Fysieke gezondheid en de relatie met je ademhaling
Fysieke gezondheid en de relatie met je ademhaling
4 min. leestijd

Fysieke gezondheid en de relatie met je ademhaling

Om een goede fysieke gezondheid te garanderen gaan we bewust met ons lichaam om. We zorgen voor voldoende beweging en gezonde voeding. Tegenwoordig wordt daar ook activiteiten als mindfulness en yoga aan toegevoegd om de hoge mate van stress tegen te gaan die het leven soms met zich meebrengt.

Maar heb jij weleens gedacht aan jouw ademhaling? Adem je wel op de juiste manier? Er is namelijk een duidelijke relatie tussen je fysieke gezondheid en ademhaling.

De basisprincipes van ademhalen

Ademhalen is een proces dat automatisch gaat zonder dat we er over na hoeven te denken. De inademing werkt door het middenrif. Dit is een grote spier die ervoor zorgt dat lucht de longen in gezogen wordt. Hierna ontspannen de ademhalingsspieren om lucht weer uit te ademen. Ondanks dat het een onbewust proces is dat vanuit de hersenen wordt gestuurd, kun je goed maar ook op een slechte manier ademen.

Goed ademen

Je ademt goed wanneer je via de buik ademt, dit wordt dan ook de buikademhaling genoemd. Je kunt dit bij jezelf waarnemen door je hand op je buik te leggen. Komt je buik naar voren tijdens het inademen en trekt de buik weer in bij het uitademen? Dan adem je op een goede manier. De buikademhaling verloopt diep en rustig.

Slecht ademen

Veel mensen ademen echter op een slechte manier, dit wordt ook wel de borstademhaling genoemd. Je haalt dan op een oppervlakkige manier adem. De lucht wordt dan niet diep in de longen gezogen, hierdoor ga je sneller ademen om de juiste hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen. Haal je te oppervlakkig en snel, dan kun je zelfs gaan hyperventileren.

Ademhaling en hartritme

Er is een direct verband tussen de snelheid waarmee je ademt en je hartslag. Als je inademt, neemt je hartslag toe en als je uitademt, vertraagt je hartslag. Dit komt door de interactie tussen druksensoren en de hersenstam, waar hart- en ademhalingsritme worden geregeld.

Werkt deze interactie goed, dan heb je een gezond hart. Zou je snel en oppervlakkig ademen, dan heeft dit dus als gevolg dat je hartslag onnatuurlijk verhoogt. Adem je dieper en kalmer, dan klopt je hart op een rustige manier.

Fysieke gezondheid en de relatie met je ademhaling

Ademhaling en de spijsvertering

De ademhaling en spijsvertering zijn twee afzonderlijke processen die met elkaar verbonden zijn. Goed ademhalen helpt om het spijsverteringsstelsel te ontspannen, voldoende zuurstof wordt naar het stelsel vervoerd zodat het goed kan functioneren.

Een oppervlakkige ademhaling daarentegen kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, omdat een gebrek aan zuurstof in de onderbuik een efficiënte voedselverwerking niet mogelijk maakt. Hierdoor neemt je lichaam belangrijke voedingsstoffen niet goed op. Het beoefenen van een goede ademhaling tijdens de maaltijden kan ook helpen de gezondheid van ons spijsverteringskanaal te verbeteren.

Ademhaling en stress in je lijf

De ademhaling en stress in je lijf zijn ook direct met elkaar verbonden. Deze twee op het oog afzonderlijke facetten kunnen elkaar namelijk positief of negatief beïnvloeden.

Mensen die een hoge mate van stress ervaren ademen vaak op een slechte manier (oppervlakkig en snel). Het gevolg van deze manier van ademen is dat de hartslag verhoogd, dit zorgt ervoor dat stress nog meer toeneemt in het lichaam. Zou je op zo’n moment goed op je ademhaling letten, dus rustiger en dieper ademhalen vanuit de buik, dan zou de stress onmiddellijk afnemen.

Je kunt het ontwikkelen van stress in het lijf ook beïnvloeden door bewust op je ademhaling te letten. Ervaar je een moment dat je normaal gesproken veel stress zou geven? Let dan er dan bewust op dat je goed ademhaalt. De stress zal dan veel minder weerslag hebben op je.

Waarom een goede ademhaling je fysieke gezondheid bevordert

We doen er veel aan om fysiek gezond te zijn, zoals sporten en gezond eten. Ons lichaam bestaat echter uit cellen die allemaal zuurstof nodig hebben om te overleven. De spieren, het hart, de longen en de spijsvertering werken alleen optimaal als er voldoende zuurstof heen gestuurd wordt en als afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden.

Een juiste manier van ademen is daarom heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat de hersenen, de spieren en de spijsvertering voldoende zuurstof krijgen. Het hartritme zal er kalm en gelijkmatig door zijn, het verlaagt de bloeddruk en de mate van stress opbouw in het lichaam. Ook zul je beter slapen door het aanleren van een goede ademhaling. Al deze aspecten dragen bij aan een goede fysieke gezondheid.

Conclusie

Fysieke gezondheid en de relatie met je ademhaling. De manier waarop je ademt is heel belangrijk voor je gezondheid. In dit blog heb je er alles over kunnen lezen. Wil je ervoor zorgen dat je gezond bent en blijft? Zorg er dan voor dat je voldoende beweegt, gezond eet, aan mindfulness doet én goed ademt!

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen