Je slaap verbeteren door je ademhaling te verbeteren | Herleva
Je slaap verbeteren door je ademhaling te verbeteren: dit moet je weten!
4 min. leestijd

Je slaap verbeteren door je ademhaling te verbeteren: dit moet je weten!

Wist je dat je door het doen van ademhalingsoefeningen beter kunt slapen? Het doen van ademhalingsoefeningen vermindert stress en angsten, waardoor je beter slaapt. In dit blog vertel ik je meer over verschillende ademhalingsoefeningen, hoe je ze toepast en hoe ze er uiteindelijk voor zorgen dat je beter slaapt.

Wat zijn ademhalingsoefeningen?

Iedereen haalt adem, maar niet iedereen doet dit op de juiste manier. Door het doen van ademhalingsoefeningen word je bewust van je ademhaling, waardoor je je ademhaling onder controle krijgt en beter leert te ademen. Door bewuster te ademen kun je je gevoel beïnvloeden, maar ook de manier waarop je lichaam reageert in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in tijden van stress.

Als je ademt neem je zuurstof op uit de lucht en adem je koolstofdioxide uit. Wanneer je veel last hebt van stress of wanneer je angstig of boos bent, dan verandert je ademhaling. Je ademt dan niet meer diep in, maar je gaat kort en ondiep ademen. Vaak doe je dit dan ook nog eens vanuit je borst, waardoor angst en paniek kunnen toenemen.

Door het doen van ademhalingsoefeningen help je je zenuwstelsel rustig te houden, waardoor je minder stress ervaart. Daarnaast kun je door het doen van ademhalingsoefeningen ook je hartslag vertragen, je bloeddruk verlagen en meer rust creëren in je hoofd.

Voordelen van ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan

Voordelen van ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan

Ademhalingsoefeningen helpen je om tot rust te komen, waardoor je makkelijker en sneller in slaap valt. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat de kwaliteit van je slaap verbetert. Heb jij veel moeite met inslapen of door slapen? Ademhalingsoefeningen zijn een effectieve en natuurlijke oplossing om op een rustige en ontspannen manier in slaap te vallen.

Door het doen van ademhalingsoefeningen voordat je gaat slapen, slaap je sneller en makkelijker in en slaap je dieper en langer, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. Daarnaast heeft het doen van ademhalingsoefeningen ook belangrijke fysieke en mentale voordelen.

Fysieke voordelen

Door het doen van ademhalingsoefeningen verminder je spanning in je lichaam, waardoor je zenuwstelsel kalmeert. Doe je het op een goede manier, dan brengt de diepe ademhaling zuurstof in je organen en spieren. Dit zorgt ervoor dat spieren zich ontspannen, waardoor opgebouwde spanning gedurende de dag losgelaten kan worden. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je longen en je hart- en bloedvaten.

Mentale voordelen

Met het doen van ademhalingsoefeningen breng je je geest tot rust. Diep en langzaam ademhalen activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat het angstniveau vermindert en waardoor je beter om kunt gaan met stress.

Door je te concentreren op je ademhaling kun je je gedachten loslaten en tot rust brengen. Je ademhaling dient als afleiding van opdringerige gedachten die je ’s nachts kunnen overvallen.

De beste ademhalingsoefeningen voor het slapengaan

De beste ademhalingsoefeningen voor het slapengaan

Wil jij je slaapkwaliteit verbeteren? Dan is het doen van ademhalingsoefeningen een fijne en effectieve manier. Je leert om beter te ontspannen, waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. Zo verbeter je je slaapkwaliteit, waardoor je uitgerust en vol energie wakker wordt.

Oefening 1

Deze oefening richt zich op de buikademhaling en is bedoeld om je stressniveau te verlagen.

  • Leg een hand op je buik en je andere hand op je borst, terwijl je in een comfortabele houding ligt of zit;
  • Adem langzaam in door je neus en laat je buik uitzetten terwijl je hem vult met lucht. Houd drie seconden vast en adem dan langzaam uit terwijl je buikspieren samentrekt;
  • Herhaal dit 10 keer voor maximale ontspanning.

Oefening 2

  • Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van je bovenste voortanden en houd deze positie aan;
  • Adem vervolgens volledig uit met een hoorbaar geluid en adem dan vier tellen stilletjes in door je neus;
  • Houd deze inademing vervolgens zeven seconden vast en adem dan weer uit met een fluitend geluid terwijl je tot acht telt;
  • Herhaal deze cyclus meerdere keren tot je tot rust bent gekomen.

Oefening 3

  • Begin met het kort aanspannen van elke spiergroep, zoals het balanceren van de vuisten of het opbuigen van de schouders. Laat daarna de spanning onmiddellijk los;
  • Richt je aandacht uitsluitend op het voelen van het verschil tussen gespannen en ontspannen toestand, haal diep adem tussen de sets door indien nodig;
  • Ga naar de volgende set en spiergroep wanneer je klaar bent. Voer progressieve spierontspanning elke avond voor het slapen gaan uit.

Oefening 4

Ga in een ontspannen houding zitten, met gekruiste benen of met gestrekte benen. Leg je linkerhand op je knie en je rechterhand voorzichtig over beide neusgaten. Adem nu snel diep in en langzaam uit en wissel af. Deze oude praktijk staat erom bekend dat het helpt het zenuwstelsel te kalmeren en de hormonen die verantwoordelijk zijn voor stemmingen en emoties in balans te brengen.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen