Verbonden Ademhaling
Verbonden Ademhaling

Verbonden ademhaling: Emoties toelaten zonder praten. Ben jij soms ook een ‘wandelend hoofd’? 

Zoveel gedachtes, terwijl je jouw emoties opkropt?  Met de verbonden ademhaling kun je emoties toelaten zonder erover te hoeven praten. Een enorme bevrijding.

Je bent niet de enige die moeite heeft met het toelaten van (negatieve) emoties. Onze maatschappij is erop gericht om negatieve emoties te weren en eroverheen te stappen. Dat kan even goed voelen, maar uiteindelijk gaat het zich tegen je keren. Je voelt je niet blij en ervaart minder plezier in het leven. Soms ontstaan er zelfs chronische lichamelijk klachten, zoals brandend maagzuur of nek- en schouderklachten.

Emoties toelaten zonder praten? 

Nou hoor ik je denken ‘Allemaal leuk en aardig, maar ik heb helemaal geen zin om constant over mijn emoties te praten. Ik heb al therapie of wil niet (meer) in therapie.’ Gelukkig betekent emoties toelaten ook helemaal niet dat je er constant met andere mensen of een therapeut over hoeft te praten. Je hebt zelf een krachtig instrument waarmee je vaak net zoveel of zelfs meer bereikt: je ademhaling.

De verbonden ademhaling. 

Met je ademhaling heb je invloed op verschillende processen in je hoofd en lijf. Ervaar maar eens wat langzamer en rustiger ademhalen met je doet. Je voelt je vaak meteen anders. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er niet één perfecte ademhaling. Je hebt allerlei ademtechnieken. Met de één bereik je meer energie en bij de ander ligt de focus vooral op ontspanning. En zo is er ook een ademhaling die je kunt gebruiken om te leren hoe je emoties toelaat: de verbonden ademhaling. Voor mij was het aanleren van deze ademhaling een van de belangrijkste redenen om ademcoach te worden.

Hoe werkt het?

Maar wat is de verbonden ademhaling precies? Met een verbonden ademhaling laat je de pauze die er normaal tussen een in- en uitademing is weg. Je verbindt de inademing en uitademing dus met elkaar en bent continu aan het ademen. Met inademen, adem je zuurstof, oftewel levensenergie, in. Waarom zou je daar steeds even op wachten? Uitademen staat voor loslaten. Als je wacht met uitademen, houd je vast aan negativiteit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam verkrampt. Als je die pauzes weglaat, gebeurt er iets bijzonders.

verbonden adem

verbonden ademen

Wat gebeurt er als je verbonden ademhaalt? 

Met een verbonden ademhaling open je als het ware je ademhalingssysteem. Je krijgt meer zuurstof binnen dan normaal, wat van alles losmaakt in je hoofd en lijf. Er kunnen emoties, angst of oud zeer loskomen. De truc is dat je deze accepteert door er simpelweg doorheen te ademen. Zo ontdek je dat er niets gebeurt tijdens het emoties toelaten. Emoties duren maar 25-90 seconden. Ze zijn er en ebben ook weer weg. Net zoals een golf het strand opspoelt en even later weer verdwijnt.

Meer vreugde, plezier en ruimte. 

Verbonden ademhalen zorgt ervoor dat je fysiek, mentaal en emotioneel in je kracht kunt staan. Hierdoor ervaar je meer plezier, blijheid en ruimte in jezelf. Ik vind de verbonden ademhaling een prachtige oefening die je dieper in contact met jezelf brengt zonder er veel woorden aan vuil te maken. Je ruimt letterlijk de opgekropte emoties zoals angst, woede of verdriet op. Je zult merken dat die nare lichamelijke klachten daardoor ook verminderen of zelfs verdwijnen. Je lijf kan weer ontspannen. En minder ‘kramp’ in je lijf betekent ook weer minder kramp in je gedachten en denken.

Je kunt ook heel fijne emoties ervaren tijdens deze oefening. Bijvoorbeeld gevoelens van liefde, voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Gratis E-book ‘De verbonden ademhaling’. 

Wil je aan de slag met de verbonden ademhaling? Ik help je graag. In mijn gratis E-book staat een praktische handleiding over hoe jij verbonden kunt ademhalen. Wil je echt optimaal profijt hebben van deze helende ademhaling? Dan is het slim om naar een ademcoach bij jou in de buurt te gaan en begeleid te oefenen.

Meer weten over de verschillende andere ademtechnieken die er zijn? Houd mijn volgende blog in de gaten!

Veel succes en blijf vooral ademen.

Vraag hier gratis het Ebook aan over de super mooie ademtechniek de Verbondenademhaling:

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen