Het belang van ademhaling op je persoonlijke ontwikkeling
Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het belang van ademhaling
4 min. leestijd

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het belang van ademhaling

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk, omdat het je helpt te groeien en jezelf te verbeteren. Door continu te leren verruim jij je perspectief, bovendien maakt het je mentaal sterker. Het vergroot je zelfvertrouwen, maakt je weerbaar en je hebt een gevoel van richting. Op professioneel gebied verbetert het je focus en effectiviteit. Dit zorgt ervoor dat je succesvoller wordt in het behalen van je doelen.

Persoonlijke ontwikkeling heeft echter niet alleen te maken met werk en ambities. Het vergroot ook je zelfbewustzijn, respect voor jezelf en de wereld om je heen en daarmee de kwaliteit van jouw gehele leven. Het ontwikkelen van je ademhaling en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand. Sterker nog: zonder te werken aan de ademhaling kan jouw persoonlijke ontwikkeling stagneren.

Wat wordt gezien als persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een benaming voor het proces waarmee je jezelf wilt verbeteren. Door te werken aan bepaalde gewoonten of bepaald gedrag wat je niet meer dient groei je als mens. Je kunt het zien als het streven naar de verbetering van de kwaliteit van het leven. Door talenten te benutten, zelfbewustzijn te vergroten en vaardigheden aan te leren je jouw volledige potentieel leven.

Persoonlijke ontwikkeling kan betrekking hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals carrière, gezondheid, relaties, opleiding en hobby's. Enkele voorbeelden van werken aan persoonlijke ontwikkeling zijn communicatie, leiderschap, probleemoplossing, creativiteit en zelfvertrouwen. Je kunt jezelf verbeteren door angsten onder ogen te zien, te lezen, iets nieuws te leren, open te staan voor feedback, doelen te stellen en inspiratie te zoeken bij spirituele of maatschappelijke leraren.

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat je je hele leven doet. Het vraagt om zelfreflectie, inzet en doorzettingsvermogen.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en het belang van ademhaling

Het belang van de ademhaling bij persoonlijke ontwikkeling

Als mensen aan persoonlijke ontwikkeling doen zie je dat dit in de kern op dezelfde dingen neerkomt. Misschien herken je het, maar je hebt een ongelimiteerde drang om te lezen (boeken) of luisteren (podcasts) over hoe je jouw leven verbetert op allerlei verschillende vlakken. Je werkt aan gewoonten die je het beste leven geven wat je wilt leven. Je zorgt dat je kennis opdoet en dat je werkt aan bepaalde trauma's of gedragingen uit je verleden om te zorgen dat je jezelf heelt. In al deze dingen speelt jouw ademhaling een belangrijke rol. Je ademhaling brengt je namelijk in verbinding met jezelf. Dat is de kern van persoonlijke ontwikkeling.

Je ademhaling vertelt veel over hoe je in dit moment bent

Leven in het nu; je hebt er vast wel eens van gehoord, het is een belangrijk thema in zelfontwikkeling. In het moment leven is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat je niet in het verleden blijft hangen. In het nu is namelijk alles oké, er is geen stress en spanning en als er wel iets ernstigs aan de hand is, dan deal je ermee, zonder na te denken. Lijden ontstaat in ons hoofd, je denken te veel aan de toekomst en aan het verleden, waardoor jij je zorgen gaan maken. Bovendien houden valse overtuigingen uit het verleden jouw ontwikkeling tegen.

Leef jij in het moment, dan zul je zien dat jouw ademhaling heel kalm en diep is. Ben je alleen maar aan het nadenken en piekeren, dan is de kans groot dat jouw ademhaling snel en oppervlakkig is. Let maar eens op: wanneer je merkt dat je in je hoofd zit en je piekert over een situatie in de toekomst of uit het verleden dan helpt je ademhaling je om terug te keren in het nu.

De ademhaling leert je omgaan met stress

Altijd in het moment leven is heel lastig, het is dan ook logisch dat de meesten van ons regelmatig stress ervaren. Ambitieuze doelen bepalen en bereiken is voor velen een onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat echter zelden zonder een vorm van spanning. In dit soort momenten zou je ontspanningsoefeningen kunnen doen, je kunt gaan mediteren of je kunt bewust gaan ademhalen. 

Op momenten van stress gaan veel mensen slecht ademhalen. Door bewust te gaan ademen kun je jouw stressniveau verlagen. Bovendien zorgt de ademhalingsoefening er onmiddellijk voor dat je weer in het moment leeft. Het vermogen om met stress of angst om te gaan is ook heel bepalend voor je persoonlijke groei. Hoe beter je dit kunt, hoe groter de stappen zijn die je kunt zitten.Bewuste ademhalingstechnieken, zoals de diepe buikademhaling of de 4-7-8 methode helpen om het parasympathisch zenuwstelsel te activeren.

Controle over je ademhaling is controle over jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen groeien als mens door meer te leren, het is ook jezelf leren kennen. Een belangrijk onderdeel hierin is controle hebben over je eigen lichaam. Je kunt je ontwikkelen zoveel als je wilt, maar hoe ver ben je als stress zoveel vat op je heeft dat je geen controle meer hebt op je eigen ademhaling?

Goed leren ademhalen zorgt ervoor dat jij jezelf kunt bijsturen in momenten van stress, spanning en bij andere triggers.

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Denk dan aan het belang van de ademhaling!

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen