Waarom rekken en strekken helpt bij je ademhaling | Herleva
Waarom rekken en strekken helpt bij het verbeteren van je ademhaling
4 min. leestijd

Waarom rekken en strekken helpt bij het verbeteren van je ademhaling

Rekken en strekken helpt bij het verbeteren van de ademhaling. Mensen die serieus rekken en strekken zijn vaak atleten. Zij houden hun spieren soepel door het doen van stretchoefeningen. Hierdoor kunnen ze goede sportprestaties neerzetten. Dit standaardbeeld doet je automatisch denken dat stretchen alleen iets is voor sporters.

Rekken en strekken is echter een belangrijke gewoonte voor iedereen, ongeacht of je sport of niet. In dit blog leg ik je uit waarom rekken en strekken gunstig is voor de ademhaling en waarom je er een dagelijkse routine van zou moeten maken.

Waarom rekken en strekken helpt

Steeds meer mensen zien het belang van een goede ademhaling. Als ademcoach zie ik een positieve ontwikkeling in het bewustzijn en de ontwikkeling op gebied van ademhalen. Er valt echter nog zoveel te leren op dit gebied, en daardoor winst te behalen voor onze algemene welzijn. Neem nu bijvoorbeeld rekken en strekken; had je gedacht dat dit jou kon helpen om nog beter te ademen?

Rekken en strekken helpt bij het verbeteren van de ademhaling dankzij twee voordelen voor het lichaam:

Longcapaciteit vergroten

Je zou misschien niet verwachten dat rekken en strekken je longcapaciteit vergroot, maar stretch al je spieren eens flink of doe een keer mee met een yogales! Tijdens het rekken en strekken is het belangrijk om goed te ademen. Hierdoor kun je een bepaalde houding langer volhouden en intensiever maken. Het gevolg is dat je meer longcapaciteit krijgt als je het vaker doet.

Spieren flexibeler maken

Je spieren worden soepeler door regelmatig rek- en strekoefeningen te doen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in je lichaam om bewegingen goed uit te voeren. Om adem te halen heb je ook spieren nodig, je ademhaling zal dan ook veel soepeler verlopen als je spieren flexibel zijn. Zo kunnen korte en verkrampte spieren in de borst en nek er al snel voor zorgen dat je niet optimaal ademt.

Voor veel mensen valt er enorme winst te behalen voor hun ademhaling als ze dagelijks rekken en strekken.

Waarom rekken en strekken?

Waarom rekken en strekken?

Rekken en strekken heeft niet alleen positieve gevolgen voor de ademhaling. Op de volgende gebieden heeft het ook een positieve invloed:

Minder stress

Iedereen heeft in het leven te maken met stress. Dit bouwt zich vaak op in het lichaam, omdat we in ons drukke leven geen tijd hebben om gebeurtenissen en de bijkomende emoties goed te verwerken. Stress kun je zien als energie dat zich vastgezet heeft in het lichaam. Het ding met energie is dat het moet stromen, anders gaat het voor problemen zorgen. Stretchoefeningen zorgen ervoor dat de opgebouwde stress loskomt. Het stroomt zodra je gaat bewegen en het gaat uit het lichaam als je er ruimte voor maakt.

Ontspannen lichaam

In een ontspannen lichaam is het zoveel fijner leven dan in een verkrampt lijf! Een stram en gespannen lichaam zorgt voor allerlei problemen: Je krijgt overal pijntjes, zoals in rug en schouders, je hebt regelmatig hoofdpijn, je kunt niet optimaal bewegen en je krijgt mentale klachten omdat je onzeker wordt over jezelf en je lichaam.

Door rek- en strekoefeningen te doen ontspan je het lichaam. Het werkt stress uit je lichaam, zodat het bloed weer optimaal stroomt. Hierdoor kan zuurstof alle organen en spieren goed bereiken, voedingstoffen goed aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd worden.

Verbeterde houding

Rekken en strekken verbetert ook je houding. Het wordt nog weleens onderschat hoe belangrijk het is om een goede houding te hebben. Dit heeft namelijk positieve gevolgen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook je mentale. Het leven lijkt veel zwaarder, als je letterlijk gebogen door het leven gaat.

Een goede houding zorgt voor een goede ademhaling, er is dan namelijk meer ruimte voor de spieren en de longen om optimaal te ademen. Daarnaast staan je gewrichten en spieren tijdens een rechte houding in de juiste stand, waardoor je op den duur minder lichamelijke klachten krijgt.

Bewustwording & lijf in beweging

We weten allemaal hoe goed het is om in beweging te blijven. Het houdt je lichaam, en bovendien je geest gezond. Je kunt ervoor kiezen om het lijf in beweging te houden door te gaan sporten, maar niet iedereen houdt hiervan. Het uitvoeren van rek- en strekoefeningen kun je echter heel eenvoudig thuis doen, daarvoor hoef je niet naar een sportschool.

De oefeningen hebben ook een positief effect op de bewustwording. Mensen die last hebben van trauma vervreemden vaak van zichzelf en hun lichaam. Stretchoefeningen helpen om weer dichter bij jezelf te komen.

Integreren in dagelijkse routine

Om te profiteren van het optimale effect is het belangrijk om dagelijks te rekken en strekken. Voer op een vast tijdstip een korte routine van een paar oefeningen uit (zoals de zonnegroet), dit levert al veel resultaat op. Hierdoor wordt het geen lange workout waarvan je moet herstellen, en het is makkelijker vol te houden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:

Aan de slag met je ademhaling

Aan de slag met je ademhaling

Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.

Gratis producten

Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:

Zelf de diepte in met je ademhaling

Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:

Aan de slag als ademcoach

Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen