Voel je heftige emoties tijdens een ademsessie? | Herleva
Voel je heftige emoties tijdens een ademsessie? - Mijn ervaringen en raad
4 min. leestijd

Voel je heftige emoties tijdens een ademsessie? - Mijn ervaringen en raad

Heftige emoties tijdens een ademsessie komen regelmatig voor. Dit kan vooral gebeuren wanneer je net begint met ademhalingsoefeningen. Je doet je oefeningen vanwege alle voordelen: Rust in je hoofd en lichaam vinden, beter kunnen slapen en je gewoon weer gezonder en vitaler voelen. Deze heftige emoties kunnen er echter voor zorgen dat je misschien niet verder wilt gaan met je ademhalingsoefeningen. Dat zou zonde zijn, want het is de weg naar meer licht en liefde. 

Het is daarom belangrijk om te weten waarom deze emoties zo heftig opkomen en wat je moet doen als het gebeurt. In dit blog vertel ik je mijn ervaringen met de loskomende emoties en ik geef je raad hoe je er het best mee om gaat.

Waarom komen heftige emoties tijdens ademhalingsoefeningen los?

Bij het uitvoeren van hun eerste ademsessies voelen mensen vaak heftige en dramatische gevoelens van verdriet, woede en angst. Velen schrikken hier heel erg van, het is een enorm intens gevoel. Dat komt doordat de gevoelens, of emoties, jarenlang weg zijn gestopt. Ineens kun je weer VOELEN, fysiek voel je werkelijk van alles gebeuren in je, dat kan enorm eng zijn. Doordat je het niet gewend bent, ga je ertegen vechten. Dat kost bakken met energie, jemig ik weet er alles van. 

Deze heftige emoties tijdens een ademsessie komen los om de volgende redenen:

Je krijgt weer connectie met je lichaam

Een goede Mind-Body-Soul connectie is essentieel om gezond en gelukkig te leven. Door trauma raken veel mensen echter het contact met het lichaam en de ziel kwijt. Hierdoor leven ze vooral in hun hoofd. Door bewust te gaan ademen wordt het zenuwstelsel meer geactiveerd. Hierdoor kom je weer in contact met je lichaam, je kunt weer voelen! 

Opgeslagen emoties zitten vast

Onverwerkte emoties worden opgeslagen in het lichaam en zitten hier vast tot jij er de tijd voor neemt om ze te verwerken. De plekken waar de emoties opgeslagen zijn worden geactiveerd tijdens een ademsessie. Hierdoor kunnen de emoties weer naar boven komen. Dit kan heftige gevoelens opleveren, zoals diep verdriet, angst of woede. Dit is een emotionele ontlading waardoor stress en spanning verwerkt wordt. Het resultaat is een gevoel van opluchting.

Waarom komen heftige emoties tijdens ademhalingsoefeningen los?

Mijn ervaringen met loskomende emoties door ademen

Ik ben nu al een tijdje ademcoach en ik leer anderen om coach te worden, maar ooit heb ik ook mijn eerste ademhalingsoefening gedaan. Tijdens mijn eerste sessies heb ik heel wat afgehuild, ben bang geweest, heb liggen rillen en schreeuwen en pfft: Wat was ik kapot daarna! 

Regelmatig heb ik ook gedacht, waar doe ik dit eigenlijk voor? Maar elke keer wist ik dat het een kwestie van opschonen was. Oude shit er eruit, zodat ik bij mijn pure zelf kom. Want het mooie van ademen is dat wanneer je op een gegeven moment opgeschoond bent, je daarna ademsessies hebt die zo heerlijk zijn. Ademen wordt dan een veld van licht en liefde, een 'high on your own supply' gevoel. Dat is zo de moeite waard en dat gun ik jou ook!

Heftige emoties tijdens een ademsessie; wat moet je doen?

Ben jij net met ademhalingsoefeningen begonnen en/of zit je nog in de fase dat je van alles voelt en ervaart? Probeer het te omarmen, het is een fase waarin je onverwerkte emoties loskomt om op te lossen. Hierdoor zul je jezelf lichter maken. Veroordeel jezelf niet en geef geen oordeel aan de fase waarin je zit. Het is een proces waar vrijwel iedereen doorheen gaat die aan ademhalingsoefeningen doet. Heftige emoties tijdens ademsessies horen erbij. Het is wat het is, meer niet. 

Zit jij in de fase waarin je de emoties sterk voelt? Deze tips kunnen je helpen:

  • Heb geduld, weet dat het een fase is waar je doorheen gaat, het zal niet altijd zo blijven.
  • Blijf rustig ademen. Je heftige emoties gaan voorbij, focus je op je rustige ademhaling.
  • Druk je gevoel niet weg, maar geef geen oordeel aan je gedachten.
  • Huil als je moet huilen, tril als je lichaam trilt. Laat het gewoon toe en houd het niet tegen. Dit zijn natuurlijke uitingen van het lichaam om stress (vastzittende emoties) kwijt te raken.

Conclusie

Tijdens een ademsessie kunnen heftige emoties opkomen, vooral wanneer je net begint met ademhalingsoefeningen. Het is afhankelijk van het trauma, en de hoeveelheid onverwerkte emoties, hoe lang deze heftige emoties blijven opkomen. Deze heftige emoties komen op omdat ademhalen ervoor zorgt dat je weer connectie krijgt met jezelf en je lichaam. 

Deze periode van heftige opkomende emoties tijdens ademhalingsoefeningen gaat voorbij. Daarna zul je enorm genieten van ademsessies. Je zult meer licht en liefde gaan ervaren, voor jezelf en alles om je heen.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen