zuurstof tekort of koolstofdioxide
Zuurstof te kort of koolstofdioxide
3 min. leestijd

Zuurstof te kort of koolstofdioxide


Als mensen horen dat ik ademcoach ben, vertellen ze vaak dat ze zo 'hoog en snel ' ademen en dat dat niet goed is. Hangt ervan af wat je aan het doen bent :-)

Wanneer jij rent om de trein te halen, adem je hoog omdat je daardoor snel meer lucht binnenkrijgt. Goed idee lijkt mij.

Maar als je op de bank zit te niksen en je ademt hoog en snel, dan is er inderdaad ruimte voor verbetering. Absoluut waar.

Wat goed is om te weten voordat je iets wil veranderen aan je ademhaling is:
wat doet je ademhaling en wat is dan 'goed' ademen?

Onze ademhaling zorgt voor de energie in onze cellen en lichaam.
Zuurstof adem je in en gaat naar de cellen, waar het omgezet wordt in energie.
Het duurt maar 7 seconden voordat de zuurstof bij je hersenen of grote teen is.
Daardoor werkt je brein, je hart, je lever en je spieren oftewel; je lichaam heeft energie.

Wist jij... dat zuurstof belangrijk is, maar CO2 nog veel belangrijker?

Zuurstof bindt aan onze rode bloedcellen (hemoglobine) en om de zuurstof los te laten komen van de rode bloedcel zodat het bij onze cellen kan komen, is CO2 nodig.

Wanneer je weinig CO2 in je bloed hebt, dan komt er dus ook minder zuurstof aan in je cellen. Er is altijd genoeg om alle functies in je lichaam door te laten gaan, maar feit is dat je lichaam het zwaar heeft als jij weinig CO2 in je bloed en longen hebt.
Je hebt CO2 nodig om O2 van je rode bloedcel los te maken zodat het door de vaatwant naar je cel kan gaan.

Te weinig CO2 heeft effect op ons gladde spierweefsel, dat zit o.a. in de luchtwegen, darmen en bloedvaten. Gladspierweefsel gaat samentrekken, verkrampen als CO2 te laag is.
Rondom de longblaasjes zit ook van dat gladde spierweefsel. En als dat verkrampt, ben je meer benauwd. Mensen met astma klachten ademen ademen vaak snel en veel (helaas) en zijn daardoor nog benauwder omdat het gladde spierweefsel verkrampt.
Rustiger ademen, dus minder ademen, helpt hen enorm.
Minder ademen voor meer lucht.
Klinkt heel tegenstrijdig natuurlijk, maar als je er meer van weet en begrijpt dan ga je echt leren om minder te ademen en stop je met zuchten en snel hoog ademen of steeds door je mond te ademen.
Je verhoogt dan het CO2 gehalte in het het bloed en zo kan er meer zuurstof van de rode bloedcel naar de cellen gaan en kan de vaatwand ontspannen en kan er letterlijk meer zuurstof naar je cel gaan en energie geven en dat die cel doet wat hij of zij behoort te doen.

Ze zeggen ook wel: CO2 is een WARE ONTSPANNER.

CO2 zorgt er ook voor dat de zuurgraad in het bloed stabiel blijft.
Je hebt vast wel eens gehoord dat je PH waarde tussen de 7.35 en 7.45 moet zijn.
Is de waarde veel te laag of te hoog, dan ga je dood...
Dus je lichaam doet zijn best het stabiel te houden.

CO2 is zuur en als je er minder van hebt, dan wordt je bloed meer basisch. Dus het lichaam doet zijn best om te corrigeren en kan bijvoorbeeld meer melkzuur aanmaken, dat kan heel vermoeid aanvoelen… of je bent benauwder, of je hebt last van je darmen, verstopping of spanning in je buik.

Het lichaam haalt allemaal trucjes uit om te corrigeren en geeft een biochemische verstoring met als gevolg dat je vitamines en mineralen tekort krijgt waardoor je ook weer klachten hebt. Het trekt je reserves leeg van magnesium, calcium, kalium en dat heeft en effect op je.

Zelf ademde ik als kind veel door mijn mond in plaats van mijn neus en had een chronisch tekort aan CO2 wet ik achteraf en vermoeidheid is waar ik jaren en jaren last van gehad heb.
Door mijn neus ademen had veel gedoe gescheeld...

Goed ademen komt er dus op neer dat de inspanning die jij levert in balans is met de liters lucht die je inademt. Gemiddeld ademen mensen 5 liter per minuut maar wanneer jij 7 of 8 liter lucht in ademt en je zit stil, weet je dat het foute boel is.
Goede nieuws is dat jij zelf er iets aan kan doen.
Adem rustig en kalm in rust, je ademhaling moet afgestemd zijn op de fysieke activiteit die jij doet.
Stans van der Poel mijn ademjuf jaren geleden zegt altijd:
" Adem naar de arbeid die je levert"
Geweldig zin die ik ook altijd doorgeef aan de ademcoach cursisten.

Mijn passie is al 20 jaar de ademhaling. Er blijft maar informatie over komen en er is zoveel over te vertellen, ik vind het geweldig.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt gehad en wens je nog een hele fijne dag!

Warme groet,
Heleen

PS. Ik start in het najaar weer met een nieuwe ronde van de Ademcoachopleiding. Er is nog plek in de maandag opleiding en ik geef 2 keer een 5 daagse. Dat is altijd handig voor mensen die ver weg wonen, dit keer doet iemand uit Zwitserland mee :-)
Hier vind je de data en meer informatie.
Ik werk met kleine groepen ( max 16) heb je interesse of vragen? Mail mij gerust.






Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen