Een hoge ademhaling: wat is het en wat kun je eraan doen?
Wat is een hoge ademhaling en wat kun je eraan doen?
4 min. leestijd

Wat is een hoge ademhaling en wat kun je eraan doen?

Je ademhaling wordt gereguleerd door je autonome zenuwstelsel. Dit houdt in dat ademen geheel automatisch gaat, je hoeft er geen bewuste moeite voor te doen. Alles wat je doet in het dagelijkse leven heeft invloed op de manier waarop je ademhaalt. Afhankelijk van wat je doet kan dit zorgen voor een kalme en lage ademhaling, maar ook voor een gejaagde en hoge ademhaling.

Een hoge ademhaling kan allerlei klachten veroorzaken, waardoor je last krijgt van fysieke ongemakken en minder goed in je vel zit. Hoe herken je een hoge ademhaling? Wat zijn de klachten die kunnen ontstaan bij een hoge ademhaling? En wat kun je eraan doen om te zakken naar een lage ademhaling? In dit blog vertel ik je er meer over.

Hoe herken je een hoge ademhaling?

Hoe je ademhaalt, is van grote invloed op jouw leven. Als je langzaam en rustig ademhaalt, dan is de kans groot dat je je ook rustig voelt. Heb je een gejaagde en snelle ademhaling, dan kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van stress. Je kunt een hoge ademhaling makkelijk herkennen:

Wat zijn de oorzaken van een hoge ademhaling?

Heb je weleens dat je je onrustig en benauwd voelt en niet meer helder kunt nadenken? Die onrust gaat in je ademhaling zitten waardoor je moeilijker kunt ademhalen. De drukte die je voelt in je hoofd zorgt voor een hoge ademhaling. Wanneer je veel in je hoofd zit, blijft de aandacht hoog in je lichaam zitten (hoofd, nek, schouders en borstkas). Je voelt hierdoor meer spanning in je bovenlichaam, in je schouders bijvoorbeeld, en je krijgt een hoge ademhaling.

Daarnaast hebben emoties veel invloed op hoe we ademhalen. Als je angstig of verdrietig bent, dan merk je dat je ademhaling verandert en dat je hoger gaat ademen. Hierdoor ervaart je lichaam veel stress en gaat het stresshormonen aanmaken. Stress zorgt er dan ook nog eens voor dat de emoties nóg heftiger worden. Zo versterken emoties en stress elkaar.

Je hebt een hoge ademhaling: wat voor klachten kun je dan krijgen?

Wat voor klachten kunnen ontstaan door een hoge ademhaling?

Een hoge ademhaling komt vaak vanuit je borst in plaats vanuit je buik. Het zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Als je gedurende een lange tijd vanuit je borst ademhaalt, dan kan dit verschillende klachten veroorzaken, zoals:

Hoge bloeddruk

Als je constant te hoog ademt, dan gaat je bloeddruk omhoog. Het is één van de belangrijkste symptomen van stress. Je zenuwstelsel denkt door de hoge ademhaling dat je je in een stressvolle situatie bevindt. Je bloeddruk stijgt vervolgens om meer zuurstof naar je spieren te kunnen sturen. Een constante te hoge bloeddruk kan hart-, en vaatklachten veroorzaken.

Gebrek aan energie

Als je te hoog en te snel ademt, dan wordt de balans tussen zuurstof en CO2 verstoort. De volledige capaciteit van je longen wordt niet benut, waardoor je longen te weinig tijd krijgen om zuurstof op te nemen en CO2 af te scheiden. Omdat er minder zuurstof beschikbaar is, maakt je lichaam minder energie aan. Het gevolg hiervan is dat je je futloos en moe voelt.

Benauwdheid

Bij een hoge ademhaling hebben jouw longen te weinig tijd om voldoende zuurstof op te nemen. Er ontstaat dan een chronisch tekort aan zuurstof, waardoor je een gevoel van benauwdheid krijgt. Een logische reactie van het lichaam is om nog sneller te gaan ademen om meer zuurstof op te kunnen nemen. Je blijft dus vastzitten in een vicieuze cirkel.


Van een hoge ademhaling naar een lage ademhaling

Om weer rustig te kunnen ademhalen zul je eerst bewust moeten worden van je ademhaling. Als je niet bewust bent van je ademhaling, kun je het ook niet veranderen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door een paar keer per dag op je ademhaling te letten. Neem een paar minuten de tijd om bewust te letten op hoe je ademhaalt. Je zult merken dat wanneer je dit doet, dat je ademhaling al rustiger wordt.

Wil je je ademhaling veranderen, dan moet je hier dus aandacht aan besteden. Daarna kun je je ademhaling gaan sturen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je uitademing bewust iets langer te maken. Vind je dit lastig, dan kun je je ademhaling tellen. Adem vier tellen in, hou je adem 1 seconde vast en adem in zes tellen uit. Het is hierbij belangrijk dat je door je neus ademt en dat je het een aantal minuten volhoudt. Door je uitademing te verlengen zul je al snel merken hoe rustgevend en kalmerend dit is. Hiermee creëer je een goede ademhaling.

Gelerateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Wat moet je doen tegen een hoge ademhaling?

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen