Tintelingen in je lijf bij ademhalingsoefeningen | Herleva
Voel je tintelingen in je lijf bij ademhalingsoefeningen?
4 min. leestijd

Voel je tintelingen in je lijf bij ademhalingsoefeningen?

Heb jij last van tintelingen tijdens ademhalingsoefeningen? Als je bewust sneller ademt, bijvoorbeeld tijdens het doen van ademhalingsoefeningen, dan ben je technisch gezien aan het hyperventileren. In de medische wereld wordt hyperventileren ‘disproportioneel ademen’ genoemd. In het verleden werd hyperventileren als iets negatiefs gezien, maar in principe is er helemaal niets mis met actief (hyper) ademen. 

Sterker nog; het kan juist heel erg goed voor je zijn. Je bereikt meer ontspanning met ademhalingsoefeningen en na de oefening ga je juist rustiger ademen. Tijdens het doen van ademhalingsoefeningen kun je last krijgen van tintelingen in je lichaam. In dit blog ga ik dieper in op de oorzaak hiervan, hoe de tintelingen ontstaan of het wel of niet gevaarlijk is.

Tintelingen bij ademhalingsoefeningen

Tintelingen kunnen op verschillende manieren ontstaan door ademhalingsoefeningen. Ze kunnen van tijdelijke aard zijn, maar ze kunnen ook langer aanhouden. Je kunt tintelingen ervaren in je gezicht, handen of voeten of in je hele lichaam. Tintelingen worden vaak omschreven als een dof of slapend gevoel, als prikkelingen of als een branderig gevoel. 

Als je last hebt van tintelingen in je handen, dan is het vaak lastig om iets vast te pakken. Ze voelen gevoelloos en verdoofd aan. Heb je last van tintelingen op je hoofd, dan geeft dit vaak een wat raar gevoel. Als je actief ademhaalt tijdens ademhalingsoefeningen en je doet dit op een gecontroleerde manier (dus vanuit de buik) dan hoef je niet in paniek te raken als je last krijgt van tintelingen. 

Tintelingen tijdens ademhalingsoefeningen zijn niet gevaarlijk, maar je moet het niet forceren. De sensaties die je in je lichaam voelt zijn het resultaat van een verstoorde zuurstof/koolzuurgas balans. Als je vaker dit soort ademhalingsoefeningen doet, dan went je lichaam aan het gevoel en zal het niet langer vreemd voelen. Je lichaam herstelt automatisch en daar leer je na verloop van tijd op te vertrouwen. Zorg ervoor dat je na het doen van ademhalingsoefeningen altijd even de tijd neemt om terug te keren in je lichaam.

Hoe ontstaan tintelingen in je lichaam?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor tintelingen in je lichaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door het doen van ademhalingsoefeningen meer contact maakt met je lichaam, waardoor je meer aardt. Dit kan tintelingen veroorzaken, bijvoorbeeld in je voeten die contact maken met de aarde. Echter, in de meeste gevallen ontstaan tintelingen als gevolg van een andere ademhaling (bewust of onbewust). 

Tijdens ademhalingsoefeningen adem je bewustanders’; je gaat sneller en actiever ademhalen, waardoor je als het ware hyperventilatie opwekt. Als je op een natuurlijke en rustige manier ademhaalt, dan adem je zuurstof in en koolzuurgas uit. Wanneer je actiever, dus sneller, gaat ademen dan normaal, dan adem je meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit. Extra zuurstof inademen kan geen kwaad, maar als je te veel koolzuurgas uitademt dan heeft dit wel gevolgen voor je lichaam. 

Als je te veel koolzuurgas uitademt dalen de koolzuurgaswaarden in je bloed en ontstaat er een koolzuurgas tekort. De PH waarde van het bloed zal hierdoor stijgen. CO2 is één van de belangrijkste stimuli van onze ademhaling en is een natuurlijke spierontspanner. Een tekort aan CO2 zorgt voor het vernauwen van de aders en het samentrekken van de spieren. Het gevolg hiervan is dat er minder zuurstof naar de hersenen en organen gaat. Hierdoor kunnen onder andere tintelingen ontstaan in je lichaam.

Tintelingen in je lichaam bij hyperventilatie

Bij een bewuste, actieve ademhaling hoef je je dus geen zorgen te maken over tintelingen in je lichaam. Het wordt anders als het onbewust gebeurt, dus bij (chronische) hyperventilatie. Bij hyperventilatie heb je voornamelijk last van tintelingen rondom je mond, lippen, in je voeten of in je vingers. Het is een gevolg van een te diepe ademhaling als gevolg van angst of stress. 

Als de link niet gelegd wordt tussen de klachten en de hyperventilatie, dan kunnen de symptomen van hyperventilatie erg beangstigend zijn. Gelukkig is hyperventilatie niet gevaarlijk, maar als je regelmatig last hebt van hyperventilatie is het wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Conclusie

Tijdens het doen van ademhalingsoefeningen kun je last krijgen van tintelingen in je lichaam. Dit is niet gevaarlijk, maar kan in het begin naar aanvoelen. Het is het resultaat van een verstoorde zuurstof/koolzuurgas balans in je bloed. Wanneer je actief gaat ademen (dus sneller dan normaal) dan adem je meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit. Het tekort aan koolzuurgas veroorzaakt de tintelingen in je lichaam.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen