Gevoel niet goed genoeg te zijn: De kracht van ademhaling
Gevoel niet goed genoeg te zijn en de kracht van ademhaling
4 min. leestijd

Gevoel niet goed genoeg te zijn en de kracht van ademhaling

Ken je het gevoel niet goed genoeg te zijn? De kans is groot dat je het herkent, het is namelijk een overtuiging waar veel mensen last van hebben. Een overtuiging heb je vaak op een onbewust niveau, dus je hebt steeds het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Dit is opgeslagen in je systeem. Deze onbewuste overtuigingen komen vaak op door bepaalde triggers. Het kan je helaas flink van je stuk brengen en beperken in je dagelijks leven. 

Hoe fijn zou het zijn als je loskomt van het gevoel niet goed genoeg te zijn? De kracht van de ademhaling kan jou daarbij helpen. Hoe? Je leest er alles over in dit blog!

Hoe herken je het gevoel van niet goed genoeg te zijn?

Het gevoel niet goed genoeg te zijn kan op allerlei momenten opkomen. In de meeste gevallen steekt het de kop op als we iets te ‘bewijzen’ hebben. Je moet bijvoorbeeld iets doen op je werk wat nieuw is en waar jij je onzeker over voelt. In een relatie kan het de kop op steken als je partner een kritische noot uit. 

Bij veel mensen komt het gevoel op tijdens het beoefenen van een sport of hobby, ze zien zichzelf dan al snel falen en worden onzeker. Ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg, laat mij maar; je krijgt het gevoel dat je minder bent dan anderen. Het liefst wil je op zo’n moment verdwijnen, onzichtbaar worden voor de wereld of alleen zijn.

Waar komt dit gevoel vandaan?

Het gevoel niet goed genoeg te zijn is een overtuiging die meestal in de jeugd of in de vroege tienerjaren ontstaan is. De overtuiging kan ontstaan door je achtergrond en waar je opgegroeid bent. Misschien heb je veel kritiek gehad in je jeugd en heb je tijdens de opvoeding het gevoel ontwikkeld dat je niet deugt. De overtuiging kan ook ontstaan door ervaringen die je opgedaan hebt. 

Het kan zijn dat je werd gestraft voor het maken van ‘fouten’. Misschien werd je vaak afgewezen door je ouders, andere kinderen of mensen die je leuk vond. Hierdoor ontstaan valse negatieve overtuigingen, en er kan zelfs trauma ontwikkeld worden. De negatieve overtuiging zorgt voor emoties, deze worden weggestopt om er niet mee te hoeven dealen. Weggestopte emoties vormen dan een trauma. Door een trigger komt de overtuiging niet goed genoeg te zijn dan weer naar boven.

Gevoel niet goed genoeg te zijn en de kracht van ademhaling

Verband tussen zelfliefde en jezelf niet goed genoeg vinden

Als jij het gevoel hebt niet goed genoeg te zijn dan heb je onvoldoende zelfliefde. Geen zelfliefde hebben komt vaak uit de opvoeding vandaan. Iedereen zou in zijn of haar opvoeding onvoorwaardelijke liefde moeten krijgen. Van jezelf houden is iets dat je leert door liefde en waardering te krijgen. Door regelmatig te horen te krijgen dat fouten maken niet erg is, maar de enige manier om iets te leren. Zelfliefde heeft te maken met respect voor jezelf, anderen en jouw plaats in de wereld om je heen.

De relatie tussen ademhaling en zelfliefde

Mensen die geen zelfliefde hebben zijn vaak geneigd om oppervlakkig adem te halen. Je wilt de overtuigingen in jezelf niet zien of voelen. Of nog anders gezegd: je wilt de pijn die hiermee samen gaat niet voelen. Je beschermt jezelf hiertegen omdat je bang bent dat je anders overweldigd wordt door emoties. Dat doe je door bijvoorbeeld in je hoofd te gaan zitten, een mechanisme wat je hierbij helpt. Er komt een moment dat je deze pijn niet meer kunt vermijden, bijvoorbeeld wanneer je lichaam signalen gaat geven in de vorm van ziekte.

De enige manier om dit te doen is door contact te maken met je gevoelens en lijf. Dit kun je doen door middel van je ademhaling. De volgende ademhalingstechnieken kunnen je daarbij helpen:

Diepe buikademhaling

De diepe buikademhaling zorgt ervoor dat de hartslag vertraagt. Je zenuwstelsel wordt hier kalmer van waardoor er ruimte ontstaat voor jezelf. Deze rustige ademhaling geeft je het gevoel dat je controle hebt over jezelf. Je voelt je er rustiger door, hierdoor voel je je beter en krijg je waardering voor jezelf.

Verbonden ademhaling

Bij de buikademhaling zit er altijd een pauzemoment na het in- of uitademen. De verbonden ademhaling gaat constant door. Je ademt in en onmiddellijk weer uit. Na het uitademen ga je direct door met inademen. Deze ademhalingstechniek staat erom bekend dat het trauma en emoties los kan laten komen. Jouw gevoel niet goed genoeg te zijn zit in je opgeslagen als trauma of emotie. Door deze ademhalingstechniek kom je bij de kern van deze negatieve overtuiging.

Jezelf goed genoeg vinden: enkele tips

Vereenzelvig je niet met je gedachten. Gedachten komen en gaan, het zijn geen waarheden;

  • Je overtuigingen zijn ontstaan door opvoeding en ervaringen. Het is niet wie jij bent. Leer met afstand naar jezelf (ego) te kijken. Je kunt dat doen door middel van meditatie en ademhalingsoefeningen;
  • Fouten maken is menselijk, het is de enige manier om te leren;
  • Iedereen is evenveel waard, overtuig jezelf daarvan;
  • In de basis ben je al goed genoeg. Het enige wat je hoeft te doen is genieten van het leven. Jezelf bewijzen is helemaal niet nodig.
  • Waardeer jezelf door goed voor jezelf te zorgen. Daar hoort gezonde voeding, beweging en persoonlijke ontwikkeling bij.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen