Wat doet een ademcoach precies? | Herleva
Wat doet een ademcoach precies?
4 min. leestijd

Wat doet een ademcoach precies?

Wat doet een ademcoach? Deze vraag wordt me regelmatig gesteld, daarom heb ik besloten om er eens een goed blog aan te wijden. Als je regelmatig mijn blogs leest, dan weet je inmiddels dat goed ademhalen een echte superpower is.

De wijze waarop we ademhalen heeft veel invloed op ons dagelijks functioneren en op onze spirituele ontwikkeling. Dat zijn belangrijke redenen voor mij geweest om ademcoach te worden. Wat is een ademcoach en wat doet een ademcoach precies? Je leest er alles over in dit blog!

Wat is een ademcoach?

Een ademcoach is een gecertificeerde instructeur die andere mensen helpt om hun ademhalingspatroon te identificeren en om het te verbeteren. Ademhalen is een natuurlijk proces, maar veel mensen ademen niet goed. Dit kan alleen voorkomen op momenten van stress, maar velen hebben zichzelf ook een foute manier van ademen aangeleerd. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Mensen ontwikkelen zich op allerlei gebieden, en zijn steeds meer bezig met hun gezondheid. De laatste jaren is de kracht van het ademhalen eindelijk bij een grote groep mensen bekend aan het worden. Dankzij een ademcoach kunnen deze mensen leren hoe ze het kunnen inzetten in hun leven.

Waarom goed ademen zo belangrijk is

Het is logisch dat ademen belangrijk is om te leven, maar je kunt goed ademen en je kunt slechte ademhaling gewoonten hebben. Hoe natuurlijk het ook lijkt, uit onderzoek blijkt dat de ademhaling van 9 van de 10 mensen niet synchroon loopt met hun lichaam. Niet goed ademhalen kan voor nare gezondheidsproblemen zorgen, vooral als we ouder worden. Dit zijn enkele gevolgen van een verkeerde ademhaling:

  • Een verhoogde mate van stress in het lichaam, wat op den duur voor ziektes kan zorgen
  • Angststoornissen
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de nek en schouders
  • Minder longcapaciteit
  • Weinig energie en diepe vermoeidheid
  • Je niet goed kunnen concentreren
  • Slaapproblemen
  • Problemen met de spijsvertering

Kortom: Goed ademen is heel belangrijk. Herkennen hoe je ademt is de eerste stap naar verbetering. Daarnaast zijn ademhalingsoefeningen belangrijk, deze zijn net zo belangrijk om te doen als gezond eten, voldoende water drinken, beweging en rust.

Wat doet een ademcoach precies?

Wat doet een ademcoach precies?

Een ademcoach leert andere mensen hoe ze beter kunnen ademhalen. Ze begeleiden hun cliënten om hun eigen ademhaling te herkennen. Veel mensen ademen niet op de juiste wijze, hierdoor hebben ze bepaalde klachten, zoals bijvoorbeeld stress of hyperventilatie. Het kan heel lastig zijn om zelf je ademhaling onder controle te krijgen. Ademcoaches leren hoe ze hun cliënten kunnen aanleren om op hun lichaam te vertrouwen en hoe ze op de juiste wijze hun ademhaling verbeteren. Ze maken hierbij gebruik van verschillende ademhalingstechnieken. Goed ademen is niet alleen belangrijk voor het lichaam, het is de connectie tussen mind en body. Ademcoaches leren je daarom ook om meer open te staan voor je ware zelf.

Een groot voordeel van de ademcoachopleiding van Herleva is dat je de opleiding voor jezelf kunt doen, maar daarna ook anderen kunt helpen. Het is daardoor een zeer goede aanvullende opleiding voor bijvoorbeeld personal trainers, fysiotherapeuten en yogadocenten.

Heb ik een ademcoach nodig?

In mijn blogs geef ik veel informatie waardoor mensen hun ademhaling kunnen verbeteren. Heb je echter nog steeds last van stress die je moeilijk onder controle krijgt? Heb je vaak hyperventilatie aanvallen? Wil je je algemene gezondheid verbeteren? Merk je dat je regelmatig niet goed ademt? Dan is het verstandig om een ademcoach om hulp te vragen of om een ademcoachopleiding te volgen. Dit biedt je de volgende voordelen:

Bewustwording

De ademhaling gaat meestal onbewust, dat geldt voor de goede ademhaling maar ook voor de verkeerde. Het is daarom belangrijk om bewust te worden hoe je ademt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door je neus ademhaalt, of dat je heel oppervlakkig ademt. Sommige mensen houden zelfs hun adem in als ze gespannen bezig zijn.

Bewustwording houdt in dat je eerst deze verkeerde manieren identificeert. Daarna ga je aan de slag om goed te leren ademen en je registreert bewust hoe dit voelt. Na enige tijd en oefening zul je merken dat je sneller herkent als je verkeerd ademt, bovendien ontstaat er een diepere connectie met jezelf.

Verbetering van je lichamelijke en emotionele gezondheid

Een goede ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam optimaal zuurstof kan vervoeren naar alle cellen en organen in je lichaam. Hierdoor kan je lijf goed functioneren en zichzelf herstellen. Daarnaast is een goede ademhaling ook belangrijk voor je emotionele gezondheid. Stress en de ademhaling zijn direct met elkaar verbonden. Verkeerd ademen en stress verhoogt, goed ademhalen verlaagt stress.

Persoonlijke begeleiding

Op mijn website en overal op het internet staan ademhalingsoefeningen en tips over de ademhaling. Maar het is zo fijn om aan de slag te gaan onder persoonlijke begeleiding. Iemand naast je zijde die getraind is in het geven van ademhalingsoefeningen geeft vertrouwen, bovendien kan hij of zij je de technieken goed aanleren

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen