Controledwang en de ademhaling: wat is het verband? | Herleva
Controledwang en de ademhaling: wat is het verband?
4 min. leestijd

Controledwang en de ademhaling: wat is het verband?

Er is een duidelijk verband tussen controledwang en de ademhaling. In een harde wereld vol onzekerheden proberen de meeste mensen enige vorm van grip uit te oefenen op hun leven. Dit kan echter doorslaan in controledwang: De dwang om alles in de hand te willen houden. Het resultaat van controledwang is dat je verkrampt gaat leven. Angsten nemen je over, niet alleen mentaal maar ook lichamelijk. 

Verkeerd ademen is één van de gevolgen hiervan. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen, een goede ademhaling is zelfs een deel van de oplossing van controledwang.

Hoe herken je controledwang?

Controledwang ontstaat meestal uit angst. Veel mensen met controledwang hebben een laag zelfbeeld, ze vinden dat ze nooit goed genoeg zijn. Hierdoor stellen ze hoge eisen aan zichzelf, daarnaast houden ze constant in de gaten wat anderen van hun gedrag of prestaties vinden. Hiermee denken ze controle te houden over de situatie. 

Denk je dat je last hebt van controledwang? Misschien herken je dan de volgende kenmerken bij jezelf:

  • Je piekert veel, het is nooit rustig in je hoofd en je denkt over alles na.
  • Je denkt altijd dat er erge dingen kunnen gebeuren, of dat iets niet goed af zal lopen. Daarom hou je overal rekening mee en je hebt verschillende noodscenario’s in gedachten.
  • Je houdt alles in eigen handen. Samenwerken met anderen wil je het liefst zoveel mogelijk vermijden. Je denkt namelijk dat je het beste resultaat krijgt als je alles zelf doet.
  • Je weet alles beter. Je bent ervan overtuigd dat jij alles op de juiste manier doet, of het nu thuis is of op je werk. Zoals jij het doet, zo hoort het en niet anders.
  • Je hebt moeite met relaties.  Als je bovenstaande kenmerken leest, dan kun je misschien wel begrijpen dat het voor anderen moeilijk kan zijn om hiermee om te gaan.
  • Fouten maken vind je verschrikkelijk. Je stelt zulke hoge eisen aan jezelf, dat het maken van een fout, of het krijgen van kritiek je helemaal van stuk brengt.
  • Lichamelijk: Controledwang is een angst, je lichaam reageert hier ook op. De kans is dan ook groot dat je lichamelijke klachten ervaart, zoals hoofdpijn, spierspanning (vooral in nek en schouders, verstoorde spijsvertering en een verhoogde hartslag.

Hoe herken je controledwang?

Wat gebeurt er met je ademhaling als je verkrampt?

Controledwang kan je zien als een verkramping van de natuurlijke stroming van het leven. Alles stroomt in het leven zoals het moet gaan, daarom kun je het beste loslaten. Heb je echter last van controledwang, dan heb je angst om los te laten. Je wilt koste wat het kost vasthouden aan zaken waar je geen grip op hebt. 

Probeer maar eens lange tijd iets vast te houden met ferme grip. Resultaat: Het hele lichaam verkrampt, dat geldt voor je spieren, maar ook voor de natuurlijke processen in je lichaam, zoals de ademhaling. Als je lichaam verkrampt, kun je niet meer optimaal ademhalen. Hierdoor verloopt de ademhaling oppervlakkig, je krijgt dan niet de hoeveelheid zuurstof binnen die een goede ademhaling wel oplevert. De organen en spieren worden dan niet goed voorzien van zuurstof, waardoor optimaal functioneren niet mogelijk is.

Hoe kun je dit verbeteren via ademhaling?

Een verkrampte ademhaling verloopt meestal via de mond en borst. Als je oppervlakkig ademhaalt, dan adem je snel in en uit via de mond. Daarnaast komt de borst naar voren bij het inademen en zakt in bij het uitademen. Het resultaat hiervan is dat je nooit diep ademt, hierdoor komt lucht nooit diep de longen in. Het lichaam verkrampt hierdoor nog meer. 

Je kunt dit verbeteren door op de juiste manier te gaan ademen: Adem rustig en diep in via de neus zodat je buik naar voren komt. Als je weer uitademt via de neus dan trekt de buik zich weer in. Dit wordt daarom ook de buikademhaling genoemd. Als je deze manier van ademen niet gewend bent, dan kan het even lastig zijn om het je aan te leren. Ga daarvoor regelmatig even rustig zitten en let bewust op de ademhaling. 

Het werkt heel goed tijdens de ademhaling te tellen: Adem 4 tellen, houdt 1 tel vast, adem 6 tellen uit. Doe dit een paar keer per dag! Je zult merken dat er rust terugkeert in je lichaam, je laat los.

Verband tussen controledwang en hyperventileren

Door een bepaalde oppervlakkige, onbewuste en snelle manier van ademen kan hyperventilatie ontstaan. Hierdoor kun je klachten krijgen als hartkloppingen, tintelingen in het lichaam, een verkramping van de borst en duizeligheid. Hyperventilatie kan veroorzaakt worden door verschillende zaken, zoals stress, inspanning en angsten (controledwang is een soort angst). 

Hyperventilatie en controledwang zijn twee verschillende verschijnselen, maar er is wel een duidelijk verband tussen de twee. Zo kan controledwang voor hyperventilatie zorgen, maar andersom kan hyperventilatie ook een angst veroorzaken waardoor je controledwang krijgt.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen