HSP en prikkels: hoe maak jij jezelf kalm? HSP en prikkels
HSP en prikkels: hoe maak jij jezelf kalm?
02 maart 2019 

HSP en prikkels: hoe maak jij jezelf kalm?

Hoogsensitiviteit en prikkels. Geen goede combi. Dat komt omdat HSP’ers sneller overprikkeld zijn dan de gemiddelde mens.
Als hoogsensitieve ademcoach geef ik je in dit blog graag wat tips om jezelf te kalmeren.
Ben jij hoogsensitief?
Waarschijnlijk herken je dit dan wel: je loopt in een grote stationshal en al die bewegende mensen, geluiden en geuren overweldigen je. Je wil er het liefst zo snel mogelijk weg. Een middagje shoppen in de stad, naar een druk feest of een groot museum? Hartstikke leuk, maar daarna kun je jezelf opvegen. Je hebt het gevoel dat je sneller moe bent dan andere mensen en gevoeliger bent voor stress. Hoe kan dat?

Prikkelverwerking

Hoogsensitiviteit is een term die psychologe Alaine N. Aron in 1996 introduceerde. Ongeveer 1 op de 5 mensen zou hoogsensitief zijn. Volgens haar word je als HSP’er sterker geprikkeld dan gemiddeld. Je bent gevoeliger voor bijvoorbeeld geluiden, geuren en beelden. Maar ook voor emoties, pijn en genot. Je neemt ook meer indrukken in je op en bent je daardoor meer bewust van details en gevaar (hallo stress!).

Leestip: ‘Hoogsensitieve personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ van Alaine N. Aron.

 Overprikkeling is iets wat je als HSP’er dan ook wel zult herkennen. Een paar symptomen:

  • Je bent moe
  • Je kunt je slecht concentreren
  • Je bent ongeduldig of chagrijnig
  • Je hebt last van hoofdpijn, nekpijn of andere spierklachten
  • Je voelt je emotioneel
  • Je hoofd voelt overvol

Kortom: je bent niet meer ontspannen en ervaart stress in je hoofd en lijf.

Herstellen van overprikkeling en stress

Meestal weet je als hoogsensitief persoon automatisch wel wat je nodig hebt om te herstellen van overprikkeling en stress. Bijvoorbeeld even alleen zijn zonder geluid om je heen. Een boek lezen. Een warm bad nemen. De natuur opzoeken. Kortom: even zo min mogelijk prikkels om je heen zodat je zenuwen kunnen herstellen. Een ademhalingsoefening kan ook een fijne manier zijn om weer rustig te worden. Bijvoorbeeld deze:


nbsp;

Dit zijn natuurlijk allemaal dingen je je naderhand doet. Als het kwaad al geschied is. Maar wist je dat je ook zorgen dat prikkels minder heftig binnenkomen, terwijl je je in een bepaalde situatie bevindt?

Praktische tips bij veel prikkels

Natuurlijk is uit een overprikkelde situatie stappen een goede oplossing als je merkt dat iets je te veel wordt. Maar soms kun of wil je niet weg. Dan is het fijn als je een paar ‘trucjes’ hebt om zo min mogelijk last te hebben van alle prikkels om je heen. Ik geef er een paar:

Je lichaam voelen

Als HSP’er ben je minder goed in het filteren van alle prikkels om je heen. Toch kun je jezelf trainen om je minder op de buitenwereld te richten. Een goede manier is om je op je lichaam te richten. Loop je in een druk centrum of in een overvolle stationshal? Let dan eens op hoe je loopt. Hoe je de ene voet voor de andere zet. Hoe je armen automatisch meebewegen. Zit je op een druk feestje? Voel dan hoe je op een stoel of bank zit. Waar raakt jouw lichaam de ondergrond?

Op je ademhaling letten

Een andere fijne manier om jezelf te kalmeren is op je ademhaling focussen. Hoe adem je? Hoog en snel? Of juist ontspannen en rustig? Voel hoe je buik uitzet tijdens het inademen en zich voelt met lucht. En hoe de lucht er even later weer uitgeperst wordt tijdens het uitademen. Je kunt ook even je hand op je buik leggen, zodat je het echt voelt. Een andere manier is om je ademhaling te tellen.

Focussen op 1 ding

Als HSP’er ben je geneigd om veel verschillende prikkels om je heen in je op te nemen. Probeer eens om je op 1 ding te richten. Ga je naar een museum? Bedenk dan van tevoren waar je je aandacht op gaat richten. Bijvoorbeeld op alle gele voorwerpen. Of alle bloemen.

Ben je aan het werk? Leg dan je telefoon weg en sluit je sociale media-accounts af. Richt je op die ene taak waar je mee bezig bent. Zit je in een café? Probeer je dan te focussen op het gesprek met degene met wie je daar bent.

Visualiseren

Gaat visualiseren je makkelijk af? Dan kun je dat ook gebruiken om prikkels meer buiten de deur te houden. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je je in een grote luchtbel bevindt. Je ziet de buitenwereld wel, maar jij zit rustig en veilig in jouw bubbel. Jij bepaalt zelf wie en welke geluiden, geuren en beelden in jouw luchtbel mogen. Je kunt natuurlijk ook een ander voorwerp nemen waarin jij je kunt terugtrekken.

Oefenen oefenen

Als HSP’er zul je moeten accepteren dat jouw prikkelverwerking nou eenmaal net wat anders werkt, dan die van de gemiddelde mens. En dat je dus gevoeliger bent voor alles wat er om je heen gebeurt. Toch kun je je zelf met bovenstaande oefeningen wel trainen. Zeker als je regelmatig oefent, zul je merken dat je steeds meer bij jezelf kunt blijven in een drukke omgeving.

Succes!

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen