Emoties hebben een directe invloed op je ademhaling. Voel jij je verdrietig of angstig, dan is de kans groot dat je anders gaat ademen. Emoties zorgen voor stress in je lichaam. Een heftige emotie voelt voor jouw lichaam dan al snel als een levensbedreigende stress situatie, waardoor je sneller en oppervlakkiger gaat ademhalen. Ben je snel gespannen en ervaar je regelmatig stress in je leven? Een goede ademhaling kan je hierin ondersteunen en ervoor zorgen dat je weer snel tot rust komt.
Het belang van een goede ademhaling
Als je niet goed ademhaalt, dan worden emoties heftiger ervaren. Op zo’n moment kun je je overmand voelen door je emoties, waardoor je je lichaam niet meer onder controle krijgt. Je bent als het ware bevangen door woede, verdriet of angst.
Een goede ademhaling is rustig, diep en verloopt via de buik. Als je te hoog ademt, dan krijg je onvoldoende zuurstof binnen, waardoor het stressniveau in je lichaam steeds hoger wordt. Gebeurt er op zo’n moment iets waardoor je van slag raakt, dan kunnen de emoties hoog oplopen. Je lichaam is niet voorbereid om rustig te kunnen blijven.
Als jij in de stress schiet, dan kan je ademhaling ook in de stress schieten. Een bekend voorbeeld hiervan is hyperventilatie. Maar wist je dat een goede ademhaling er ook voor kan zorgen dat je stressniveau weer omlaag gaat? Door het doen van ademhalingsoefeningen zakken de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol en krijgt je lichaam het signaal dat alles in orde is. En een rustig lichaam zorgt ook voor rust in je hoofd.
Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel
Door het doen van ademhalingsoefeningen wordt het zenuwstelsel direct beïnvloed. Het sympatisch zenuwstelsel maakt je alert en klaar om in actie te komen, terwijl het parasympatisch zenuwstelsel je helpt om te ontspannen. Als je diep en langzaam ademhaalt, dan activeer je het parasympatische zenuwstelsel, wat je lichaam helpt om tot rust te komen. Je hartslag en ademhaling vertragen, waardoor er meer zuurstof gaat naar de hersenen en andere organen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam herstelt en dat spanning en stress je lichaam verlaten.
Je ademhaling staat dus rechtstreeks in verband met het parasympatisch zenuwstelsel. Dit werkt beide kanten op: Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt er (onbewust) voor dat jouw lichaam ontspant, maar door op een goede manier jouw ademhaling aan te sturen kun je ook zelf bewust het parasympatisch zenuwstelsel aansturen.
Ademhalingsoefeningen om rustiger te worden
Er zijn een aantal simpele ademhalingsoefeningen die je helpen om direct rustiger te worden:
Natuurlijke buikademhaling
Een juiste manier van ademhalen is erg belangrijk als je wilt ontspannen. De beste manier om dit te doen is de buikademhaling.
Ga liggen in een comfortabele positie en sluit je ogen. Leg je handen op je buik; zo kun je goed voelen hoe je buik op en neer gaat. Adem in door je buik uit te zetten. Adem uit en voel met je handen dat je buik weer platter wordt. Adem in en tel in gedachten. Adem uit en tel in gedachten even ver als bij het inademen.
Neem ook een pauze die even lang duurt als het in- of uitademen. Richt je aandacht op je ademhaling. Voel het ritme van in- en uitademen. Voel hoe elke ademhaling je van binnen een gevoel van warmte en ruimte geeft. Ontspan je bij elke uitademing meer en meer. Terwijl je zo ligt te ademen raak je steeds verder ontspannen.
Loslaten van acute stress
Ga stevig staan en plaats je handen tegen elkaar. Adem vanuit je buik en adem dan krachtig 10 keer in en uit door je mond. Dit is een zeer effectieve en snelle manier om acute stress los te laten.
Loslaten van negatieve emoties via de elementen
Je kunt negatieve emoties zoals angst en verdriet loslaten door de volgende vier adem vormen te combineren. Je kunt aan elke adem vorm passende geluiden, woorden of affirmaties toevoegen om het effect te vergroten.
- Adem 10x achtereen vanuit de aarde: zoals in de natuurlijke buikademhaling van oefening 2.
- Daarna 10x met het water (als golven in zee): langzaam in, 5 tellen vasthouden en weer langzaam uit.
- Doe dan 10x de vuurademhaling 10x: snel in, krachtig uit.
- Eindig 10x met het inademen van helende lucht: snel in, langzaam uit.
Conclusie
Ademhalingsoefeningen zijn een zeer krachtige tool als je snel rustiger wilt worden in je lichaam. Om deze reden zijn bovenstaande ademhalingsoefeningen ook heel goed voor mensen met ADHD. Door op een goede manier adem te halen, ervaar je direct meer rust in je lichaam, waardoor je hoofd ook rustiger wordt.
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl