Meer zelfkennis door je ademhaling: wat zegt jouw ademhaling?
Meer zelfkennis door je ademhaling: wat zegt jouw ademhaling?
3 min. leestijd

Meer zelfkennis door je ademhaling: wat zegt jouw ademhaling?

Spirituele en persoonlijke ontwikkeling zijn de afgelopen jaren belangrijke thema’s geworden. Dit is een zeer positieve vooruitgang, want het brengt je steeds dichter bij je ware zelf. Veel mensen willen zich ontwikkelen op deze gebieden, maar zijn zich vaak niet bewust van hun eigen ademhaling. Dat is jammer, want des te beter je jouw ademhaling kent, des te meer zelfkennis heb je! 

Hoe herken je jouw ademhaling? Wat zegt jouw ademhaling over jezelf en hoe verbeter jij jouw zelfkennis met jouw ademhaling? In dit blog lees je er alles over!

Herken jouw ademhaling

Je kunt jouw ademhaling op twee manieren herkennen:

  1. Je neemt bewust de tijd om op je ademhaling te letten;
  2. Je hebt last van bepaalde klachten, zoals een gespannen gevoel, benauwdheid, duizeligheid, hartkloppingen of vermoeide en verkrampte spieren. 

Als je last hebt van bovenstaande klachten, dan kan het zijn dat je niet goed ademhaalt. Het is dan van belang om goed op jouw eigen ademhaling te letten. Ga op een rustige plek zitten of liggen en let op hoe je ademt. Adem je door je mond of adem je door je neus? Adem je via jouw buik of gaat vooral jouw borst op en neer als je ademt? Adem je snel of langzaam? Houd je misschien zelfs je adem voor een moment vast? 

Jouw ademhaling is een belangrijke indicatie van jouw algemeen welzijn. Een goede ademhaling verloopt via de buik, de ademhaling gaat rustig en in rust adem je in en uit via de neus.

Wat doet jouw specifieke ademhaling?

Verloopt jouw ademhaling via de buik, doe je dit op een rustige manier en adem je in en uit via de neus? Dan adem je op de juiste manier. Het resultaat is dat je waarschijnlijk weinig klachten hebt op fysiek gebied. Heb je toch regelmatig last van stress? Dan kan het zijn dat de ademhaling op onbewuste momenten niet goed verloopt. Het is dan zaak om regelmatig bewust te gaan ademen. Misschien kun je er een routine van maken om eens in de zoveel tijd even op de ademhaling te letten, bijvoorbeeld één keer in het uur. 

Adem je vooral door de mond, dan kun je last krijgen van jouw luchtwegen. Misschien heb je vaak last van een droge keel, ben je regelmatig verkouden of heb je last van astmatische klachten. Deze klachten kunnen allemaal te maken hebben met een verkeerde ademhaling. In rust moet je ademen via de neus, in en uit. Alleen bij zware activiteit mag de mond gebruikt worden om te ademen. 

Een goede ademhaling

Een goede ademhaling verloopt via de buik. Je kunt dit controleren door je hand op de buik te leggen. Gaat je hand op en neer door het in- en uitademen? Dan adem je goed, deze ademhaling zal rustig verlopen. Gaat vooral je borst op en neer tijdens het ademen, dan kun je daar klachten van krijgen. Je kunt last krijgen van duizelingen, benauwdheid en hartkloppingen, omdat je te oppervlakkig ademt. Deze ademhaling verloopt ook meestal sneller dan de buikademhaling

Naast de fysieke klachten zorgt een slechte ademhaling ook voor stressklachten. Er wordt meer spanning in het lichaam opgebouwd door niet goed te ademen. Met een goede ademhaling kun je deze opgebouwde spanning echter weer reguleren. Je hebt het stressniveau in jouw lichaam dus zelf in de hand.

Verbeter je zelfkennis met jouw ademhaling

Jouw ademhaling zegt veel over jezelf. Onze ademhaling verloopt vaak onbewust, hoe bewust we ook denken te zijn. Door op te letten hoe we ademen kunnen we veel leren over onszelf. Denk jij dat je altijd bewust en ontspannen bent, in welke situatie dan ook? Ga dan eens bewust op jouw ademhaling letten. Adem je altijd via de neus en buik? Houd je nooit je adem vast of in?

Stress sluipt vaak ongemerkt ons leven in. Op den duur kan dit voor problemen gaan zorgen. Als je bewust wilt leven, voeg dan ademhalingsoefeningen toe aan jouw dagelijkse routine en let regelmatig bewust op je ademhaling. Je zult nog een hoop van jezelf leren!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen