Je ademhaling leren kennen; hoe doe je dat?
Je ademhaling leren kennen: hoe doe je dat?
4 min. leestijd

Je ademhaling leren kennen: hoe doe je dat?

Ben jij je bewust van hoe je ademhaalt? Als je een te snelle ademhaling of te hoge ademhaling hebt, dan kan dit voor vele problemen zorgen. Heb je een rustige en ontspannen ademhaling, dan levert dit enorm veel gezondheidsvoordelen op. Wanneer jij je ademhaling leert kennen weet je wanneer je bij kunt of moet sturen.

Hierdoor heb je grip op hoe jij je voelt. Zit je in een stresssituatie dan voel je dat jouw ademhaling omhoog schiet. Deze kun je dan bewust vertragen, zodat je minder stress ervaart. Dit geldt ook voor situaties waarin je overprikkeld bent of situaties waarin veel adrenaline vrijkomt.

Maar hoe leer je je ademhaling kennen en hoe belangrijk is dit? In dit blog vertel ik er meer over.

Waarom is het belangrijk dat je je ademhaling kent?

Goed leren ademhalen is erg belangrijk. Wist je dat je ademhaling invloed heeft op elk proces in je lichaam? Adem je niet op de juiste manier, dan kun je last krijgen van verschillende klachten. Als je last hebt van stress ga je sneller en oppervlakkiger ademen, waardoor de zuurstof/CO2 balans in je lichaam verstoord raakt.

Vanzelfsprekend leidt dit een disbalans in je lichaam. Je kunt je door een verkeerde ademhaling bijvoorbeeld vermoeid voelen, maar je kunt ook klachten krijgen aan je luchtwegen of een verstoord zenuwstelsel. Het is dus belangrijk dat je bewust bent van je eigen ademhaling. Wanneer je bewust bent van een verkeerde ademhaling kun je deze namelijk bijsturen, zodat je klachten verdwijnen.

Wat kun je doen om je ademhaling te verbeteren?

Wat kun je doen om je ademhaling te verbeteren?

Je kunt je ademhaling pas verbeteren wanneer je je ademhaling leert kennen. Dit doe je heel simpel door een paar keer per dag op je ademhaling te letten, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen. Observeer maar eens:

  • Adem je hoog (dus via je borst) of laag (via je buik)?
  • Is je ademhaling snel en oppervlakkig, of juist langzaam en ontspannen?
  • Ben je continu bezig met je ademhaling
  • Haal je adem via je neus?
  • Haal je adem via je borst?
  • Stopt je ademhaling rond je borst- of keelgebied?
  • Wat doet stress met je ademhaling?
  • Hoe voelt je ademhaling wanneer je ontspannen bent?
  • Lukt het je om invloed uit te oefenen op je adem?
  • Hebben emoties invloed op je ademhaling, en wat gebeurt er dan?
  • Houd jij je adem misschien in?

Besef je je dat je op een verkeerde manier ademhaalt? Dan kun je dit ter plekke verbeteren. Onderstaande punten kun je toepassen om je ademhaling te verbeteren:

Adem door je neus

Veel mensen halen adem door hun mond, maar wist je dat je mond daar helemaal niet voor gemaakt is? Je neus is speciaal ontworpen voor je ademhaling. Dit is het eerste wat je kunt doen voor een betere ademhaling; door je neus ademhalen.

Adem door je buik

Voel je dat je hoog ademhaalt, dus vanuit je borst? Zorg er dan voor dat je je ademhaling naar beneden haalt, richting je buik. Bij inademing moet je navel een stukje naar voren komen. Je zult merken dat je direct een stuk rustiger wordt als je vanuit je buik ademt. Het is een natuurlijke manier van ademhalen en het vermindert stress.

Adem op een ontspannen manier

Het is belangrijk om je ademhaling te leren kennen, zodat je kunt bijsturen in momenten van stress. Voel je je gespannen? Focus dan een paar minuten op je ademhaling en je merkt dat je direct rustig wordt. Zo kun je je ademhaling gebruiken om de stress in je lichaam te verminderen.

Adem rustig in en uit. Adem drie seconden in via je buik, hou je adem een paar seconden vast en adem rustig weer uit. Adem pas weer rustig in als je voelt dat het weer tijd is om adem te halen. Zo kun je je ademhaling gebruiken om rustig en kalm te blijven.

Verbeter je ademhaling

Je ademhaling veranderen lukt je niet van de één op de andere dag. Je zult er tijd in moeten investeren. Neem een paar keer per dag de tijd om te focussen op je ademhaling. Na een tijdje zal je zien dat een juiste ademhaling vanzelf gaat.

Heb je een moment van stress en voel je dat je weer verkeerd aan het ademhalen bent? Nu weet je hoe het moet! Je kunt dan direct je ademhaling inzetten om weer rustig te worden.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is dat je je eigen ademhaling leert kennen. Je zou kunnen zeggen dat als je je ademhaling kent, dat je jezelf kent.

Zit je in een drukke periode op je werk en merk je dat je verkeerd aan het ademhalen bent? Dan gaat er gelijk een lampje branden; hé, ik ben aan het stressen, tijd om even in mezelf te keren en weer goed te gaan ademhalen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen