de buikademhaling en gebruik je daarbij je neus? Of komt vooral je borst omhoog en adem je snel en oppervlakkig via de mond?

Door te ademen, kun jeletterlijk en figuurlijk loslaten. Als je inademt, neem je zuurstof in. En als je uitademt, laat je los wat je niet meer nodig hebt, zowel fysiek (zoals koolstofdioxide) als emotioneel.Langzaam en diep ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als het 'rust- en verteringsstelsel'. Dit helpt om ons lichaam te kalmeren en ontspannen, waardoor we beter in staat zijn om onze emoties te voelen en te verwerken.

Verbonden ademhaling

De verbonden ademhaling is een techniek die zeer krachtig werkt om emoties los te maken. Bij deze techniek wordt er zonder pauzes diep in- en uitgeademd. Hierdoor creëer je een constante aanvoer van zuurstof in het lichaam. Stroming van lucht zorgt voor stroming in het lichaam. Dit helpt bij het loslaten van stress in het lichaam, bovendien wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Hierdoor zal het lichaam verder ontspannen.

Kun je het zelf oplossen?

Iedereen kan last hebben van trauma’s, we maken allemaal dingen mee in het leven waar emoties bij komen kijken. Deze emoties worden niet allemaal evengoed verwerkt.Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken die kunnen helpen bij het loslaten van vastzittende emoties. Je zou zelf aan de gang kunnen gaan je ademhaling om bepaalde vastzittende emoties te verwerken.

Heb je echter veel last hebt van fysieke en mentale klachten door zwaar trauma? Dan kun je beter hulp zoeken bij het verwerken ervan. Het is bovendien voor iedereen aan te raden om een verbonden ademhaling goed aan te leren. Dit werkt het best onder begeleiding van een ervaren ademcoach.

Conclusie

Emoties kunnen vast gaan zitten in het lichaam doordat ze niet goed verwerkt worden. Hierdoor kun je lichamelijke en mentale klachten krijgen. De ademhaling kan helpen bij het loslaten van dit opgeslagen trauma. Een ademcoach kan je helpen bij het aanleren van de verbonden ademhaling.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen