De ademhaling als de poort naar binnen | Herleva
De ademhaling als de poort naar binnen
3 min. leestijd

De ademhaling als de poort naar binnen

Misschien herken je het wel: Je voelt je gestrest, gehaast en geleefd. Het zou zelfs kunnen dat je het gevoel hebt dat je het contact met jezelf kwijt bent. Je leeft op de automatische piloot, compleet afgesloten van je gevoel. Hoe kun je jezelf weer vinden? Hoe kun je weer voelen dat je leeft? Hoe vind je de weg naar binnen, terug naar wie je echt bent? Simpelweg door goed te leren ademen. De ademhaling is namelijk de poort naar binnen.

Wat is de poort naar binnen?

De poort naar binnen staat symbool voor een doorgang die veel mensen hebben afgesloten in de huidige maatschappij. Om ons leven vol hoge verwachtingen en stress vol te houden hebben veel mensen hun gevoel en hart afgesloten. We hebben, of nemen, geen tijd meer voor onze gevoelens en het verwerken van de dingen die we meemaken. Hierdoor blijft de poort naar binnen afgesloten, je raakt uit verbinding met jezelf.

Wat overblijft is een harnas wat gaat knellen en problemen gaat geven. Je kunt klachten krijgen zoals angsten, hyperventilatie, stress of zelfs een burn-out. Er zit echter een poort naar binnen in iedereen. Wanneer je deze opent, vind je weer verbinding met jezelf, met je innerlijke wereld en je gevoel.

Het verband tussen ademhaling en bewustzijn

Mensen vereenzelvigen zich vaak met hun gedachten. Ik denk dus ik ben. Dit klopt echter niet, je bent namelijk niet jouw gedachten. Je gedachten zijn slechts overtuigingen dien in jouw leven. Vaak is ons hele leven gebaseerd op overtuigingen die we onderweg in ons leven hebben opgedaan. Gelukkig kun je weer jezelf worden als je jouw gedachten leert loslaten.

De poort naar dit bewustzijn is de ademhaling. Je kunt namelijk niet tegelijk denken en op je ademhaling letten. Probeer het maar eens: Ga op een rustige plek zitten en let goed op je ademhaling. Adem bewust en rustig in via je neus. Let op dat je ademt vanuit de buik, de buik zet dan uit wanneer je inademt. Adem weer rustig uit via de neus, de buik zakt weer in. Hou dit vol voor een bepaalde periode. Het gevolg is dat je compleet in je bewustzijn terecht komt.

Er zijn geen gedachten wanneer je op jouw ademhaling let. Je ontdekt dat jouw bewustzijn alles is wie je bent, weg is het ego met de veronderstellingen, oordelen en verwachtingen. Zo werkt de ademhaling als poort naar binnen.

Uit verbinding met jezelf: leer je ademhaling kennen

Als een goede ademhaling de poort naar binnen is zou je kunnen zeggen dat een verkeerde ademhaling je verder van jezelf verwijderd. Je kunt een slechte ademhaling leren herkennen door je ademhaling in de gaten te houden. Misschien adem je te snel of te kort? Adem je via je borst, houd je jouw adem in of adem je onregelmatig? Allemaal signalen dat er winst te behalen is met je ademhaling.

De volgende symptomen staan verder bekend als mogelijke signalen van een slechte ademhaling:

 • Hoofdpijn
 • Tintelingen
 • Krampen
 • Duizeligheid
 • Angsten
 • Buikpijn
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Onderbroken slapen
 • Nachtmerries en enge dromen
 • Transpireren
 • Kortademigheid
 • Slechte eetlust
 • Concentratie- en geheugenstoornissen

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze klachten? Dan is het zaak om goed op je ademhaling te gaan letten. Je kunt dit doen door bewust te gaan zitten of liggen om na te gaan hoe je ademt. Als je dit in het begin op vaste tijden doet, dan zul je zien dat je na enige tijd een slechte ademhaling ook gaat opmerken op momenten dat je er niet bewust mee bezig bent.

Goede ademhaling: herstel de verbinding met jezelf

Wil je de verbinding met jezelf herstellen? Wil je weer meer contact vinden met jouw eigen gevoelens? Zorg er dan voor dat je op een goede manier ademt. Dit kun je doen door zelf ademhalingsoefeningen te gaan doen, maar je kunt ook een training volgen bij een ademcoach. Je kalmeert hiermee je parasympatische zenuwstelsel en je leert jezelf beter kennen middels je ademhaling.

Wat dacht je bijvoorbeeld van onze basiscursus Holistic Breathing. Een zeer geschikte cursus voor mensen die rust willen vinden en zichzelf weer willen worden. De poort naar een gelukkig, liefdevoller en gezonder leven. Je zou ook zelf een ademcoach kunnen worden. Bij Herleva kun je namelijk via een 8-daagse opleiding alles leren op gebied van de ademhaling. Zo kun jij ook anderen helpen om goed te leren ademen.

Conclusie

De ademhaling is de poort naar binnen. Als je goed en bewust ademt is er geen ruimte voor randzaken. Je komt in je bewustzijn terecht. Hierdoor maak je weer contact met jezelf en jouw gevoelens.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen