Je zult verbaasd zijn hoeveel mensen hun adem inhouden als ze zich gestrest voelen. Het voelen van spanning kan angst veroorzaken en je adem inhouden bij stress is een van de dingen die kunnen gebeuren als je nerveus bent. Als je niet regelmatig ademt, vermindert de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Ook neemt het zuurstofgehalte in het lichaam af, een gevolg is dat je niet meer goed kunt denken of reageren.
Adem inhouden bij stress; waarom doen we het eigenlijk en hoe kun je wel goed ademen? In dit blog vertel ik er meer over.
Waarom houd je je adem in bij stress?
Veel mensen houden adem in bij stress zonder dat ze dit merken. Het lichaam ziet dit namelijk als een vorm van zelfverdediging. Al het leven op aarde, dus ook de mens, is geprogrammeerd om te overleven. Dit zit gebakken in ons systeem. Als we in gevaar zijn spannen de ademhalingsspieren aan. Ze doen dit in een poging om de adem in te houden. Hierdoor kun je zuurstof sparen voor belangrijkere functies, zoals wegrennen of vechten.
In sommige situaties houden mensen hun adem op zo’n stressvol moment helemaal in. Het kan ook voorkomen dat je niet goed doorademt of oppervlakkig ademt, zoals bij een borstademhaling. Dus als je merkt dat je onbewust je adem inhoudt als je gestrest bent, betekent dit dat het lichaam zijn ademhalingspatroon heeft veranderd vanwege een angst- of stressreactie.
Wat zijn de gevolgen?
Wanneer we stoppen met ademen neemt de hoeveelheid zuurstof in onze bloedbaan af en neemt de hoeveelheid koolstofdioxide toe. Dit wordt hypoxie genoemd.
De symptomen van hypoxie variëren afhankelijk van de ernst. Als het zuurstofgehalte in het bloed laag is, dan kun je het gevoel hebben dat je niet kunt ademen of helder kunt denken.
Adem inhouden bij stress kan de volgende vaak voorkomende bijwerkingen hebben:
- Verwarring en brain fog
- Spierspanning
- Hoofdpijn
- Verhoogde bloeddruk
- Verhoogde hartslag
- Kortademigheid
- Flauwvallen of flauwvallen
- Angst- en paniekaanvallen
- Nog meer stress
Adem inhouden bij stress: Hoe stop je het?
Iedereen houdt wel eens de adem in, het is belangrijk om te beseffen dat jij dit niet alleen doet. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat we onze adem inhouden als we niezen of hoesten. Hou je echter te vaak je adem in, dan kun je dit als een gewoonte ontwikkelen. Sommige mensen houden de adem dan onbewust vast, of het ademen wordt gestopt. Natuurlijk wil je van deze gewoonte loskomen.
De eerste stap hierbij is de bewustwording en herkenning. Dan kun je op deze momenten bewust gaan ontspannen en ademen. Wanneer je je bewust wordt van je ademhalingsgewoonten, zal het gemakkelijker zijn om te stoppen. Weet je niet zeker of je onbewust je adem inhoudt, maar vermoed je het?
Deze tekenen zijn indicaties van adem inhouden bij stress:
- Je voelt je angstig of gespannen
- Je hebt vaak hoofdpijn
- Je bent duizelig of licht in je hoofd
- Je hebt last van hartkloppingen
Belang van goede ademhaling
Voor ons welzijn, functioneren en onze gezondheid is goed ademhalen van levensbelang. Je ademt op de juiste manier door rustig en diep adem te halen. Een goede ademhaling gebeurt via de buik, daarbij moet het middenrif ontspannen blijven. Denk je dat je onbewust je adem inhoudt bij stress? Leer jezelf dan aan om op je ademhaling te letten.
Neem regelmatig een rustmoment waarin je bewust goed ademt. Neem lucht op door rustig door je buik in te ademen. Adem langzaam weer uit. Voer alle ademhalingen uit via de neus.
Conclusie
Adem inhouden bij stress; veel mensen zijn zich er niet bewust van, maar doen dit regelmatig. Het is voor onze gezondheid belangrijk om hiervan bewust te worden. Het kan namelijk verschillende negatieve gevolgen hebben. Je kunt het oplossen door bewust en goed te leren ademen. Daarnaast is het van belang om stress tegen te gaan. Ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen daarbij helpen.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:
- In contact komen met je gevoel door ademhaling
- Alles wat je moet weten over een onregelmatige ademhaling
- Wat zijn de gevolgen van een verkeerde ademhaling?
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl
Hr
op 07 Oct 2024