Traumaverwerking en ademhaling: wat is het verband?
Traumaverwerking en ademhaling
3 min. leestijd

Traumaverwerking en ademhaling

Onverwerkte ervaringen, emoties en trauma uit je verleden kunnen zich in je lichaam vastzetten als je ze niet doorvoelt, verwerkt en loslaat. Dit zorgt ervoor dat spanningen vast gaan zitten in je lichaam en je ademhaling hoog gaat zitten in plaats van in je buik.

Als je iets meemaakt dat ingrijpend is en je kunt het niet op een goede manier verwerken, dan kan het zijn dat je lichaam door de langdurige spanning niet meer zo flexibel is om weer tot ontspanning te komen door de ademhaling. Dit kan leiden tot angsten, paniekaanvallen en chronische hyperventilatie.

Hoe wordt trauma opgeslagen in je lichaam?

Trauma’s zorgen voor een schrikreflex, waardoor je in een hyperventilatie schiet (respiratoire overdrive); je ademhaling raakt ontregeld. Jouw ademhaling staat in verbinding met bepaalde delen van het brein die reacties van het ruggenmerg activeren. Deze reacties, die gaan over de besluitvorming, zijn geassocieerd met het geheugen. Het geheugen van vergelijkbare ademhaling reacties veroorzaakt angst en dit veroorzaakt weer een versnelde ademhaling.

Heb je het idee dat je niet helemaal lekker en versneld ademhaalt? Dat kan komen door een trauma. Deze versnelde ademhaling kan vervolgens overgaan in chronische hyperventilatie. Om de hyperventilatie te verhelpen is het belangrijk om het trauma te identificeren. Waar probeert de bijbehorende angstreactie je voor te beschermen? Zodra je je hier bewust van bent, wordt het makkelijker om een paniekreactie eerder los te laten.

Ademen brengt je in contact met je gevoel

80% van onze energie wordt gehaald uit onze ademhaling en het grootste gedeelte van afvalstoffen verlaat ons lichaam door uit te ademen. Maar wist je dat de meeste mensen door trauma’s, opgeslagen spanning en emoties, maar 30% van hun ademcapaciteit gebruiken? Daarom is het zo belangrijk om op een goede manier te leren ademhalen.

Maar hoe weet je nou of je verkeerd ademt? In de meeste gevallen voel je dat zelf wel. Je ademt te hoog, te snel of te kort. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld zweten, wazig zien, een versnelde hartslag, oorsuizen, tintelingen in het gezicht of op de armen of een misselijk gevoel.

Een verkeerde ademhaling is bijna altijd de oorzaak van spanning in het lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door onverwerkte emoties of trauma’s, maar ook door alledaagse gebeurtenissen. Mentale spanningen slaan zich op in het lichaam. Een emotie is een vibratie, het is een sensatie of trilling in je lichaam. Heb je een negatieve associatie met een emotie, dan stop je dit weg. De emotie wordt niet geuit en vervolgens zet je lichaam de emotie vast. Je kunt dit oplossen door middel van ademhaling.

Let wel: het kan zijn dat ademhalingsoefeningen in eerste instantie weerstand oproepen. Zeker wanneer dit je in contact brengt met heftige emoties en gevoelens. Wees lief voor jezelf. Het mag in stappen.

Trauma’s verwerken door ademtherapie

Ademtherapie staat bekend als de verbonden ademhaling zoals je ziet bij baby’s; ademhalen zonder pauze. Het resultaat hiervan is dat de kundalini-energie op gang komt en dat blokkades in het lichaam bevrijd worden. Je kunt dan denken aan blokkades als pijn, spanning, onverwerkte emoties en trauma.

Ademtherapie (ook wel rebirthing genoemd) heeft als doel om mensen te helen, zodat ze een gezond en gelukkig leven kunnen leiden. Dit kan alleen als je je trauma’s verwerkt. Trauma’s hebben ervoor gezorgd dat je de connectie met jezelf bent kwijtgeraakt, niet alleen psychisch, maar ook fysiek. We leven met zelfverdedigings- en overcompensatiemechanismen om te overleven. Dit hebben we geleerd als kind, maar nu we volwassen zijn hebben we er alleen maar last van. Door ademtherapie toe te passen wordt er ruimte in het lichaam gecreëerd om negatieve gedachten en emoties los te laten.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen