Langzaam ademhalen; is dat eigenlijk wel goed voor je? In de meeste gevallen is het antwoord hierop: Ja! Een langzamere ademhaling helpt je bij het verminderen van stress, je slaapt er beter door en je kunt je beter concentreren.
Er kan echter ook een te langzame ademhaling optreden, bradypneu genoemd. In dat geval is er sprake van een medisch probleem. In dit blog gaan we het daar niet over hebben. We gaan het wel hebben over een gezonde, langzame ademhaling en wat de voordelen hiervan zijn.
Een ontregelde ademhaling
Als we geboren worden hebben we een gezonde, natuurlijke ademhaling. Kijk maar eens naar baby’s; die ademen als vanzelf vanuit de buik. Naarmate we ouder worden gaan we anders ademen. Onze ademhaling groeit als het ware mee met alles wat we meemaken in het leven.
Je ademhaling kan flink ontregeld raken door een ingrijpende gebeurtenis, ziekte of stress. Als je veel last hebt van stress, dan maakt je lichaam constant adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk en je hartslag omhoog schieten, maar ook je ademhaling. Je ademt dan niet meer vanuit je buik, maar vanuit je borst. Je ademhaling schiet omhoog, waardoor je korter, sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen.
Chronische stress
Het is geen probleem om af en toe last te hebben van stress, maar wanneer het chronisch wordt is het een ander verhaal. Dan adem je niet alleen in momenten van spanning te snel, maar ga je ook in momenten van rust sneller ademen. Dit wordt disfunctioneel ademen genoemd en kan de oorzaak zijn van allerlei vage klachten.
Als je chronisch te snel ademt, dan krijgt je lichaam steeds opnieuw het signaal dat het in actie moet komen, wat vervolgens niet gebeurt. Dit merk je in je lichaam. Je kunt last krijgen van klachten als duizeligheid, slecht slapen, gespannen spieren of een verstoorde spijsvertering. Ook op mentaal vlak kun je last krijgen van klachten als concentratiestoornissen, een opgejaagd gevoel of prikkelbaarheid.
Wat zijn de voordelen van langzaam ademhalen?
Als je last hebt van fysieke of mentale klachten, dan zul je in eerste instantie niet aan je ademhaling denken. Toch kan je ademhaling de oorzaak zijn van je klachten, maar ook de oplossing. Als je kalm, bewust en gecontroleerd ademhaalt, dan heeft dit vele voordelen voor je gezondheid.
Je slaapt er beter door
Langzaam ademhalen voordat je gaat slapen is goud voor je nachtrust. Het heeft wat oefening nodig, maar als je het eenmaal onder de knie hebt zul je er stukken beter door slapen.
Uit onderzoek blijkt dat één sessie van 20 minuten langzaam ademhalen je helpt om 15 minuten eerder in slaap te vallen. Daarnaast word je minder wakker ’s nachts en lig je ook minder wakker.
Het helpt tegen stress
Heb je last van chronische stress, dan adem je op een manier die ervoor zorgt dat je lichaam continu onder hoogspanning staat. Dit zorgt voor een opgejaagd en angstig gevoel. Daarnaast gaan je lichaamsfuncties erop achteruit.
Gelukkig kun je werken aan je ademhaling en ervoor zorgen dat deze rustiger, langzamer en gecontroleerd wordt. Uit onderzoek blijkt dat tien minuten langzaam ademen er al voor kan zorgen dat je je meer ontspannen voelt. Je hartslag daalt, je spieren ontspannen en je brein krijgt het signaal dat alles veilig is.
Het helpt tegen angsten en paniekaanvallen
Langzaam ademen geeft je brein het signaal dat alles oké is en dat je kunt ontspannen. Dit heeft een positief effect op je emoties. Als je langzaam ademhaalt produceren je hersenen kalme en tevreden emoties. Adem je snel en gestrest, dan voel je je gestrest en angstig.
Dit zorgt voor een vicieuze cirkel; als je je angstig en gestrest voelt, ga je sneller ademen en door je snelle ademhaling voel je je angstig en gestrest. Uit onderzoek blijkt dat als je drie dagen lang drie keer per dag oefeningen doet om je ademhaling langzamer te maken, dat je angsten met 20% verminderen.
Conclusie
Langzaam ademhalen heeft zeer veel positieve effecten op je gezondheid. Je slaapt er beter door, je voelt je er minder angstig door en het helpt tegen stress. Door het regelmatig te oefenen, kun je ervoor zorgen dat je ademhaling rustiger wordt.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:
- Traumaverwerking en ademhaling
- Adrenaline en de rol van ademhaling
- Wat kun je doen aan een te korte of te snelle ademhaling?
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl