Hoe bewust ademen emotie eten vermindert; zo zit dit!
Hoe bewust ademen emotie eten vermindert; zo zit dit!
4 min. leestijd

Hoe bewust ademen emotie eten vermindert; zo zit dit!

De meeste mensen zijn zich er wel van bewust dat een hoge mate van stress kan leiden tot emotioneel eten. Maar wist je ook dat er een directe link is met je ademhaling? Als je veel last hebt van stress, dan wordt je ademhaling zwaarder. Heb je last van chronische stress, dan is de kans groot dat je continu te zwaar ademt. Wanneer je je ademhaling onder controle krijgt, zul je zien dat stress vermindert, waardoor je ook minder last zult hebben van emotie eten. Hoe dit precies zit, leg ik je uit in dit blog.

Wat is emotie eten?

Heb jij last van emotie eten? Dan is de kans groot dat je vervelende emoties dempt met voedsel. Je komt bijvoorbeeld gestrest uit je werk; je voelt je vermoeid, gefrustreerd en geïrriteerd. Dit gevoel wil je liever niet ervaren. In de keuken staat een fles wijn en er ligt een reep van je favoriete chocolade. Bij de eerste happen van de chocola en de eerste slok wijn voel je dat je onrust wegtrekt. De stress van een lange dag werken verdwijnt en de avond verloopt verder rustig en chill.

Emotie eten doe je, omdat je vervelende emoties niet wilt ervaren. Dit helpt misschien voor even, omdat het eten van je favoriete voeding je de afleiding geeft die je nodig hebt om weer door te gaan. Op de lange termijn werkt dit echter niet. Je problemen lossen niet op, en de kans is groot dat de volgende dag weer even stressvol is, met emotie-eten als gevolg. Dit kan ervoor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt waar je maar moeilijk uitkomt.

Bewust ademen om stress tegen te gaan

Bewust ademen om stress tegen te gaan

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met spanning. Als je voor een korte tijd spanning hebt in je leven, dan levert dit in de meeste gevallen geen problemen op. Dit wordt anders wanneer je continu gespannen bent en veel stress ervaart. Deze spanning wordt op een gegeven moment zo bekend, dat je je helemaal niet meer bewust bent van de stress die je ervaart. Je wordt steeds vermoeider, wat emotie-eten in de hand werkt, en de kans op mentale en lichamelijke klachten neemt toe.

Steeds vaker hebben mensen last van mentale problemen. Dit kan niet los worden gezien van de lichamelijke effecten van langdurige spanning en stress. Je kunt dan denken aan een verhoogde bloeddruk, ademhalingsproblemen en hartkloppingen. Als je daar te lang mee door blijft lopen, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Emotie-eten is één van de tekenen dat je iets zou moeten doen aan de stress en de spanning in je leven. Je hoeft hiervoor niet je leefstijl compleet te veranderen, het doen van ademhalingsoefeningen kan al zeer effectief zijn om stress te verlagen.

Bewust ademhalen om stress te verminderen

Wil je op de juiste manier leren ademhalen en daarmee je gezondheid bevorderen? Dit begint bij bewustwording. Je kunt jezelf namelijk aanleren om op de juiste manier adem te halen. Als jij de hele dag bewust bent van je ademhaling, dan kun je het aanpassen op momenten dat het misgaat.

Als eerste is het belangrijk dat je ademhaalt door je neus. Door zo veel mogelijk adem te halen door je neus voorkom je dat bacteriën zich ophopen en verkoudheid veroorzaken. Als je door je neus ademt krijgt je lichaam een signaal dat het in rust verkeert, waardoor je bloeddruk omlaag gaat, je spieren ontspannen en je hartslag lager wordt. Vind je het lastig om de hele dag door je neus adem te halen? Zet het dan in als een ademhalingsoefening om stress tegen te gaan. Dit kun je op de volgende manier doen:

Zet een timer op 5 minuten en ga in kleermakerszit op de grond zitten. Probeer je rug zo recht mogelijk te houden. Probeer 5 minuten lang om zo rustig mogelijk door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Gaat dit na een tijdje goed, probeer dan om uitsluitend door je neus in te ademen en uit te ademen. Je zult merken dat na deze 5 minuten je meer ontspanning voelt in je lichaam en dat je hartslag naar beneden gaat. Ook zal je bloeddruk gereguleerd worden. Omdat je gefocust bent op je ademhaling, zal je geest ook rustiger worden. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd.

Als je deze oefening 5 minuten per dag doet, dan zul je zien dat je al veel minder stress in je lichaam hebt, met als resultaat dat je minder snel naar eten zult grijpen. Zo kun je emotie-eten verminderen door bewust op je ademhaling te letten.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen