Diepe ademhaling, wat is het en waarom is het belangrijk?
Diepe ademhaling, wat is het en waarom is het belangrijk?
4 min. leestijd

Diepe ademhaling, wat is het en waarom is het belangrijk?

De diepe ademhaling, heb jij er weleens van gehoord? Ademen doe je vanzelf, het is dan ook een onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel stuurt bepaalde processen aan in het lichaam, dit gebeurt op onbewust niveau, je hoeft er dus niets voor te doen. Toch ademen veel mensen niet op de juiste manier, dit kan komen door stress, maar het kan ook zijn dat je jezelf een verkeerde manier van ademhalen aangeleerd hebt.

In dit blog leg ik je uit wat de diepe ademhaling is en waarom het zo belangrijk is.

Wat is de diepe ademhaling?

De naam zegt het eigenlijk al: De diepe ademhaling is een proces waarbij je diep ademhaalt, waardoor je lichaam een optimale aanvoer van zuurstof krijgt. Deze manier van ademen wordt ook wel de buikademhaling, diafragma-ademhaling of middenrifademhaling genoemd.

De diepe ademhaling wordt vaak gebruikt als een bepaalde ademhalingstechniek, maar het is eigenlijk de enige juiste wijze waarop je in rust zou moeten ademen. Deze manier heeft namelijk vele fysieke en mentale voordelen. Dat in tegenstelling tot de oppervlakkige ademhaling, wat zorgt voor klachten zoals stress, angst, duizeligheid en kortademigheid.

Hoe doe je een diepe ademhaling?

De diepe ademhaling voer je als volgt uit:

  1. Neem de tijd om te ademen, we zijn gewend om snel en gehaast te ademen. Ga daarom rustig ergens liggen of zitten in een rechte houding. Adem langzaam en diep in door je neus. Voel dat je longen zich vullen met lucht. Probeer om niet onmiddellijk weer uit te ademen.
  2. Leg je handen op je buik en voel dat je buik zich uitzet terwijl je inademt.
  3. Na het inademen houdt je de adem voor één tel vast, daarna adem je uit via de neus. Nu voel je jouw buik weer intrekken. Laat de adem langzaam en volledig uit je neus ontsnappen. Hierna wacht je weer een seconde voordat je weer diep inademt.
  4. Probeer de uitademing twee keer zo lang te laten duren als het inademen, bijvoorbeeld op de volgende manier: 5 seconden inademen, 1 seconde vasthouden, 10 seconden uitademen, 1 seconde vasthouden etc.
  5. Start je net met deze techniek? Probeer dan 5 herhalingen uit te voeren en breid dit uit naarmate je gewend raakt aan de diepe ademhaling.
  6. Voel bewust het verschil in je lichaam. Hoe voelde je je voordat je de techniek uitvoerde? Hoe voel je je nu?

Voordelen van de diepe ademhaling

Diepe ademhaling versus oppervlakkige ademhaling

Er zijn veel verschillen tussen de diepe ademhaling en de oppervlakkige ademhaling, zoals:

  • Bij de diepe ademhaling gaat de buik op en neer, bij de oppervlakkige de borstkas.
  • De diepe ademhaling gaat langzaam, de oppervlakkige verloopt snel.
  • De diepe ademhaling zorgt voor ontspanning, de oppervlakkige voor stress.
  • Bij de diepe ademhaling wordt zuurstof diep in de longen gezogen, bij de oppervlakkige blijft het boven in de luchtwegen.
  • De diepe ademhaling gaat via de neus, waardoor stof en bacteriën door de haren in de neus kunnen worden gefilterd. Ze bereiken daardoor niet de longen. De oppervlakkige ademhaling gaat via de mond, waar stof en bacteriën niet gefilterd worden.
  • Diep ademhalen vertraagt de hartslag, oppervlakkig ademen doet het versnellen.

Voordelen van de diepe ademhaling

Aan bovenstaande verschillen tussen de diepe en oppervlakkige ademhaling heb je al kunnen concluderen dat de diepe ademhaling veel voordelen heeft. Ik zet de voordelen nog even op een rij:

  • Je lichaam wordt optimaal voorzien van zuurstof.
  • Je hele zenuwstelsel ontspant doordat het parasympatische deel van het zenuwstelsel wordt aangesproken.
  • De hartslag vertraagt.
  • Het vermindert stress.
  • Het helpt bij het verminderen van angsten.
  • Het helpt bij depressies.
  • Diep ademhalen zorgt voor een betere nachtrust.
  • Je kunt er beter door focussen, hierdoor krijg je meer gedaan, in minder tijd.
  • Het helpt bij het herstellen van het lichaam na het sporten of andere inspanning.
  • Het is gezonder voor je luchtwegen.

Dagelijks oefenen is belangrijk

De meeste mensen zijn er gewend aan om oppervlakkig en via de mond te ademen. Deze manier van ademen heb je jezelf op een onbewuste manier aangeleerd. Intussen zul je al jarenlang op deze wijze ademen. Het kan daarom erg lastig zijn om jezelf de juiste manier van ademen te leren: De diepe ademhaling.

Daarom is het belangrijk om deze techniek dagelijks te oefenen. Het beste kun je het een onderdeel maken van je dagelijkse routine. Ga je dagelijks een ronde hardlopen, wandelen of trainen in de gym? Voer van te voren of achteraf de diepe ademhaling uit! Heb je een routine waarin je dagelijks gaat mediteren?

Meditatie en ademhalingstechnieken zijn ideaal om te combineren met elkaar. Vind je het fijn om elke ochtend te journalen? Voeg je ademhalingssessie er gewoon aan toe. Door twee zaken die je wilt volhouden aan elkaar te koppelen kun je er makkelijker een gewoonte van maken.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen