Emotionele blokkades en je ademhaling: hoe los je dit op?
Emotionele blokkades en je ademhaling: hoe los je dit op?
4 min. leestijd

Emotionele blokkades en je ademhaling: hoe los je dit op?

Emotionele blokkades en de ademhaling blijken direct met elkaar verbonden te zijn. Sinds de enorme opkomst van ademhalingstechnieken helpen deze mensen niet alleen om gezonder te leven, maar ook om trauma's en emotionele blokkades op te lossen. Hoe zit het met emotionele blokkades; hoe ontstaan ze, waar worden ze opgeslagen en hoe helpt de ademhaling om ze op te lossen? Ik vertel je er alles over in dit blog.

Hoe ontstaan emotionele blokkades?

Emotionele blokkades ontstaan wanneer emoties niet verwerkt worden. Dit gebeurt als we door een stressvolle situatie in een vecht- of vluchtreactie komen. Het lichaam is dan in overlevingsmodus, emoties worden op dat moment genegeerd. Het enige waar we mee bezig zijn op dat moment is om uit de stressvolle situatie te komen. De emoties zullen opkomen wanneer we weer rustig worden, maar helaas hebben we als mens geleerd dat we deze zo veel mogelijk moeten wegstoppen. We staan onszelf niet toe om te schudden van angst, te huilen van verdriet of te schreeuwen van woede. Dus worden deze emoties opgeslagen, waardoor het emotionele blokkades worden.

Dit kan nog een stapje erger worden, namelijk trauma. Dit gebeurt wanneer we in een zeer stressvolle situatie komen, en bovendien niet kunnen voldoen aan de vecht- of vluchtreactie. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een overval wanneer iemand gewapend is en je beter niet kunt vechten of vluchten. De emoties die op dat moment door je heen gaan zijn totaal overweldigend, maar je kunt ze op niet uiten.

Hoe merk je het als je emotionele blokkades hebt?

Emotionele blokkades komen tot uiting op verschillende manieren. Enkele voorbeelden van negatieve onderdrukte emoties zijn:

  • Het hebben van wrok
  • Slecht beslissingen kunnen nemen
  • Zelf sabotage
  • Heftig reageren op kleine veranderingen of onbelangrijke gebeurtenissen
  • Hoge mate van stress en onderliggend gevoel van angst
  • Depressie
  • Vermoeidheid

Je kunt emotionele blokkades vergelijken met het dragen van een rugzak. Daar komt de uitdrukking ‘We hebben allemaal een rugzakje’ vandaan. Het belast je, beïnvloedt je humeur en werkt uitputtend op je energie. Tevens is het ongezond voor het lichaam op de lange duur. Het kan lichaamsweefsels vernietigen en het normaal functioneren van organen en klieren voorkomen.

Hoe merk je het als je emotionele blokkades hebt?

Waar worden emoties opgeslagen?

Je kent vast wel het beklemmende gevoel in je keel bij angst, verkramping van je borst bij verdriet of stijve heupen na een lange en emotioneel uitputtende dag. Emoties slaan zich op verschillende plekken in het lichaam op. De wetenschap is er nog niet helemaal over uit waar dit is, er moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden. Het is echter al een grote stap voor wetenschappers om dit überhaupt te onderzoeken. Lang werd aangenomen dat emoties alleen in de hersenen kunnen voorkomen.

Tijdens een groot onderzoek door Finse wetenschappers werd geconstateerd dat verschillende emoties op verschillende plekken in het lichaam werden waargenomen. Woede, angst en ongerustheid vertoonden bijvoorbeeld een verhoogde activiteit in de borst en het bovenlichaam.

Dit kan de oorsprong verklaren van uitdrukkingen als 'heethoofd' of 'het gewicht van de wereld op je schouders dragen'. Deze emoties kunnen ook het sympathische zenuwstelsel een kickstart geven om een snelle reactie in het lichaam te creëren. Daarom gaat je hart sneller kloppen en spannen je spieren aan als je nerveus of gestrest wordt.

Emoties vasthouden

Ik noemde eerder al dat we onze gevoelens en emoties vaak wegdrukken. Dit is niet de natuurlijke manier waarop je met emoties moet omgaan, maar we leren het al sinds de jeugd af aan. Niet huilen, grote meid zijn, stel je niet zo aan etc. Er wordt in onze maatschappij nadruk gelegd op stoer en sterk zijn en altijd maar doorgaan. Gevoelig zijn wordt als zwakte gezien.

De emoties kunnen we echter niet ontkennen, ze zullen op een of andere wijze tot uiting komen. Vaak is dat te zien door de houding van het lichaam van mensen. Een voorbeeld daarvan is de gebogen houding of juist de angst om te bewegen. Alles is energie, ook emoties en energie moeten stromen om niet vast te komen te zitten. Door passief te zijn of door een gebogen houding houden we die stroming tegen.

Emotionele blokkades en de ademhaling

Die stroming start als je weer goed gaat ademen. Dit werkt op verschillende manieren, ten eerste moet je om goed te ademen een goede houding aannemen. Je houdt je schouders recht en de borst vooruit. Bovendien moet er diep vanuit de buik geademd worden, dit zorgt ervoor dat zuurstof goed door het hele lichaam wordt vervoerd. Alles gaat daardoor weer stromen, want er is op onbewust niveau aandacht voor diep weggestopte gevoelens.

Een goede ademhaling bevordert bovendien het kalmeren van het lichaam. Stress verdwijnt waardoor er weer ruimte komt voor het verwerken van andere energieën, zoals emotionele blokkades. Dit is erg belangrijk, want een lichaam dat gestrest is krijgt nooit de ruimte om weggedrukte emoties te verwerken.

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen