De dag starten met ademhalingsoefeningen: waarom helpt dit?
De dag starten met ademhalingsoefeningen: waarom helpt dit?
4 min. leestijd

De dag starten met ademhalingsoefeningen: waarom helpt dit?

De dag starten met ademhalingsoefeningen wordt steeds vaker een onderdeel van de ochtendroutine die veel mensen doen. Je bent er vast van op de hoogte dat een vaste ochtendroutine je helpt om succesvoller en gezonder te leven. Mediteren, journalen en lichaamsbeweging zijn voorbeelden waardoor je jouw dag geweldig kunt starten.

Waarom ademhalingsoefeningen hier heel goed bij passen en wat de voordelen ervan zijn lees je in dit blog!

Waarom helpt de ademhaling bij het goed starten van je dag?

De vroege ochtend is hét moment van de dag om jezelf goede gewoontes aan te leren. Dat komt omdat je goed uitgerust bent na je nachtrust. Daarom zijn dit de uren van de dag waarop je discipline het hoogst is. In de loop van de dag raakt je discipline uitgeput, je kunt het zien als een spier die vermoeid raakt. Hierdoor wordt het moeilijker om jezelf goede gewoontes aan te leren aan het einde van de dag. Je bent dan al door je voorraad discipline heen. Het risico is dan dat je de oefeningen niet doet, ook al weet je dat het goed voor je is. Leer jezelf daarom aan om de dag te starten met ademhalingsoefeningen. Doe het onder het motto: De dag goed starten: een goed begin is het halve werk.

Discipline, en jezelf een goede gewoonte aanleren, is niet de enige reden waarom je jouw oefeningen het best in de ochtend kunt doen. De dag starten met ademhalingsoefeningen heeft namelijk vele voordelen.

De dag starten met ademhalingsoefeningen: waarom helpt dit?

De dag starten met ademhalingsoefeningen: alle voordelen

Wil jij ook gaan profiteren van de vele voordelen van bewust ademen? Dan kun je het best de dag starten met ademhalingsoefeningen. Dit levert je namelijk de volgende voordelen op:

Verbinding met het nu en met jezelf

Door bewust te gaan ademen krijg je automatisch verbinding met het nu. Het nu is het enige wat er op elk moment van de dag is. Toch leven we meestal met ons hoofd ergens anders; die tandarts afspraak over een uur, alles wat je nog moet regelen voor de verjaardag in het weekend of spijt wat je hebt over iets uit het verleden. Hierdoor raak je niet alleen het moment kwijt, maar ook de verbinding met jezelf.

Als je ademhalingsoefeningen doet, dan kom je onmiddellijk in het moment en in jezelf. Je kunt namelijk niet bewust op je ademhaling letten en tegelijk aan andere zaken denken. Door het dagelijks aan het begin van de dag te doen bouw je meer bewustzijn op. Hierdoor gaat het je opvallen wanneer je de verbinding kwijt raakt.

Minder stress

Aan het begin van de dag zou je uitgerust en kalm op moeten staan. Helaas is dat niet de realiteit van iedereen. Veel mensen staan gehaast en gestrest op. Hoe kun je nu rustig de dag doorkomen als je ’s ochtends al gestrest bent? Wil je zorgen voor minder stress in je leven? Regelmatig ademhalingsoefeningen doen helpt daar enorm goed bij. Dit kun je gedurende de hele dag doen, maar begin er al mee in de ochtend. De dag starten met ademhalingsoefeningen zet de toon voor de hele dag. Na een ochtendsessie voel je rust in je lichaam en je geest is helder. Hierdoor ben je veel meer bestand tegen de stress die je in de loop van de dag gaat tegenkomen.

Je zakt direct in je lijf

De dag starten met ademhalingsoefeningen zorgt ervoor dat je direct in je lijf zakt. Na de nachtrust hebben veel mensen een tijdje nodig om geheel wakker en alert te worden. Dat komt omdat je geest zich nog in dromenland bevindt, je moet nog in je lichaam komen. Een ademsessie helpt daar enorm goed bij. Het is daarom heel verstandig om na het opstaan even rustig je ademhalingsoefeningen te doen.

Meer focus en concentratie

Ademhalingsoefeningen helpen niet alleen om stress te verminderen, je kunt er ook meer focus door krijgen en je concentratie verbeteren. Het is daarom verstandig om de dag te starten met de oefeningen, want dan kun je gefocust en geconcentreerd op je werk verschijnen. Een ochtendroutine starten kan even lastig zijn, want je zult er misschien even eerder voor moeten opstaan. Maar de resultaten zijn er wel naar, mensen die een ochtendroutine volgen hebben meer focus en concentratie, behalen betere resultaten en voelen zich fysiek en mentaal gezonder.

Meer energie

Het laatste voordeel is voor velen een hele belangrijke: Meer energie krijgen door middel van ademhalingsoefeningen. Niet goed ademhalen heeft veel negatieve gevolgen, één daarvan is een constant gevoel van vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Door de dag te starten met ademhalingsoefeningen train je jezelf om gedurende de hele dag goed te ademen. Je krijgt voldoende zuurstof binnen om alle processen in je lichaam optimaal te laten verlopen. Je zult er zelfs 's nachts beter door slapen, waardoor je in de ochtend fris en vitaal weer opstaat.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen